Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ultimele inovatii tehnologice de endoscopie digestiva

Endoscopia este standardul de aur in diagnosticul si tratamentul bolilor aparatului digestiv. Prin intermediul endoscopiei, medicul poate sa observe si poate sa intervina pentru a indeparta leziunile existente, fara sa fie nevoie sa faca o operatie clasica, cu incizii la nivelul pielii.

Endoscopia digestiva este metoda prin care medicul poate sa stabileasca foarte precis care este cauza unor simptome suparatoare ale pacientului, sa preleveze mici mostre de tesut care sa fie examinate in laborator si chiar sa intervina pentru a trata leziunile.

Cand se recomanda efectuarea unei endoscopii digestive

Endoscopia digestiva poate fi recomandata de medic atunci cand apar diferite semne si simptome care indica o posibila problema de sanatate la nivel digestiv:

  • un numar mare de lecucocite la realizarea unei hemograme sangvine
  • un rezultat anormal la efectuarea unei radioscopii
  • sangerare gastrointestinala 
  • afectarea intestinului dupa un tratament radiologic
  • diaree inexplicabila
  • constipatie agravata
  • durere abdominala
  • greata si varsaturi
  • dificultate la inghitire
  • pierdere inexplicabila in greutate

De asemenea, endoscopiile se pot efectua si cu scop preventiv, pentru depistarea precoce a unor boli care nu au determinat inca simptome, cum ar fi polipii colonici, dar si cu scop terapeutic, pentru indepartarea portiunilor care sunt deteriorate, afectate.

Endoscopia digestiva superioara (gastroscopia) este indicata pentru a se identifica boli sau conditii precum: boala de reflux gastro-esofagian, stricturi (ingustari) la nivelul tractului digestiv superior, varice esofagiene, inflamatie sau ulcere, hernie hiatala, leziunile produse de ingestia accidentala a unor substante daunatoare (detergenti casnici, solutii de dezinfectat, etc).

Endoscopia digestiva superioara se utilizeaza si pentru a controla o hemoragie digestiva, pentru a dilata zonele ingustate, pentru a indeparta corpi straini ajunsi accidental, dar si pentru bandarea varicelor esofagiene.

Endoscopia digestiva inferioara (colonoscopia) este indicata pentru screeningul cancerului de colon si rect pentru persoanele cu varsta peste 45 de ani, care au un risc mediu de cancer colorectal. De asemenea, se indica colonoscopia pentru persoanele care au avut polipi inlaturati printr-o colonoscopie anterioara sau persoanele care au fost tratate de cancer colorectal - aceste persoane necesita monitorizare. Colonoscopia este indicata persoanelor care au avut in familie cazuri de cancer colorectal si celor cu boala intestinala inflamatorie.

In cadrul Centrului de Gastroenterologie, Hepatologie si Endoscopie Digestiva din Policlinica Centrala Regina Maria Craiova, experienta medicilor cu renume international in efectuarea procedurilor endoscopice este completata de cele mai moderne echipamente de endoscopie digestiva. 

Tehnicile de diagnostic si tratament utilizate de medicii gastroenterologi avanseaza permanent. Echipamentele de ultima generatie utilizeaza imagini de inalta definitie, crescand posibilitatile medicilor de a vizualiza in detaliu modificarile de la nivelul organelor interne, ceea ce permite obtinerea unui diagnostic de acuratete, cu rapiditate, dar si efectuarea unui tratament precis.

Echipa de medici gastroenterologi cu experienta internationala

Echipa medicala din Centrul de Gastroenterologie, Hepatologie si Endoscopie Digestiva, din cadrul Policlinicii Centrale Craiova ofera investigatii specifice de diagnostic si optiuni terapeutice personalizate nevoilor fiecarui pacient in parte, inclusiv cele mai noi si mai eficiente terapii disponibile la momentul actual la nivel international. 
Echipa medicala include medici cu experienta internationala si asistente antrenate în endoscopie digestiva, care dispun de echipamente moderne si performante de diagnostic si tratament.

Experienta echipei completata de echipamente de ultima generatie

In clinica noastra, sunt disponibile 3 linii complete de endoscopie digestiva, fiecare dotata cu cate 2 endoscoape pentru tubul digestiv superior (gastroscop) si 2 aparate pentru examinarea intestinului gros (colonoscop). 
Eco-endoscopia (endoscopia ultrasonografica), o tehnica de examinare care combina explorarea endoscopica cu explorarea ecografica, este disponibila, de asemenea, la Policlinica Centrala Craiova. 

Personalul medical efectueaza zilnic endoscopii digestive superioare (gastroscopii) si inferioare (colonoscopii), atat diagnostice cat si terapeutice: polipectomii sau rezectii endoscopice complexe, extragere de corpi straini, dilatare de stenoze digestive. 
In plus, ecoendoscopia diagnostica permite evaluarea pacientilor cu afectiuni pancreatico-biliare, inclusiv prin efectuarea de punctii fine aspirative bioptice cu examen citologic sau microhistologic care indica un diagnostic de certitudine. 

Cel mai modern sistem de endoscopie digestiva: OPTIVISTA PENTAX

In Centrul de Gastroenterologie, Hepatologie si Endoscopie Digestiva din cadrul Policlinicii Centrale Craiova, pacientii beneficiaza de cel mai modern sistem de endoscopie,  OPTIVISTA PENTAX, o combinatie unica de tehnologie optica si digitala, care permite o mai buna diagnosticare in vivo. 

Indiferent daca se efectueaza o procedura diagnostica de rutina sau o interventie complexa, procesorul video OPTIVISTA EPK-i7010 va ajuta medicul sa obtina cele mai bune rezultate clinice. 
Sistemul dispune de o combinatie unica intre tehnologia digitala (i-scan) si optica (i-scan OE) si ofera medicului care efectueaza procedura un plus de incredere pentru diagnosticul in vivo, prin ameliorarea caracterizarii texturii (pattern-ului) de mucoasa si vasculare. 

Modificari minore ale peretelui intern al tubului digestiv (mucoasa de la nivelul esofagului, stomacului, duodenului) care pot sa preceada transformarile maligne, altfel spus, leziunile precanceroase pot fi observate cu mai multa usurinta de medic, gratie acestei combinatii tehnologice, ceea ce va permite tratamentul precoce si vindecarea leziunilor respective.
Astfel, se poate realiza scopul principal al endoscopiei digestive si anume identificarea precoce, in timp util, a leziunilor precanceroase sau canceroase, ceea ce va imbunatati semnificativ rezultatul tratamentului si in consecinta, calitatea vietii pacientilor.
Sistemul optic si specificatiile digitale ale aparatului OPTIVISTA PENTAX au revolutionat examenul endoscopic, cu stabilirea unor noi standarde pentru diagnosticul si tratamentul bolilor digestive.

 

Experienta si tehnologiile moderne in beneficiul pacientilor

Printre cele mai importante avantaje ale utilizarii acestor tehnologii in practica medicala pentru pacient se numara:

  • Precizie inalta a diagnosticului. Tehnologia avansata, combinata cu profesionalismul medicilor gastroenterologi, permite ca procedurile endoscopice sa fie efectuate precis, cu timp minim de executie si confort maxim pentru pacient. 
  • Proceduri minim invazive. Pentru efectuarea acestor proceduri nu este nevoie de incizii la nivelul tegumentelor. In plus, deseori, procedurile sunt de natura terapeutica – in timpul lor medicul poate sa indeparteze tesuturile lezate, ceea ce inseamna ca pot inlocui interventia chirurgicala care necesita internare, recuperare si concediu medical. 
  • Confort in timpul examinarii. Mai multe aspecte tehnice duc la imbunatatirea confortului pacientului in timpul si dupa efectuarea procedurilor de endoscopie (utilizarea dioxidului de carbon in detrimentul aerului pentru insuflare, diametrul extrem de mic al instrumentarului utilizat in explorare si posibilitatea sedarii pacientului).

Examinarile endoscopice de la nivelul tractului intestinal necesita insuflari cu aer pentru a permite vizualizarea structurilor anatomice. Inlocuirea tehnicii de insuflare de aer cu insuflarea dioxidului de carbon scade semnificativ disconfortul resimtit de pacient in timpul si dupa efectuarea procedurii. S-a dovedit ca utilizarea acestei tehnici a imbunatatit semnificativ experienta pacientului in legatura cu endoscopia digestiva. 

Un alt aspect important al acestor sisteme endoscopice este reprezentat de diametrul lor redus la minim. Atat tuburile de gastroscopie, cat si cele de colonoscopie sunt subtiri – au diametre interne „slim”de 9.6 mm si respectiv 11.6 mm, dar cu canal larg in interior, canal care permite efectuarea biopsiilor (3.8 mm). Aceste caracteristici tehnice asigura in plus confortul pacientilor in timpul examinarilor endoscopice, mai ales in conditii de sedare profunda cu medic anestezist. 

Gastroscop EMEA_GI_PRO-P_EC-2990Li
Colonoscop EMEA_GI_PROP_EG-29

Interventile endoscopice simple sau complexe sunt realizate fie cu analgosedare superficiala, fie cu sedare profunda (pana la anestezie generala), pentru a asigura pacientilor un confort maxim. 
Medicul anestezist analizeaza statusul medical al pacientului, istoricul lui medical si este responsabil de stabilirea tipului de anestezie optim, tinand cont si de preferintele pacientului.

Consultul preanestezic reprezinta o componenta esentiala a bunei desfasurari a interventiei. Este momentul în care pacientul si medicul anestezist iau contact pentru prima data, sunt obiectivate date despre pacient (varsta, greutate, index masa corporala, istoricul medical si chirurgical, tratamente cronice pe care pacientul le urmeaza sau le-a urmat). 

Este esentiala corectitudinea raspunsurilor date de pacient, cu ajutorul acestora medicul anestezist stabileste tipul de anestezie, combinatia optima si dozele de medicamente folosite, precum si nivelul de monitorizare intra-procedurala optima. Tot în cadrul consultului preanestezic medicul evalueaza clinic pacientul si face o lista de recomandari esentiale. Medicul anestezist va reevalua pacientul în ziua interventiei si se va asigura ca recomandarile facute la consultul preanestezic au fost respectate. 

Siguranta pacientului – grija noastra permanenta

Deloc de neglijat este modul de reprocesare (sterilizare) a endoscoapelor care se realizeaza complet automat in centrul Regina Maria Craiova. 

Dispunem de un sistem automat de reprocesare, Medivators ISA (lider de piata in acest domeniu), pentru a mentine atat siguranta pacientilor, dar si a personalului care manevreaza aparatele. Sistemul automat de sterilizare permite accelerarea fluxului de lucru pentru a putea oferi pacientilor nostri o examinare atunci cand au nevoie. 

Avantajele sistemului de sterilizare a endoscoapelor

Ciclul complet automat de sterilizare dureaza 20 de minute si include verificarea automata a integritatii endoscopului.
Sistemul are senzori pentru monitorizare continua pe toata durata ciclului de reprocesare, alarma audio si vizuala in cazul aparitiei unor deficiente pe parcursul reprocesarii astfel incat sa se poata interveni imediat.

Un alt avantaj deosebit al acestui sistem este dat de faptul ca se asigura trasabilitatea echipamentelor de la inceputul dezinfectiei pana la sfarsitul procedurii endoscopice. Sistemul automat de reprocesare a endoscoapelor ofera informatii privind seria endoscopului, data, timp de incepere si terminare ciclu, fazele ciclului, operatorul care introduce instrumentul, rezultatul ciclului de dezinfectie, respectiv datele medicului si operatorului.

Dispunem astfel de o solutie de reprocesare rapida, eficienta si flexibila, utilizand cea mai avansata tehnologie si cele mai înalte standarde de calitate. Sunt astfel asigurate prevenirea si controlul infectiilor, respectiv calitatea procedurilor endoscopice si siguranta pacientilor nostri. 


Echipa medicala care efectueaza endoscopii digestive superioare si inferioare in cadrul Centrului de Gastroenterologie, Hepatologie si Endoscopie Digestiva din Craiova este formata din medici experimentati, care au competenta de endoscopie digestiva, atat diagnostica cat si terapeutica: 

Afla mai multe despre Endoscopia digestiva superioara si colonoscopia in perioada pandemiei COVID19.