Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Transplantul fecal vindeca infectia severa cu Clostridium Difficile

Articol de Dr. Andrei Moldovan Medic specialist Gastroenterologie
Poate suna ciudat, dar un transplant fecal este un tratament puternic si eficient pentru infectia bacteriana severa cu Clostridium Difficile. Numit si bacterioterapie sau transplant microbiotic, transplantul de materii fecale, este o abordare relativ noua, sigura si cu un efect rapid favorabil in infectiile recurente sau refractare la tratamentul antibiotic in cazul pacientiilor cu infectie cu Clostridium Difficile. De asemenea, prezinta rezultate favorabile si in cazul pacientilor cu sindrom de intestin iritabil sau cu boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, rectocolita ulcero hemoragica).

Un transplant fecal este o procedura care presupune recoltarea de materii fecale de la un donator sanatos si introducerea acestora in colonul persoanei bolnave. In acest fel, organismul “gazdei” vafi incurajat sa produca bacterii sanatoase care pot vindeca infectia produsa de bacteria Clostridium Difficile si care pot reduce severitatea anumitor afcetiuni intestinale.

Transplantul fecal ajuta la refacerea echilibrului bacterian

Intestinul gazduieste milioane de bacterii “bune” pentru sanatatea si buna functionarea a organismului. Cand aceste bacterii din tractul digestiv se dezechilibreaza, adesea ca urmare a tratamentului cu antibiotice, pot aparea simptome precum diareea si alte probleme intestinale. Este bine-cunoscut faptul ca antibioticele, menite sa trateze infectiile intestinale, distrug si bacteriile „bune”. De exemplu, potrivit literaturii de specialitate, aproximativ 20% dintre persoanele care iau antibiotice pentru infectia cu Clostridium difficile dezvolta din nou afectiunea. Aceasta recidiva se poate datora antibioticelor care perturba microbiomul intestinal, caz in care reintroducerea bacteriilor “bune” prin intermediul transplantului de materii fecale ajuta la eliminarea infectieidin organism.

Un transplant fecal este un tratament mai reusit pentru infectia cu Clostridium difficile decat tratamentul cu antibiotice. De multe ori elimina rapid infectia.

Clostridium Difficile este un bacil gram pozitiv, sporulat, anaerob, fiind agentul declansator al colitei pseudomembranoase. Factorii de risc in declansarea infectiei ii reprezinta spitalizarile indelungate, tratamentul indelungat cu antibiotice ce distrug flora bacteriana normala a colonului si favorizeaza dezvoltarea Clostridium Difficile. Acesta bacterie secreta toxine ce duc la dezvoltarea procesului inflamator si a leziunilor de mucoasa in colon, de unde deriva si simptomatologia clinica a pacientului. 

Cand este recomandat transplantul fecal?

Transplantul de materii fecale este indicat in cazurile in care infectia cu Clostridium Difficile recidiveaza (> 3 recidive infectioase in pofida tratamentului antibiotic cu vancomicina si metronidazol) sau in cazuril in care infectia este rezistenta la tratament - scaunele diareice persista dupa cel putin 7-10 zile de tratament antibiotic cu vancomicina si metronidazol.

Pentru a efectua aceasta procedura terapeutica, este necesar initial prezentarea la un consult gastroenterologic pentru discutarea beneficiilor acestuia si pregatirea pacientului pentru procedura. Donatorul de materii fecale trebuie sa fie clinic sanatos si sa nu fi urmat un tratament cu antibiotic cu minimum 3 luni anterior transplantului. De asemenea, donatorul este supus la teste de sange si de scaun pentru ca medicul sa fie sigur ca materiile fecale nu sunt infectate si donatorul este astfel eligibil pentru efectuarea transplantului microbiotic. 

Testele necesare pretransplant, care trebuie efectuate de donator, includ: 

  • Coprocultura
  • Examen coproparazitologic
  • Determinarea prezentei toxinelor A si B secretate de Clostridium Difficile
  • Antigen fecal Helicobacter Pylori
  • Teste pentru hepatitele A, B si C
  • Testare HIV
  • Testare sifilis
  • Testare TBC
  • Testare giardia

Cum se realizeaza transplantul dematerii fecale?

Procedura de transplant se poate efectua prin 2 metode: prin colonoscopie (de preferat) sau prin endoscopie digestiva superioara. Se prefera calea colonoscopica intrucat medicul poate evidentia cu aceasta ocazie si posibilele leziuni de mucoasa colonica asociate infectiei (colita pseudomembranoasa).

Se prepara esantionul de materii fecale de la donator (preferabil sa fie emise cat mai proaspat, in ultimele cca 6 ore) si se amesteca pana la omogenizare cu solutie salina (cca 300 ml). Ulterior se instileaza acesta solutie in colon - pacientul se pregateste cu solutie purgativa in prealabil in seara precedenta, ca la o colonoscopie obisnuita. 

In majoritatea cazurilor pacientul beneficiaza de sedare intravenoasa in timpul procedurii, de aceea este necesar sa fie insotit in ziua realizarii procedurii. De asemenea, pacientului ii este interzis sa conduca autovehiculul pana a doua zi dupa procedura.

Trebuie sa precizez ca pentru unele persoane nu este usor sa accepte ideea de a fi supuse unui astfel de transplant, insa dovezile stiintifice si rezultatele a numeroase studii in domeniu demonstreaza ca transplantul de materii fecale este un o optiune de tratament sigura si eficienta. Cand alte tratamente esueaza, aceasta procedura inovatoare poate restabili in mod natural sanatatea intestinului, permitand bacteriilor “bune” sa se inmulteasca si sa lupte impotriva infectiilor.

Surse:
www.hopkinsmedicine.org
www.medicalnewstoday.com
www.webmd.com

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.