Trecem absolut toate cazurile prin Tumor board

Trecem absolut toate cazurile prin Tumor board

Dr. Mircea Gongu, medic primar oncolog, vrea sa lucreze in Romania ca afara. Sa stie ca i-a dat toate sansele posibile pacientei cu cancer de san. Si-a imaginat Centru integrat de diagnostic si tratament pentru patologia sanului din Ponderas Academic Hospital dupa modelul centrelor specializate care sunt in Europa – Breast Cancer Center, ideea principala fiind reunirea tuturor specialistilor in acelasi loc si, mai ales, colaborarea dintre ei in cadrul unui Tumor board, pentru construirea celei mai adecvate atitudini terapeutice pentru pacienta.

De ce un centru pentru cancerul de san?

Ne-am dorit o clinica in care pacienta cu cancer de san sa intre pe o usa si sa gaseasca tot sub acelasi acoperis. Sa avem in acelasi loc tot lantul, incepand cu imagistica – si aici avem investigatii de top, cum este mamografia cu tomosinteza, o varianta mai noua de mamaografie pe care nu o au toti si ecografe performanta care ne permite sa facem biopsii ecoghidate. Urmeaza pe acest lant examenul anatomopatologic, imunohistochimia, si dupa aceea urmeaza echipa interdisciplinara – tumor board. Adica oncolog, chirurg, anatomopatolog, radiolog si chirurg plastic. Avem toate premisele si tot designul unei clinici care sa trateze cancerul de san, modern.

Ce va diferentiaza?

Ganglioni santinela nu se fac, de rutina, in alte centre. Acest procedeu presupune identificarea ganglionilor prinsi. In cancerul de san, axila trebuie explorata. Pentru ganglionii nepalpabili se injecteaza o substanta trasoare, iar chirurgul va identifica cu o sonda speciala ganglionul si-l va scoate ca sa il dea la analiza. Practic, cu o zi inainte sau chiar in ziua operatiei, se injecteaza substanta trasoare, iar in sala de operatie ai un “control Geiger”, care identifica ganglionii prinsi. Daca sunt normali, ganglionii nu vor fi scosi. Aceasta operatiune nu se face de rutina nici macar la Institutul Oncologic Bucuresti.

O a doua procedura pe care o vom face – si reprezinta un avantaj pentru pacienta, in cazul anumitor tumori – se refera la anumite situatii cand chimioterapia obtine raspunsuri complete, adica “pierdem” tumora. Si atunci facem “clipari”, pentru ca toate pacientele sa faca doar operatii de sector – adica doar rezectii limitate, nu se va scaote tot sanul. Astfel, facem un marcaj – clipare – si, in cazul in care dispare tumora dupa chimioterapie, operam doar sector. Daca dispare tumora dar noi n-am fi clipat, corect ar fi fost sa scoatem tot sanul, iar aceasta abordare ar fi mutilanta pentru femeie .

Acestea sunt procedee moderne, care se mai fac in Romania, dar noi, aici, in cadrul Centrului integrat de diagnostic si tratament pentru patologia sanului vrem sa le facem de rutina. O sa cuplam si cu teste genetice cand e cazul, ma refer la BRCA.

Un alt aspect diferentiator este ca vom avea ca standard biopsierea tuturor tumorilor, fara biopsii excizionale – situatie in care se scoate tumora si se face apoi biopsia. O avem in echipa pe dna Dr. Dana Nedelcu – imagist cu experienta – si putem face biopsii ghidate ecografic.  Pacientele nu vor fi operate pentru biopsii. Intai se biopsiaza tumora si apoi se decide conduita terapeutica in tumor board.

Si nu in ultimul rand, ceea ce va caracteriza centrul pentru cancerul de san este ca vom trece absolut toate cazurile prin Tumor board, nu va exista decizia unilaterala a chirurgului, plasticianului, a oncologului, etc.

Si ne vom baza pe ghiduri, exclusiv.

Explicati cum va functiona acest centru al sanului. Vine pacienta…

Poate fi o pacienta cu o suspiciune de cancer si cu o mamografie facuta in alta parte, sau chiar cu biopsie cu diagnostic de cancer. Oriunde vine – la imagistica, la oncolog, la chirurg – medicul introduce pacienta in circuit, exista un lant care trebuie parcurs. Daca are mamografie facuta este trimisa la biopsie, daca nu sunt clare ecografia si mamografia, este trimisa la imagistica. Daca are biopsie gata facuta, cu diagnostic de cancer, intra la oncolog, si intra in tumor board. Vom face totul ca pacienta sa nu piarda timp. Factorul timp este extrem de important in cancerul de san nemetastatic. Nu e doar presiunea diagnosticului, ci trebuie si coordonare.

Vom face totul ca pacienta sa nu piarda timp

In tratamentul pacientului oncologic, trebuie sa ai anumite canale de investigatii astfel incat pacienta sa nu piarda timp. Daca lasi traseul investigatiilor la indemana pacientei, poate sa si le faca peste doua zile sau peste un an, de cele mai multe ori. Astfel, trebuie sa-i asiguri tot fluxul ca aceste investigatii sa poata sa si le faca in trei zile; sa ai niste canale functionale, cum facem deja in clinica pentru bariatrici. Astfel, colaboreaza toti medicii implicati pentru ca investigatiile sa fie gata in trei zile. Pacientul revine cu investigatiile in Tumor board unde stabilim planul de tratament – incepem cu chimioterapie, incepem cu operatie, facem sau nu ganglioni santinela. Avem si radioterapeut in tumor board, colaboram cu Amethyst. Tumor boardul are scopul de a verifica aceasta secventa terapeutica si de a asigura coordonarea astfel incat pacienta sa nu piarda timp intre etape.

Regula e chimioterapie si apoi chirurgie?

N-ar mai fi Tumor bord daca ar fi o regula batuta-n cuie. Planul de tratament depinde de cat de mare e tumora, daca are ganglioni afectati sau nu, daca trebuie descoperite metastaze… Fluxul acesta e atat de complicat uneori… Poate femeia e gravida si are cancer de san, sunt si astfel de cazuri. Si tot in Tumor board va fi si chirurgul plastic care, ulterior operatiei, determina si timpul reconstructiei. Unele ghiduri descurajeaza reconstructia imediata, o recomanda pe cea la distanta. In loc ca pacienta sa mearga din spital in spital si sa primeasca informatii contradictorii, vom avea totul in acelasi spital. Am paciente care ajung la mine si imi spun ca au fost la patru medici. Si nu stiu ce sa faca.

Pacienta nu va fi operata fara biopsie.

Exact. La noi, in Romania, jumatate dintre paciente merg la operatie fara biopsie, ori standardul international spune ca trebuie facuta biopsie. Uneori tumorile, chiar daca sunt mici, pot fi de anumite subtipuri agresive, pe care e bine sa le scoti. Sau poate vrei sa pastrezi sanul, sau axila… Unii scot intai sanul si abia apoi vad ca trebuie sa scoata si axila. Noi, tot ce e suspect biopsiem, asta daca nu au deja biopsie. Primul pas e biopsia.

In mod normal, cand tumora este extrem de mica, de 5- 6 mm, trebuie clipata. Noi avem posibilitatea sa o clipam. In plus, putem pune clipuri operator, pentru radioterapie, ca sa iradieze zona clar operata.

De ce este nevoie si de un nutritionist?

Nutritionistul este implicat in faza de hormonoterapie cand, de regula, femeile iau in greutate. Hormonoterapia e de fapt o menopauza fortata, in anumite situatii, si atunci femeile sunt sfatuite sa-si mentina greutatea, ceea ce de multe ori nu reusesc singure. De asemenea, poate fi corelat cu anumite recomandari in chimioterapie, sau cu situatii cand pacientul trebuie sa mai ia in greutate.  

Dar de un psiholog?

Psihologul are un rol foarte important. Pacientele, cand vin la consult, sunt asa de bulversate de diagnostic ca nu stiu pe ce lume sunt. Abia de inteleg 50% din ce le spunem. De aceea, le scriem pe hartie recomandarile. Vom face si teste pentru depresie, anxietate, ca sa-i putem ajuta si pe acest plan.

Interviu realizat de Delia Budurca, Senior Medical Editor