Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tehnologie si performanta in ecografie

Ecograful Siemens ACUSON S2000

Pentru mai mult de sase decenii, Siemens a fost pionierul inovatiilor in tehnologia sistemelor si aplicatiilor in imagistica cu ultrasunete, iar ecograful ACUSON S2000™ se bazeaza pe aceasta mostenire.

Ecograful ultraperformant ofera o gama mare de informatii ceea ce confera medicului si pacientului un grad ridicat de incredere in diagnostic, chiar si in cazurile cele mai dificile.

ACUSON S2000™ este un ecograf de ultima generatie multidisciplinar care acopera tot spectrul de ingrijire, de la screening si diagnostic, pana la tratament si monitorizarea evolutiei unei boli.

Acum pacientii nostri beneficiaza in Policlinica Enescu de o gama variata de examinari ecografice efectuate de Dr. Ana Maria Craioveanu, un medic dedicat si cu o mare experienta in ecografie. 

5 sonde si multiple optiuni de soft necesare pentru examinarea “state of the art”:

Sonde de examinare:

  • Sonda endocavitara cu soft de contrast si elastografie – permite o examinare complexa a organelor genitale, prostatei, rectului, inclusiv facilitati de reconstructie 3D nativ si cu contrast. Permite efectuarea elastografiei pentru tumori utero-ovariene si de prostata si a histerosonografiei prin abord transvaginal
  • Sonda convexa 4D pentru examinarea obstetricala si ginecologica
  • Sonda convexa cu toate facilitatile de examinare abdominala
  • Sonda liniara special conceputa pentru optimizarea examinarilor Doppler (arterial si venos)
  • Sonda liniara multifrecventa pentru optimizarea examinarilor pentru san - permite efectuarea ecografiei ductale mamare, precum si a ecografiei la nivelul glandei tiroida, scrotului, glandelor salivare, parotide, ganglionare, musculoscheletale si de parti moi

Softuri care permit examinarea “state of the art”:

  • Sonoelastografia
    • Aparatul este dotat cu doua tehnici de elastografie – clasica si ARFI, care se utilizeaza complementar, ceea ce creste increderea in metoda.
    • Permite caracterizarea duritatii tumorilor mamare, tiroidiene si de parti moi cu beneficiul reducerii numarului pacientilor indrumati spre punctie.
    • Tehnica ARFI (Acoustic Radiation Force Impulse) – este o metoda neinvaziva de evaluare a elasticitatii tesuturilor. Este folosita pentru studiul fibrozei hepatice la pacientii cu hepatita virala B si C sau al altor forme de hepatita cronica si pentru urmarirea evolutiei pacientilor aflati in tratament. Beneficiul major este acela de a fi o metoda neinvaziva care permite selectia pacientilor cu fibroza avansata in vederea punctiei. Procedura se efectueaza in timpul examinarii ecografice pentru studiul ficatului (nu necesita aparatura suplimentara) si inlocuieste examinarea FIBROSCAN.
  • Ecografia cu substanta de contrast – permite studiul maselor tumorale din punct de vedere al vascularizatiei, cum ar fi formatiunile abdominale – tumori de ficat, pancreas, splina si rinichi, precum si al tumorilor de prostata si utero-ovariene, folosindu-se sonda endocavitara. Pana nu demult, aceste investigatii erau efectuate prin tomografie computerizata sau IRM. Comparativ cu aceste investigatii, ecografia cu contrast nu este iradianta, iar substanta de contrast nu reprezinta risc de alergie.
  • Histerosonografia cu contrast ecografic pe sonda endocavitara. Policlinica Enescu este singurul centru de imagistica din Bucuresti unde se efectueaza de aproximativ 3 ani aceasta investigatie utila in cazul diagnosticului infertilitatii.
  • Ecografie mamara combinata cu examinare sonoelastografica prin 2 tehnici diferite – permite evaluarea completa a formatiunilor mamare in vederea unui diagnostic precis si a stabilirii indicatiei de punctie biopsie. Existenta celor 2 tehnici de elastografie diferite creste confidenta in metoda elastografica permitand si examinare calitativa, eliminand rezultatele incerte.

Dr. Ana Maria Craioveanu, Policlinica Enescu

Medic Primar Radiologie şi Imagistica Medicala

Competenta in Ecografie Generala

Arii de interes medical: rolul ecografiei în investigarea patologiei sanului, infertilitatii si afectiunilor ginecologice, tumorile de prostata, tumorile utero-ovariene, tumori tiroidiene, evaluarea fibrozei ficatului in hepatitele virale B si C.

 

Dr. Ana Maria Craioveanu a introdus in examinarea curenta urmatoarele investigatii imagistice moderne:

  • 2010: histerosalpingosonografia cu contrast ecografic. Policlinica Enescu este singurul centru medical in care se efectueaza in echipa mixta medic ecografist-ginecolog aceasta investigatie cheie in diagnosticul infertilitatii
  • 2009: ecografia cu contrast pentru studiul leziunilor hepatice, renale si splenice 
  • 2008: evaluarea sonoelastografica a leziunilor sanului si a nodulilor tiroidieni, reconstructia 3D pentru leziuni musculoscheletale si abdominale