Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Terapia prin jocul de nisip

Articol de Dr. Monalisa Teodorescu

Terapia prin jocul de nisip este o metoda terapeutica care face parte din grupa abordarilor psihologice de profunzime. In „spatiul liber si protejat“ al relatiei terapeutice si al cutiei cu nisip, jocul creator si totodata profund simbolic conduce la elaborarea unei imagini compuse din nisip, apa si miniaturi. Creatia libera permite proceselor psihice profunde sa ia forma concreta si sa devina vizibile, punand in evidenta tocmai acele aspecte ale fiintei care necesita atentie si vindecare in prezent. O serie de imagini reprezinta confruntarea concreta si continua intre constientul si inconstientul persoanei. 

Nu exista reguli pentru a realiza o imagine in cutia cu nisip. Pacientii sunt liberi sa exploreze nisipul si colectia de miniaturi. Cand realizeaza imaginea tridimensionala, pot sa mute, sa schimbe formele si miniaturile asa cum doresc si oricum au nevoie. Pot utiliza nisipul rasfirandu-l, batatorindu-l, modelandu-l, scobindu-l…

Pacientul se joaca pe sine in cutia cu nisip, unde pune in dialog lumea interioara cu lumea exterioara, dand astfel ocazia potentialului natural de restructurare, vindecare si dezvoltare sa se manifeste. 

Aspecte ale vindecarii in terapia prin jocul cu nisip (Sandplay Therapy) 
Pentru ca terapia prin jocul cu nisip lucreaza la un nivel simbolic, aceasta permite copiilor si adultilor sa acceseze in mod delicat aspectele subconstiente-inconstiente. Imaginea din cutie si jocul captureaza elementele esentiale ale peisajului interior, aducand la suprafata ceea ce necesita atentie si vindecare in prezent. 

In sandplay, procesul de vindecare include puterea spatiului sigur si protejat al mediului terapeutic definit de cutia cu nisip si atitudinea terapeutului de neconditionata acceptare a clientului. Terapeutul este angajat in observarea silentioasa, non-critica si non-interpretativa. Ascultand si privind, terapeutul insoteste cu empatie si intelegere procesul de restructurare al clientului. Cand si-a terminat creatia, clientul poate spune o poveste, poate face comentarii, asociatii, poate evoca amintiri pornind de la imaginea pe care a realizat-o in nisip si de la experienta acestui moment creativ. 

In terapia prin jocul cu nisip (Sandplay Therapy) nu se pune problema in termenii rezolvarii bolii, afectiunii, tulburarii, simptomului, ci in termenii accesului la sensul acestora si ai resemnificarii experientei, care aduc treptat vindecarea. Boala are un rost, este un proces cu sens, chiar daca uneori nu ne convine acest fapt. Terapia prin jocul cu nisip ajuta pacientul sa acceada la sens si acest acces se deruleaza sub forma unui proces, presupune o reorganizare treptata, delicata a lumii interioare si a dialogului cu lumea exterioara. Instrumentul acestei reorganizari este simbolizarea, stimulata de experienta atingerii nisipului si a utilizarii miniaturilor. O experienta creativa, cu sens. Se deblocheaza procesul de devenire, Jung il numea proces de individuatie, iar Dora Kalff a remarcat ca prin jocul in nisip acest proces de dezvoltare este dus la implinire, el fiind un proces natural, care insa uneori este perturbat sau blocat, caz in care apar diverse simptome si tulburari psiho-emotionale. 

Terapia prin jocul cu nisip si depresia 
„Terapia sandplay este foarte eficienta in abordarea efectelor psihologice ale depresiei cronice. In asemenea cazuri poate fi esentiala introducerea unui antidepresiv. In depresiile situationale, cum ar fi cele consecutive unei morti, traume sau pierderi, terapia sandplay poate fi o modalitate foarte eficienta de a alchimiza pierderea sentimentului de siguranta si suferinta si de a restaura functionarea sanatoasa.” (Dr. Barbara Turner, CST – T, STA, ISST) 

Despre eficienta terapiei prin jocul cu nisip (Sandplay Therapy) in cazurile de depresie contextuala sau situationala, este important sa retinem ca participarea fizica si psihica in procesul creativ exprimat in ladita cu nisip reda treptat pacientului sentimentul controlului in propria viata. Vindecatorul interior al pacientului este cel care creeaza imaginea tridimensionala si care indica sub aceasta forma directia in care se misca procesul de vindecare. Vorbim de o miscare pentru ca ne referim la dinamica psihosomatica a pacientului. Vindecarea presupune accesul la acele aspecte ale vietii care necesita atentie in prezent si solicita o noua perspectiva. Depresia nu apare neaparat din traume, ci insoteste adesea si asa-numitele etape de tranzitie. Este vorba aici despre depresiile de dezvoltare, depresiile momentelor de trecere: depresia adolescentului, depresia de la mijlocul vietii, depresia varstnicului, de exemplu… acestea toate pot fi asistate cu succes prin Sandplay Therapy

Psyche si Soma in Sandplay Therapy 
„Jung a descris in privinta senzatiilor si a sentimentelor un mod de gandire ce instituie gandul legat de trup. El vorbeste despre simbol ca despre un «trup viu», corpus et anima. Daca mintea umana se considera in afara oricarei legaturi cu disconfortul resimtit in trup, acesta este un semnal al separarii celor doua. O consecinta a acestui fapt este a privi acest disconfort in afara contextului unitatii psyche-soma, aspect ce face imposibila existenta unei dimensiuni simbolice. 

Terapia activeaza un proces in care pacientul poate depasi etapa separarii, ajungand in stadiul unei conexiuni posibile intre minte si trup, fapt ce rezulta in transformari la nivelul comunicarii si constientizarii. Mintea se deschide procesului de simbolizare, iar trupul devine un spatiu al unui limbaj comun. Consideratiile noastre ne-au condus la convingerea ca putem vorbi de analiza doar atunci cand ia fiinta un spatiu alternativ, un spatiu intermediar intre pacient si analist, un spatiu ce este creat din intrepatrunderea capacitatii simbolice a pacientului cu cea a analistului. Pacientul pune in scena de nisip obiecte ce sunt simboluri ale universului psihic, trasaturi vizibile ce contin actiuni, miscari corporale si sentimente.“ 

Boala psihosomatica poate fi inteleasa in functie de emotie, de personalitatea structurata si de conflictele intrapsihice. Un stres emotional depaseste afectele si provoaca astfel o dezintegrare a pattern-urilor neuronale. La bolnavul psihosomatic, boala ramane inscrisa in trupul sau, ca discurs. 

Orice simptom psihosomatic implica in manifestarea lui o baza reala, mereu prezenta; el este sustinut de o activitate fantasmatica inconstienta, care se exprima nu prin cuvant, ci prin act corporal si este, in esenta sa, o activitate „corporala si primara“. Ceea ce caracterizeaza indeosebi patologia psihosomatica este „jocul dublu” al notiunilor de inauntru si in afara. Mintea si trupul functioneaza nu ca entitati separate, ci unitar in sanatate si boala. Desi o tulburare poate fi in primul rand fizica sau in primul rand psihologica, este intotdeauna o tulburare a intregului – nu doar a mintii sau a trupului. Cercetarile au aratat ca procesele mentale si emotionale sunt implicate atat in starea de sanatate, cat si in cele mai multe boli somatice. 

Terapia prin jocul cu nisip cu copiii 
Este o forma de terapie expresiva ce le permite copiilor sa-si lucreze in profunzime si intr-o maniera delicata temerile, anxietatile si traumele din trecut. Prin intermediul jocului, vindecarea are loc in mod spontan si elibereaza copilul de emotiile intense ce interfereaza cu viata lor cotidiana. 

Sandplay Therapy se utilizeaza si pentru adulti 
Furnizeaza aceeasi maniera delicata de a lucra teme dificile ca traumele din trecut. Cu toate acestea, sandplay aduce pentru adulti in prim plan subiecte ce au fost sau sunt greu de gestionat. Jocul cu nisipul potenteaza constiinta de sine si ofera adultilor oportunitatea si abilitatea de a lucra in profunzime acele zone rezistente la transformare ale vietii lor. 

Aplicabilitatea terapiei prin jocul cu nisip (Sandplay Therapy) 
Prin Sandplay Therapy pot fi ajutate persoane care sufera de depresie, anxietate, divese tulburari datorate unor situatii de viata traumatizante cum ar fi divortul, decesul cuiva din familie, violenta, abuzul sexual, sindroamele post-traumatice. De asemenea, pot fi tratate dificultatile de adaptare, dificultatile de invatare, atitudinea de impotrivire, precum si o gama foarte larga de tulburari psihice, unele insotind sau determinand tablouri somatice acute sau cronice. 

Beneficiile Sandplay Therapy: 

  • Jocul cu nisip da expresie continuturilor emotionale neverbalizate si neverbalizabile.
  • Jocul cu nisip are o calitate kinestetica unica. 
  • Jocul cu nisip serveste la crearea unui spatiu terapeutic pentru client (pacient).
  • Distanta sau spatiul terapeutic pe care jocul cu nisip le permite,a creeaza un loc sigur pentru ca abreactia sa aiba loc. 
  • Jocul cu nisip stabileste in mod natural granite si limite care genereaza o stare de siguranta pentru client (pacient). 
  • Jocul cu nisip faciliteaza un stare unica pentru emergenta metaforelor terapeutice. 
  • Jocul cu nisip este eficient in depasirea rezistentelor clientului (pacientului). 
  • Jocul cu nisip faciliteaza un mediu de comunicare necesar si efectiv pentru clientii cu abilitati de comunicare insuficiente sau blocate. 
  • Jocul cu nisip permite renuntarea la verbalizare ca defensa. 
  • Jocul cu nisip creeaza pentru client (pacient) un loc de experimentare a controlului. 
  • Jocul cu nisip este un obiect alternativ al transferului. 
  • Jocul cu nisip permite accesarea mai completa si mai rapida a profundelor continuturi intrapsihice. 

Te invit la autocunoastere si la redobandirea sau aprofundarea rostului si sensului propriu. Drum bun catre tine insuti! 

Text adaptat dupa „Cuvant inainte“ de Daniel Sweeney la cartea lui Ruth Ammann, Healing and transformation in SandplayCreative Processes Become Visible