Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Parenting pozitiv: sfaturi pentru primul an de viata a copilului

Articol de Psiholog Monica Bolocan
Parenting pozitiv: sfaturi pentru primul an de viata a copilului

 

Primul zambet, primii pasi si primele cuvinte sunt doar cateva dintre reperele critice ale dezvoltarii copilului in primul an de viata. In aceasta perioada extrem de importanta, copiii trec printr-o anumita succesiune de etape – denumite repere critice in dezvoltare – in achizitionarea abilitatilor motorii, a limbajului, a jocului, a comportamentului, a competentelor emotionale si de socializare. In primul an, bebelusii invata sa isi focuseze vederea, sa asculte si sa inteleaga ce li se spune, sa exploreze, sa caute si sa gaseasca obiecte din mediul care ii inconjoara. In plus, invata sa recunoasca persoanele familiare si sa aiba incredere in ele, aceasta fiind baza pentru abilitatile sociale de mai tarziu. Modul in care parintii interactioneaza, se joaca si raspund nevoilor bebelusului are un impact major asupra dezvoltarii tuturor acestor abilitati.

Cum iti poti ajuta bebelusul sa se dezvolte armonios in primul an de viata

  • Vorbeste-i direct, spune-i pe nume si priveste-l in ochi
  • Imita-l atunci cand scoate diferite sunete, apoi priveste-l si asteapta o reactie de la el, apoi continua jocul
  • Citeste-i poezioare scurte, cu rime simple sau fredoneaza cantecele vesele pentru copii; poti, in acest timp, sa ii apuci manutele si sa “bati ritmul” cu ele sau sa te joci cu piciorusele lui pe ritm. Simtul ritmului este o componenta extrem de importanta in dezvoltarea abilitatilor de invatare
  • Joaca-te si stimuleaza-l atunci cand e odihnit si alert. Fii atent la semnele de oboseala si evita suprastimularea copilului
  • Distrage-i atentia cu o alta jucarie sau activitate atunci cand vrei sa il faci sa renunte la ceva; nu este inca varsta potrivita pentru a-i tine “predici”
  • Lasa-l sa exploreze dupa bunul plac, avand grija la siguranta lui. Nu ii impune tu ce, cum si cand sa faca. Bebelusul stie mai bine de ce anume are nevoie. Vorbeste-i in timp ce exploreaza si incurajeaza-l. Lauda-l ori de cate ori isi atinge “tinta” (spre exemplu, se intinde dupa o jucarie)
  • Poarta-l in brate si arata-i obiectele din jur, descriindu-le verbal. Lasa-l sa le atinga si sa le miste. Arata-i cum functioneaza.
  • Fa-i gimnastica si masaj, adecvate varstei lui. Sfaturile unui specialist te-ar putea ajuta. Dezvoltarea motorie este esentiala in primul an de viata.
  • Nu uita un principiu important in dezvoltare: abilitatile simple stau la baza abilitatilor complexe. Seteaza-ti asteptarile si adapteaza-ti sprijinul oferit copilului dupa acest principiu.

Text: Psih. Monica Bolocan, Psiholog clinician si educational adulti si copii