Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Arsura retrosternala (pirozis): cele mai bune metode medicamentoase pentru a o gestiona

Arsura retrosternala (pirozis): cele mai bune metode medicamentoase pentru a o gestiona

Intrebare. Am in jur de trei episoade de arsura in capul pieptului pe luna si deseori acestea tin toata ziua. Ce ma sfatuiti sa fac?

Raspuns. Arsursa retrosternala este provocata de acidul din stomac care urca inspre portiunea inferioara a esofagului. Reducand aciditatea stomacului, esofagul nu se mai irita atunci cand continutul stomacului se intoarce (reflux). Cel mai rapid tratament pentru a neutraliza acidul care se afla deja in stomac si in esofagul inferior este administrarea de antiacide. Antiacidele isi fac efectul in cateva minute, insa acest efect nu este de durata, astfel incat vei fi nevoit sa repeti dozele pana cand simptomele cedeaza.

Pentru un efect de durata, poti incerca un blocant de H2, care impiedica celulele stomacului sa mai produca acid. Exista cateva blocante de H2 sau antagonisti ai receptorilor H2 (acestea sunt o clasa de medicamente care blocheaza actiunea histaminei la nivelul receptorilor histaminici H2 localizati in celulele parietale ale stomacului). Din aceasta categorie fac parte cimetidina, famotidina, nizatidina si ranitidina. Blocantele H2 se gasesc sub forma de pilule, lichid sau tablete efervescente. In majoritatea cazurilor, sunt bine tolerate. Blocantele H2 incep sa isi faca efectul dupa 1 ora si dureaza alte 10-12 ore. Daca ai in continuare nevoie de un antiacid, asteapta 30-60 de minute dupa ce il iei pentru a lua blocantul H2.

Inhibitorii pompei de proton (IPP) sunt o clasa de medicamente a carora actiune este diminuarea producerii de acid gastric – in comparatie cu blocantele H2, acestia sunt blocanti si mai puternici ai acidului stomacal. Variantele fara reteta includ lansoprazol, omeprazol, pantoprazol, esomeprazol.

Cel mai bun sfat este sa te adresezi medicului in cazul senzatiei de arsura retrosternala pentru a evalua situatia, a pune corect diagnosticul si a stabili conduita optima de urmat.

Consultant: Dr. Duduta Marius, medic specialist gastroenterolog

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu

Afla mai multe:

11 sfaturi pentru a calma arsura retrosternala