Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

11 sfaturi pentru a calma arsura retrosternala (pirozis)

11 sfaturi pentru a calma arsura retrosternala (pirozis)

Arsura retrosternala sau pirozisul este o senzatie neplacuta de arsura aparuta in “capul pieptului”. Este cel mai frecvent simptom al refluxului gastroesofagian – o afectiune digestiva extrem de suparatoare, caracterizata prin faptul ca acidul si enzimele din stomac ajung in esofag, poducand inflamatie si durere.

Senzatia de arsura retrosternala apare des dupa ce mananci, te apleci, faci excercitii fizice si, uneori, chiar in timpul noptii, cand stai intins in pat. Potrivit expertilor de la Cleveland Clinic, aproximativ unul din 10 adulti are astfel de arsuri la stomac cel putin o data pe saptamana, iar unul din 3 lunar. Uneori, femeile gravide au arsuri la stomac aproape zilnic, ca urmare a unei presiuni crescute aparute la nivelul abdomenului sau a modificarilor hormonale din sarcina..

Exista cazuri in care senzatia de arsura retrosternala iradiaza la nivelul gatului, faringelui si fetei si poate fi insotita de regurgitatie.

Cum se produce refluxul gastroesofagian?

De fiecare data cand inghitim, mancarea aluneca pe gat si ajunge in stomac prin esofag. Deschiderea dintre esofag si stomac este controlata de un muschi numit sfincterul esofagian inferior, care se deschide atunci cand inghitim mancarea. In rest, muschiul ramane bine inschis. Cand insa nu se inchide complet, continutul gastric din stomac poate ajunge in esofag, dand nastere refluxului.

Atunci cand acidul din stomac patrunde in partea inferioara a esofagului se produce arsura retrosternala.

O serie de factori ar putea explica de ce are loc refluxul gastroesofagian:

  • Pozitia corpului dupa masa - o pozitie verticala ajuta la prevenirea refluxului gastroesofagian
  • Dimensiunea portiei de mancare - portiile mici reduc refluxul gastroesofagian
  • Natura alimentelor consumate - Anumite substante care irita esofagul sau slabesc capacitatea sfincterului de a se inchide pot provoca refluxul gastroesofagian

11 pasi pentru a calma senzatia de arsura retrosternala

Arsurile din capul pieptului care urca spre gat nu trebuie ignorate, insa, inainte de a merge la medic, poti apela la o serie de masuri pentru a calma si diminua simptomele, prevenind astfel agravarea problemelor:

  • Mananca mai putin si mai des. Un stomac plin pune presiune pe sfincterul esofagian inferior, favorizand refluxul
  • Mananca incet, relaxat. Infulecatul umple mai repede stomacul, punand o presiune mai mare pe sfincterul esofagian inferior
  • Ramai in pozitie verticala dupa ce mananci. Atunci cand stai intins dupa masa, creste presiunea exercitata asupra sfincterului esofagian inferior
  • Nu mananca noaptea tarziu, inainte de culcare. Daca mananci inainte de culcare poti agrava refluxul gastroesofagian si, implicit, simptomele de arsuri la stomac. Ofera-i stomacului tau timp suficient pentru a digera mancarea. De obicei, este recomandat sa mananci cu 3-4 ore inainte de culcare.
  • Nu face exercitii fizice imediat dupa masa. La fel ca in cazul mancatului tarziu, inainte de culcare, este nevoie sa astepti cateva ore dupa ce ai mancat, pentru a incepe sa faci exercitii fizice.
  • Stai cu trunchiul ridicat cand te intinzi in pat sau cand dormi. Mentinand trunchiul ridicat la 30 de grade poti reduce presiunea exercitata asupra sfincterului esofagian inferior si poti diminua arsurile la stomac din timpul noptii. De obicei, medicii recomanda sa folosesti o perna in plus, pentru a avea trunchiul si capul ridicat.
  • Evita bauturile carbogazoase. Acestea provoaca eructatie sau ragait, favorizand refluxul de acid gastric.
  • Identifica produsele alimentare care declanseaza simptomele de reflux si evita-le. Anumite alimente si bauturi cresc secretia de acid, intarzie golirea stomacului si slabesc sfincterul esofagian inferior. Conform expertilor de la Harvard Medical School, in aceasta categorie intalnim alimente grase, alimente condimentate, rosii, usturoi, lapte, cafea, ceai, cola, menta si ciocolata.
  • Mesteca guma fara zahar dupa masa. Guma de mestecat stimuleaza productia de saliva, care neutralizeaza acidul, calmeaza esofagul si retrimite acidul in stomac. Evita insa guma de mestecat cu aroma de menta, care poate declansa arsuri la stomac.
  • Verifica-ti medicatia. Discuta cu medicul sau farmacistul daca oricare dintre medicamentele pe care le iei ar putea agrava refluxul gastroesofagian sau daca pot inflama esofagul. De exemplu, antidepresivele triciclice slabesc sfincterul esogafian inferior, iar tetraciclinele pot provoca inflamatii esofagiene.
  • Slabeste, daca este nevoie. Excesul de greutate pune mai multa presiune asupra stomacului si sfincterului esofagian inferior.

Urmand sfaturile de mai sus, majoritatea oamenilor va reusi sa previna sau sa diminueze neplacerile cauzate de arsurile la stomac. Medicamentele antiacide pot, de asemenea, sa trateze si sa indeparteze arsurile aparute ocazional. Daca schimbarea obiceiurilor alimentare si alte masuri preventive nu diminueaza simptomele, trebuie mers la medicul gastroenterolog pentru a identifica atat cauza, cat si medicatia cea mai potrivita.

Text: Mirabela Viasu, Medical Editor

Surse:
Agenda Medicala Merck, editia a II-a, 2011
www.health.harvard.edu
www.clevelandclinic.org