Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De ce ni se infunda urechile in timpul zborului?

De ce ni se infunda urechile in timpul zborului?

Multi dintre cei care calatoresc cu avionul se plang frecvent de probleme cu urechile. De obicei, este vorba despre suparari minore, dar pot sa apara durerea temporara si pierderea auzului. Transforma calatoria cu avionul intr-o experienta confortabila invatand cum sa echilibrezi presiunea din urechi!

De ce pocnesc urechile?

In mod normal, atunci cand inghitim, se produce un pocnet usor in ureche. Acest lucru se intampla deoarece o bula mica de aer intra in urechea medie. Bula de aer trece prin trompa lui Eustachio, un canal de dimensiunea unui creion, care face legatura intre nas, zona din spate si urechea medie. Trompa lui Eustachio are rolul de a egaliza presiunea aerului din urechea medie si exteriorul corpului. Actul de a inghiti sau de a casca va deschide trompa lui Eustachio si va permite aerului sa treaca inspre si in afara urechii medii.

 

De ce ni se infunda urechile si ne dor?

Daca presiunea aerului la nivelul urechii si atmosfera nu este egala, urechea pare ca este blocata sau infundata. Trompa lui Eustachio poate fi blocata din numeroase motive. Cea mai frecventa cauza este raceala comuna. Infectia sinusurilor si alergiile nazale sunt, de asemenea, cauze frecvente. Nasul obstruat determina infundarea urechilor din cauza ca mucoasa inflamata blocheaza orificiul trompei lui Eustachio. Problema poate sa apara si in cazul schimbarilor bruste de presiune, cum se intampla in timpul zborului cu avionul, scufundarilor sau calatoriilor la munte.

Cand trompa lui Eustachio este blocata, aerul prezent in urechea medie este absorbit si se produce un vid, ducand la aspirarea in interior a timpanului si la tensionarea acestuia. Consecinta este ca timpanul nu mai poate vibra in mod natural, iar sunetele vor parea infundate, iar presiunea exercitata va determina durere a nivelul uneia sau ambelor urechi. Daca trompa lui Eustachio ramane bocata, lichidul din mucoasa care captuseste urechea interna va trece in cavitate in incercarea de a contrabalansa vidul. Aceasta conditie se numeste otita seroasa (acumularea de lichid in spatele timpanului). Pot sa apara pierderea auzului (usoara, de obicei) si senzatia de ameteala.

Cum poate zborul sa provoace probleme de auz?

Calatoria cu avionul este asociata cu schimbari bruste ale presiunii atmosferice. Se intampla in special cand avionul se pregateste de aterizare, zburand de la presiune atmosferica scazuta catre pamant, unde presiunea este mai ridicata.

Ca sa nu resimti vreun disconfort, trompa lui Eustachio trebuie sa se deschida regulat si suficient de amplu pentru a echilibra schimbarile de presiune.

Cum iti desfunzi urechile in timpul zborului?

Marinarii si pilotii stiu cum sa isi echilibreze presiunea din urechi, dar oricine poate invata tehnicile de egalizare a presiunii urmand recomandarile de mai jos.

  • Inghite mai des. Inhititul activeaza muschii care deschid trompa lui Eustachio. Vei inghiti mai des atunci cand mesteci guma sau cand sugi bomboane. Este un gest eficient mai ales inainte de decolare si in timpul aterizarii.
  • Casca voluntar. Cascatul se dovedeste si mai bun. In plus, evita sa dormi in timpul aterizarii, deoarece se poate ca inghititul sa nu se declanseze suficient de des pentru a face fata la schimbarile de presiune.
  • Inspira si apoi expira usor cu gura inchisa si apasand pe nari. In timpul coborarii, daca inghititul si cascatul nu sunt eficiente, inhaleaza si apoi expira usor in timp ce te tii de nas si ai gura inchisa – aceasta manevra va genera presiune in spatele nasului si va ajuta la deschiderea trompei lui Eustachio. Urechile au fost desfundate cu succes daca auzi un pocnet. S-ar putea sa fie nevoie sa repeti gestul de cateva ori in timpul aterizarii.

Cand sa mergi la ORL?

Chiar si dupa aterizare, continua sa aplici tehnicile de egalizare a presiunii si foloseste decongestionante sau spray-uri nazale. Daca urechile nu se desfunda si durerea persista dupa cateva ore sau este severa, mergi la consult la un medic ORL-ist. S-ar putea ca specialistul sa fie nevoit sa echilibreze presiunea facand o mica incizie in timpan (procedura care se numeste miringotomie).

Pentru unele persoane, aceste tehnici s-ar putea sa nu functioneze. In cazul in care calatoresti frecvent cu avionul si ai probleme cronice cu presiunea sau durerea, medicul iti va recomanda introducerea la nivelul timpanului a unor tuburi de egalizare a presiunii. Aceasta nu este o optiune de tratament pentru cei care fac scufundari.

Cum ajuti bebelusii sa-si desfunde urechile in timpul zborului cu avionul?

Bebelusii nu pot sa isi desfunde urechile singuri, insa pocnetul de desfundare poate sa apara daca sug suzeta sau beau cu biberonul. Ca si in cazul adultului, nu este recomandat ca sugarul sa fie lasat sa doarma in timpul aterizarii. Copiii sunt in mod special vulnerabili la infundarea urechilor din cauza ca trompa lui Eustachio este mai ingusta decat a adultilor.

Este recomandata folosirea decongestionantelor si a spray-urilor de nas?

Unii calatori folosesc spray-uri nazale decongestionante cu 1 ora inainte de aterizare. Medicamentul va reduce congestia mucoasei nazale, ajutand astfel urechile sa se desfunde mai usor. Tot din acelasi motiv, si calatorii cu rinita alergica ar trebui sa foloseasca medicamentele la inceputul zborului.

Evita, insa, sa faci un obicei din folosirea sprayurilor nazale cumparate fara reteta. Dupa cateva zile, acestea ar putea provoca o obstructive mai mare a nasului. De asemenea, trebuie evitate de catre persoanele cu boala de inima, hipertensiune arteriala, aritmie, hipertiroidism sau nervozitate excesiva. Acesti pacienti, precum si gravidele, trebuie sa consulte medicul inainte sa le foloseasca.

Trucuri sa previi disconfortul in timpul calatoriei cu avionul

  • Discuta cu chirurgul ORL despre cat de repede este sigur sa zbori dupa o interventie chirurgicala la nivelul urechii.
  • Amana calatoria cu avionul daca suferi de raceala, sinuzita sau rinita alergica netratata.
  • Persoanele cu o stare buna de sanatate pot folosi un spray decongestionant cu 1 ora inainte de aterizare pentru ca urechile sa se desfunde mai usor.
  • Evita sa dormi in timpul aterizarii.
  • Mesteca guma sau suge o bomboana inainte de decolare si in timpul aterizarii.
  • Nu mesteca in forta – tehnica potrivita implica doar presiunea creata de obraji si muschii gatului.

Surse de informatie:

www.entnet.org

Afla mai multe:

Cum decurge un consult ORL?

Definitii ale diferitelor tipuri de otita medie

Durerea de ureche si otita