Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Romania, tara cu cea mai mare rata de imbolnavire TBC a copiilor din toata Europa

Articol de Cornelia Paraschiv Senior Medical Editor
articol-plamani
Unul din 5 bolnavi de TBC din tarile Uniunii Europene este roman.

In 2019, au fost raportate aproximativ 47.500 de cazuri de TBC in UE. Trei tari (Polonia, Romania si Regatul Unit) au insumat aproximativ 40% dintre toate cazurile raportate, doar Romania cumuland circa 20% din numarul tuturor imbolnavirilor de tuberculoza din UE. 

In plus, Romania a raportat in 2019 cele mai mari rate de tuberculoza in randul copiilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 4 ani, cu 14,1 cazuri la 100.000 de locuitori, dar si rate ale mortalitatii prin TBC care se situeaza pe primele locuri in randul tarilor UE.  

Cum se face ca este atat de raspandita aceasta afectiune in Romania, cat este de grava si ce trebuie sa facem pentru a o depista cat mai repede, pana nu ajunge sa faca mai multe ravagii si sa afecteze tot mai multe vieti? 

Am discutat cu doi medici reputati in domeniu, cu expertiza in aceasta patologie sensibila considerata candva o marca a saraciei. In realitate, spun datele, tuberculoza nu tine seama de rangul social, de profesie sau de varsta. In schimb, stigmatizeaza si produce sechele in trup si in suflet, o suferinta pe termen lung care marcheaza adeseori pe viata pacientii care s-au luptat candva cu ea. 

Dr. Gavrilovici Catalina Eugenia (medic primar pneumoftiziologie in cadrul Policlinicii REGINA MARIA Suceava) si Dr. Vlad Mihai Cojocariu (medic specialist radiologie - imagistica medicala in cadrul Centrului de imagistica REGINA MARIA Suceava) au avut amabilitatea sa discute din perspective diferite despre acest flagel care bantuie de ani buni si Romania.

Prea putini pacienti sunt depistati la timp, prea putini dintre romani realizeaza ca ar trebui sa se prezinte la medic sau sa isi faca o investigatie radiologica de screening, in cazul unor simptome respiratorii persistente, chiar daca par inofensive. 

NU, o tuse persistenta peste 3-4 saptamani, o temperatura care creste seara in jur de 37, 5 sau 38 de grade, transpiratiile intense nocturne, oboseala persistenta si astenia nu sunt de la tutun, stres, menopauza sau poluare. Pot fi masca unei boli perfide care ataca nemilos si copiii, dar si adultii si batranii. De aceea, asculta-ti corpul si mergi la medic.
 

Ce este tuberculoza si cum evolueaza ea, pe scurt

Tuberculoza este o afectiune contagioasa, potential fatala daca este netratata, produsa de un bacil numit Mycobacterium tuberculosis sau pe scurt, bacilul Koch, dupa numele medicului care l-a identificat microscopic in 1882.  

Afecteaza, de obicei, plamanii, desi poate avea determinari in aproape toate organele corpului (TBC ganglionara, meningita TBC, TBC osteo-articulara, uro-genitala, pericardita, peritoneala, gastro-intestinala, laringeala, oculara, otica, endocrina, cutanata). 

In fiecare secunda, pe glob se inregistreaza o noua infectie TBC. Se presupune ca aproximativ o treime din toti oamenii din lume sunt infectati, dar majoritatea raman cu o infectie latenta. Doar un mic procent dintre aceste infectii progreseaza la tuberculoza activa (5-10%), dar aceste cazuri trebuie depistate la timp pentru a preintampina o afectare severa.

Potrivit OMS, cele mai multe cazuri afecteaza barbatii (57%) si copiii sub 15 ani (11%). 
In Romania, TBC este intalnita mai frecvent decat in alte tari ale UE. Statisticile arata faptul ca apar, in medie, 130 de cazuri la 100 000 de locuitori, fata de media europeana de circa 30 de bolnavi la 100.000 de locuitori.

Care sunt semnele de alarma ale tuberculozei care ar trebui sa te trimita la medic pentru investigatii

Tuberculoza este o afectiune amagitoare, nu intotdeauna prezinta un tablou clinic bine definit, mai ales in perioada incipienta a bolii. 

“Simptomul cel mai des intalnit si adeseori ignorat este tusea (productiva sau nu), care persista mai mult de trei-patru saptamani. Ea poate fi insotita de un cortegiu de alte simptome si semne, nespecifice in functie de cat de avansat este procesul infectios, cum ar fi: febra, astenia, transpiratiile nocturne, lipsa poftei de mancare, durerile toracice, scaderea in greutate”, explica doamna dr. Catalina Gavrilovici, medic pneumoftiziolog, REGINA MARIA Suceava. 

Insa, nu toate cazurile incep insidios, lent sau nespecific. “Uneori debutul poate fi brutal, hemoptoic, adica pacientul expectoreaza cu sange ceea ce constituie o urgenta”. 

Cum se face depistarea si diagnosticarea formei pulmonare de TBC, singura, de fapt, contagioasa

Cu cat se face mai precoce depistarea TBC, cu atat sansa pacientului de a suferi complicatii redutabile, sechele mutilante ale plamanului sau de transmite infectia in randul persoanelor din familie si anturaj scade. 

“Un pacient care se prezinta cu un tablou clinic sugestiv la medic beneficiaza in primul rand de o radiografie pulmonara simpla, care evidentiaza leziunile specifice. Confirmarea se face prin examenul bacteriologic al sputei, dupa o tehnica de laborator speciala, care arata prezenta BK (bacilului Koch)”, precizeaza medicul pneumoftiziolog Catalina Gavrilovici.

“In depistarea, tratamentul si urmarirea cazurilor de tuberculoza activa exista in tara noastra reteaua de pneumoftiziologie care cuprinde: sectiile/spitalele  de pneumoftiziologie, dispensarele TBC si laboratoarele de micobacteriologie, de diverse ranguri. De asemenea, colaboram si cu reteaua de medicina primara, atunci cand este nevoie” precizeaza dr. Gavrilovici.

Investigatiile imagistice – cruciale pentru diagnosticul TBC pulmonare

Dr. Vlad Mihai Cojocariu este medic specialist radiologie - imagistica medicala, in Centrul de imagistica REGINA MARIA din Suceava. Se confrunta adesea cu aceste cazuri in practica de zi cu zi. Medicul confirma importanta  investigatiilor imagistice utilizate in depistarea TBC pulmonare,  cea mai utilizata metoda fiind la ora actuala radiografia pulmonara, urmata de CT (tomografia computerizata). 

“De obicei, prima investigatie care se efectueaza este radiografia, care poate evidentia leziuni specifice TBC sau leziuni mai putin specifice. In acest ultim caz, medicul trimitator, care poate fi pneumolog, medic de familie sau de alta specialitate, trebuie sa coreleze aspectul radiografic cu tabloul clinic si investigatiile bacteriologice/de laborator (examen de sputa, etc.)”, explica dr. Cojocariu. 

Tomografia computerizata este rezervata cazurilor dificile si complicatiilor

“Exista si optiunea de a se efectua un CT, care prin rezolutia sa poate releva modificari nedetectabile sau dificil de vizualizat pe o radiografie simpla, cum ar fi: adenopatii (marirea ganglionilor), lichid pleural in cantitati mici sau in locatii dificil de evaluat radiografic, precum si micronoduli de tip arbore inmugurit, care apar atunci cand bacilul Koch se raspandeste dintr-un focar de infectie catre restul plamanului pe calea arborelui bronsic si reprezinta un semn de boala activa.”, mentioneaza medicul.

Imagistica s-a dovedit utila nu doar in depistarea initiala a pacientilor si referirea catre reteaua nationala de ftiziologie pentru ingrijire si tratament, dar orice pacient TBC este urmarit imagistic pentru a aprecia evolutia afectiunii si eficienta schemei de tratament. 

Dr Cojocariu precizeaza: „Examinarea CT poate fi utila mai ales in situatiile in care leziunile sunt mai dificil de evaluat radiografic, sau in cazul unor complicatii extrapulmonare, cum ar fi fistulele bronho-esofagiene (comunicare anormala intre esofag si arborele bronsic), anevrismele Rasmussen (dilatatia unei artere pulmonare prin actiunea distructiva a bacilului Koch asupra peretilor, ce poate duce la ruptura si hemoragie), etc”.

Cum este monitorizata evolutia TBC

Monitorizarea „se efectueaza prin examinarea repetata a esantioanelor de sputa in microsopie optica si culturi. Imagistic se efectueaza de obicei o radiografie pulmonara simpla, care in cazul unui raspuns bun la tratament pune in evidenta o restrangere in dimensiuni a leziunilor. Imbunatatirea aspectului radiografic se produce in ritm mult mai lent fata de estomparea simptomatologiei, iar in aprecierea raspunsului terapeutic este mai importanta negativarea examenului de sputa si ameliorarea starii generale.” explica medicul. 

Discontinuitatea tratamentului pentru TBC sau lipsa acestuia duce la complicatii critice, descoperite prin imagistica

Problemele apar atunci cand pacientii nu raspund la tratament datorita infectarii cu tulpini chimiorezistente. In multe cazuri, bolnavii sunt necomplianti, abandoneaza tratamentul pe parcurs si astfel selecteaza rezistenta la antituberculose.

Nivelul socio-economic precar, precum si fumatul sau alcolismul cronic sunt factori de prognostic si evolutie precara. Explica dr. Gavrilovici, medic pneumoftiziolog de profesie, in policlinica REGINA MARIA.

Cum influenteaza imagistica deciziile de tratament in TBC

“In principiu, odata pus diagnosticul de tuberculoza pulmonara, tratamentul antituberculos consta intr-o asociere de patru medicamente cu potential bactericid si bacteriostatic, administrate dupa o schema standardizata. Imaginea radiologica nu influenteaza tratamentul, ci doar poate dicta uneori prelungirea lui, in cazul unor vindecari mai lente” afirma dr. Gavrilovici

Si medicul Vlad Cojocariu confirma: “Evaluarea raspunsului terapeutic se bazeaza in primul rand pe negativarea examenului de sputa si ameliorarea simptomatologiei clinice. Totusi, in cazul in care examenul de sputa realizat inaintea initierii tratamentului este negativ, atunci tabloul clinic si imaginea radiologica devin principalele argumente in sustinerea diagnosticului.” 

“O radiografie pulmonara se efectueaza indeosebi la finalul schemei de tratament si este utila pentru viitoare comparatii in cazul reactivarii bolii.” conchide specialistul.

De ce este important diagnosticul precoce si aderarea la planurile de terapie de lunga durata (6 luni)? 

„Depistarea precoce si instituirea unui tratament corespunzator contribuie la limitarea extinderii  leziunilor pulmonare, cu o vindecare totala si prevenirea aparitiei sechelelor functionale. Pentru un inteles mai larg - cu cat vom avea un procent mai mic din plaman afectat, cu atat ,,cicatricile", ca sa zic asa, rezultate in urma vindecarii vor fi mai mici si calitatea actului respirator al pacientului nu va avea de suferit prea mult”, explica dr. Catalina Gavrilovici. 

„Tratamentul este de lunga durata, in medie 6 luni (dupa noile prevederi ale ghidului de tratament actual). Pacientii trebuie sa inteleaga faptul ca efectuarea sa corecta si completa previne aparitia recidivei si, ceea ce este cel mai important, previne aparitia rezistentei la medicamente”, adauga medicul.

La ce complicatii te poti astepta in TBC, in lipsa unui tratament corect

Complicatiile, in lipsa tratamentului, sunt evolutiile spre formele cavitare distructive (pierderi accentuate de tesut pulmonar), cu hemoptizii masive (sangerari de la nivelul plamanului exteriorizate prin tuse), uneori fatale, cu fenomene de insuficienta respiratorie severa si afectare grava pe plan general. 

Neaderenta la tratament a pacientilor cu TBC duce la forme multirezistente de tuberculoza, foarte greu de tratat

Dr. Catalina Gavrilovici, medic pneumoftiziolog spune ca „schema de tratament este unica, simpla, standardizata si putin costisitoare. Cu toate acestea exista din ce in ce mai multe forme de TBC multirezistente (MDR). Ele se dezvolta in raport cu non-complianta de care am amintit mai sus, precum si cu asocierea din ce in ce mai frecventa cu sindromul imunodeficientei dobandite (HIV). Aceste cazuri sunt mult mai dificil de tratat, implică cheltuieli importante, au reactii adverse  severe si  rate mai mari de mortalitate”. 

Lituania si Romania au raportat 75,0% din totalul cazurilor de TB-XDR (extensiv rezistenta la medicamente) din UE, in 2019.

Cum stim din punct de vedere radiologic ca TBC a raspuns la tratament

Desi raspunsul terapeutic se evidentiaza pe criterii clinico-bacteriophage (starea generala a pacientului si simptomatologia clinica ameliorandu-se semnificativ dupa primele trei saptamani de tratament), din punct de vedere radiologic, leziunile urmeaza un curs lent de vindecare sau de “calcificare si fibroza restanta pe locul fostelor leziuni active”, potrivit dr. Gavrilovici, REGINA MARIA.

Dr. Vlad Cojocariu, medic primar radiolog si imagist medical, precizeaza ca “regresia leziunilor pulmonare in urma unui tratament adecvat este lenta si depinde de extensia si gravitatea acestora la debutul tratamentului. Rezolutia acestora necesita un timp indelungat, incepand de la 6 luni si pana 15-24 luni.“

Nu intotdeauna se produce vindecarea modificarilor patologice pulmonare in totalitate, in unele cazuri, in functie de stadiul initial al leziunilor, poti ramane cu sechele, chiar si dupa tratament. “In multe cazuri se intalnesc leziuni restante, sechelare, care pot influenta capacitatea de functionare a plamanului intr-un grad mai redus (micronoduli si minime modificari de fibroza in zonele apicale) sau mai important (fibroza extinsa  sau alte leziuni sechelare care apar dupa forme complicate ale bolii)”, explica medicul.

Din punct de vedere imagistic, modificarile radiografice/CT care raman neschimbate pe o perioada de 4-6 luni indica, in general, inactivitatea bolii, sustine dr Cojocariu. Cu toate acestea, din cauza faptului ca uneori pacientii pot prezenta examen de sputa pozitiv in ciuda aspectului stationar in timp al leziunilor pulmonare, este mai corect ca medic radiolog sa vorbim despre modificari “stabile radiologic” decat despre “boala inactiva”, precizeaza specialistul.
 

Cand nu mai este contagios un pacient cu TBC si nu mai prezinta niciun pericol pentru cei din jurul sau 

Din punct de vedere teoretic, pacientul este considerat non contagios in momentul in care examenul microscopic nu mai identifica prezenta bacililor acid alcoolo-rezistenti ( bacilii Koch).

Din punct de vedere practic insa, studiile au aratat ca o terapie administrata corect reuseste ,,sterilizarea" sursei de contagiune chiar dupa prima luna de tratament. Acest fapt este confirmat si de obtinerea culturilor negative dupa o luna de tratament chiar daca microscopia este pozitiva, ceea ce demonstreaza ca bacilii eliminati nu mai sunt viabili.

In loc de concluzie, un indemn 

Sa nu ignoram niciunul dintre semnele pe care corpul le transmite. In principiu, esti pe cont propriu, de aceea fa-ti timp sa mergi la medic, macar o data pe an.

Daca traiesti intr-un mediu aglomerat sau in unul in care exista cazuri de tuberculoza, in general, daca traiesti in Romania, tara in care prevalenta tuberculozei este ridicata, oricand simti ca esti epuizat, obosit, subfebril, inapetent, transpiri excesiv sau ai alte simptome respiratorii, rupe-ti cateva minute din zi si fa-ti un examen medical. 

Poti scuti ani de suferinta. Si, mai ales, fa acest lucru ori de cate ori copilul tau, oricat de mic este, prezinta el insusi aceste manifestari persistente. Tuberculoza este o boala tratabila, cu evolutie favotabila cu atat mai mult cu cat este depistata mai devreme! Dupa doar o luna de tratament, nu mai este contagioasa pentru cei din jur. 

Vaccinarea BCG de la nastere previne formele grave ale bolii la copiii mici, respectiv meningita TBC si/sau TBC miliara, insa nu asigura o protectie completa impotriva infectiei. De aceea, incearca sa iti intaresti sistemul de aparare prin hrana nutritiva, multivitamine, exercitii fizice, somn, aer curat, evitarea grijilor si stresului. Un sistem imun fortifiat este mult mai putin vulnerabil in fata acestor bacili. Te asteptam cu drag in locatiile noastre, pentru un sfat, o consultatie sau un set complet de investigatii. 
 

Consultanti: 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.