Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Radiatiile medicale – cat de mult inseamna prea mult?

Exista multe idei preconcepute cu privire la riscurile asociate expunerii la radiatii si, in special, la cele emise de investigatiile imagistice. Fiecare persoana trebuie sa se informeze corect cu privire la doza de radiatii, pentru a putea decide cand este necesar sa se supuna unor proceduri medicale care iradiaza, ca tomografia computerizata (CT), si cand sa opteze pentru imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau alte teste care nu iradiaza.

Discuta cu medicul despre necesitatea realizarii unei anumite investigatii imagistice!

Potrivit expertilor in radiologie si imagistica medicala de la Clinica Mayo, riscurile de iradiere prin realizarea unui CT sunt minime. O scanare CT poate salva vieti si nu trebuie refuzata din cauza fricii de a te expune la radiatii, daca investigatia poate furniza informatii semnificative pentru stabilirea diagnosticului si inceperea tratamentului. Daca esti tanar (sub 30 de ani) si nu ai o urgenta medicala, atat un RMN, cat si un examen cu ultrasunete pot furniza medicului informatiile necesare fara a utiliza radiatii ionizante, insa este important ca investigatia sa fie la fel de precisa. Trebuie avute in vedere si costurile, necesitatea utilizarii anesteziei, accesul in timp util la investigatie si confortul pacientului. In plus, un test care nu foloseste radiatii ionizante nu este intotdeauna cea mai buna optiune.

Discuta cu medicul despre necesitatea realizarii unei anumite investigatii imagistice. Pune intrebari de genul: "Chiar trebuie sa fac acest test? Cum ma va ajuta rezultatul testului? Exista un test de imagistica medicala care nu utilizeaza radiatii si care este la fel de bun?"

Nu uita ca riscul de a dezvolta un cancer din cauza expunerii la dozele mici de radiatii utilizate in imagistica medicala este foarte mic. Totusi, in cazul in care apare un cancer, trebuie precizat ca boala se dezvolta in timp, intr-un interval de mai multi ani. Este mult mai important sa faci investigatia de care ai nevoie acum si apoi sa te ingrijorezi pentru un risc mic ce ar putea aparea mai tarziu.

Surse de radiatii naturale

Zi de zi suntem expusi la surse naturale de radiatii. In medie, 80% din doza anuala de radiatie naturala la care suntem expusi provine din surse de radiatii terestre si cosmice.

  • Surse de radiatii tereste. Exista peste 60 de materiale radioactive (radionuclizi) in sol, apa si aer. De exemplu, gazul Radon, emis in mod natural de roci si sol, este principala sursa de radiatii naturale.
  • Surse de radiatii cosmice. In special daca ne aflam in zone de altitudine mare, suntem expusi la radiatii naturale emise de razele cosmice.

Media de radiatii naturale este de 2.4 mSv (milliSieverts) pe an

Expunerea naturala la radiatii variaza de la o zona geografica la alta, in functie de diferentele geologice. De exemplu, expunerea in anumite zone poate fi de 200 de ori mai mare decat media globala, care este de 2,4 mSv (milliSieverts) pe an, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Pentru Romania, doza radiatiilor de origine naturala primite de om este in medie de 2,27 mSv pe an, ceea ce inseamna ca este mai mica decat doza globala, se arata pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.

Surse de radiatii artificiale

Suntem expusi si la surse artificiale de radiatii, care variaza de la generarea de energie nucleara la utilizarile medicale ale radiatiilor pentru stabilirea unui diagnostic sau pentru tratarea anumitor boli. Cele mai obisnuite surse artificiale de radiatii sunt dispozitivele medicale care folosesc raze X.

Care sunt riscurile expunerii la radiatii medicale?

Magnitudinea exacta a riscului generat de expunerea la doze mici de radiatii emise de imagistica medicala continua sa fie un subiect controversat. Acest lucru se datoreaza faptului ca sub 100 de mSv de radiatii, riscurile sunt prea mici pentru a fi masurate in mod direct.

Riscul asociat cu o singura sau cu mai multe scanari CT este redus. In functie de tipul de scanare utilizat, un CT poate emite de la 2 la 10 mSv de radiatii. De exemplu, un CT la cap emite 2 mSv radiatii. In cazul in care sunt necesare mai multe scanari CT, radiatiile emise cresc la 20-30 mSv, insa continua sa fie considerata o doza mica de radiatii, deci cu risc redus.

Nu trebuie uitat ca in cazul unei scanari CT, beneficiul este intotdeauna mult mai mare decat cel mai mic risc potential. Ca orice test medical, acesta trebuie efectuat doar daca rezultatul investigatiei aduce informatii suplimentare pentru a stabili cat mai precis diagnosticul.

Potrivit expertilor de la Mayo Clinic, expunerea la radiatii pentru diagnosticare trebuie sa fie de maximum 100 mSv pe an, pentru a mentine la minimum riscul de cancer.

Deoarece ne preocupa sanatatea fiecarui pacient care isi face in Centrele de imagistica REGINA MARIA un examen CT, toate aparatele CT din Bucuresti si tara au fost dotate cu o tehnologie moderna care reduce la minim doza de iradiere mentinandu-se o calitate foarte buna a examinarii - tehnologia DoseWatch. Afla mai multe detalii aici.

Doza de radiatii in functie de tipul de investigatii

In mod natural, pe parcursul unui an, doza cumulata de radiatii pe care o persoana o primeste este in medie de 2,4 mSv.

Investigatii care folosesc ultrasunete

  • Ecografie cardiaca– 0 mSv

Investigatii care folosesc camp magnetic:

  • RMN - 0 mSV

Investigatii care folosesc raxe X (Mayo Clinic Proceedings):

  • Radiografie dentara – 0,005 mSv
  • Radiografie pulmonara – 0,1 mSv
  • Mamografie - 0,7 mSv
  • CT la cap – 2 mSv
  • CT toracic – 7 mSV
  • CT abdominal - 10 mSv

Radiatiile medicale la copii

Deoarece copiii au o speranta de viata mai lunga decat adultii si unele dintre tesuturile lor sunt mai sensibile la radiatii, expertii incearca sa utilizeze doze cat mai mici la copii. De exemplu, pentru o scanare CT a unui copil, cantitatea de radiatii folosita este de aproximativ cinci ori mai mica decat pentru un adult.

Expertii recomanda adultilor tineri cu o afectiune cronica, deci care au nevoie de mai multe scanari CT pe parcursul vietii, cat si femeilor gravide sa intrebe medicul despre metode de imagistica alternative sau despre tehnici de scanare care folosesc doze foarte mici de radiatii.

Exista o investigatie imagistica mai putin iradianta?

Fiecare investigatie imagistica are avantaje si dezavantaje. Doza este doar unul dintre factorii analizati in momentul in care se opteaza pentru o astfel de investigatie. Sunt cantarite costurile, disponibilitatea aparatului, performanta si rapiditatea transmiterii rezultatelor, calitatea imaginii si acuratetea stabilirii diagnosticului, dar si confortul persoanei investigate.

Pot fi mai multe tipuri de investigatii care sa ofere aceeasi precizie si acuratete a diagnosticului, iar medicul specialist va decide impreuna cu pacientul pe care sa o foloseasca. De exemplu, pentru un pacient cu boala Crohn, RMN-ul si CT-ul ofera o precizie similara. Desi RMN-ul nu utilizeaza radiatii ionizante, este mai scump decat un CT, nu este disponibil in toate unitatile sanitare, iar examinarea dureaza mai mult timp decat in cazul unui CT. In plus, sunt pacienti care nu pot fi supusi unui examen RMN, fie pentru ca au un stimulator cardiac sau un alt obiect metalic in corp, fie pentru ca sunt claustrofobi. In policlinica Floreasca a fost instalat in 2015 un RMN ultra-performant, proiectat special pentru a raspunde pacientilor cu nevoie speciale, indiferent de varsta sau de conditia fizica.

Text: Mirabela Viasu, Medical Editor

Surse:
www.who.int
www.anpm.ro
www.health.harvard.edu
www.mayoclinic.org
www.ncbi.nlm.nih.gov