Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pregatirea sinusului maxilar in vederea efectuarii implantului dentar

Articol de Dr. Anda Gata (Apostol) Medic specialist Orl (otorinolaringologie)
Implantul de arcada dentara superioara necesita, in cazul anumitor pacienti, o pregatire premergatoare, etapa numita sinus lift cu aditie de os. Aceasta procedura presupune augmentarea osului maxilar prin adaugarea unei grefe cu scopul de a obtine un suport corespunzator pentru implantul dentar.

Procedura de sinus lift este relativ comuna si permite realizarea implanturilor dentare, chiar si in cazurile in care pacientii prezinta o pierdere osoasa semnificativa.

Cine are nevoie de sinus lift?

O procedura de augmentare a osului maxilar poate fi necesara persoanelor care se confrunta cu pierderea dintilor si a osului maxilar din diferite cauze, cum ar fi malformatiile congenitale, boala parodontala, cancerul oral sau alte afectiuni medicale. Sinus lift poate fi frecomandat si in cazurile in care sinusurile sunt prea aproape de maxilarul superior si este nevoie de mai mult spatiu pentru a plasa implantul dentar.

Tratarea problemelor sinusale, esentiala inainte de procedura de sinus lift

Starea sinusului maxilar din vecinatate este esentiala pentru obtinerea unor rezultate corespunzatoare, iar procedura de sinus lift cu aditie de os este sigura, atat timp cat sinusul maxilar este pregatit corespunzator.  Astfel, este recomandat un consult ORL pacientilor cu patologie rino-sinusala suspicionata sau confirmata, in prealabil efectuarii implantului dentar.

Principalele probleme de sanatate care trebuie rezolvate inainte de realizarea procedurii de sinus lift sunt:

  • Variante anatomo-structurale cu potentialul de a bloca drenajul sinusului maxilar in cavitatea nazala (ex. deviatia septului nazal)
  • Patologia infectioasa sau inflamatorie sinusala (ex. rinosinuzita acuta sau cronica)
  • Corpi straini intrasinusali (ex. implant sau material dentar migrat in sinus)
  • Chistul de sinus maxilar
  • Fistula oro-antrala (deschiderea sinusului maxilar in cavitatea bucala)
  • Formatiuni tumorale nazo-sinusale

Majoritatea acestor patologii sunt apanajul specialitatii ORL si pot fi solutionate prin tratament medicamentos sau chirurgical.

Chirurgia endoscopica nazo-sinusala (ESS) este considerata un tratament minim invaziv sigur si eficient, fiind o alternativa la majoritatea procedurilor clasice care abordeaza sinusul maxilar pe cale externa. ESS este o procedura de ultima generatie, care utilizeaza instrumente si camere special concepute, prin intermediul carora se efectueaza interventii asupra foselor nazale si a sinusurilor paranazale. Acest tip de chirurgie este corelat cu o rata redusa a complicatiilor, nu cauzeaza cicatrici externe si are avantajul unui timp scurt de recuperare postoperatorie.

Surse:

https://www.renewinstitute.com/sinus-lift/
https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/sinus-lift
https://crystallakeoralsurgery.com/burlington-oral-surgery-surgical-procedures-sinus-lift/
https://www.modernfamilydentalcare.com/what-is-a-sinus-lift-and-how-do-i-prepare-for-it/
In Felisati, G., & In Chiapasco, M. (2016). Sinonasal complications of dental disease and treatment: Prevention, diagnosis, management.