Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ginkgo biloba: indicatii, contraindicatii, mod de administrare

gincobiloba1
Ginkgo biloba, cunoscut sub numele de arborele pagodelor, este o specie de arbori cu origini stravechi, apreciata pentru proprietatile sale terapeutice.

Extractul de Ginkgo biloba, obtinut din frunzele sale, este utilizat in numeroase suplimente alimentare, pentru potentialul sau de a imbunatati circulatia sangelui, functia cognitiva, sanatatea sistemului nervos si multe altele. Citeste mai departe, pentru a afla ce beneficii ofera Ginkgo biloba pentru sanatatea organismului uman, in ce moduri poate fi acesta consumat, dar si in ce situatii nu se recomanda administrarea sa.

Ce este Ginkgo biloba

Ginkgo biloba este o specie de copac considerata una dintre cele mai vechi plante din lume si face parte din familia Ginkgoaceae. Este originar din Japonia si este cunoscut pentru frunzele sale deosebite, bilobate (de unde si denumirea sa), dispuse in forma de evantai, dar si pentru proprietatile sale medicinale. Frunzele de Ginkgo biloba sunt utilizate, in principal, in medicina traditionala chineza, pentru tratarea diverselor afectiuni. Extractul de Ginkgo biloba contine o serie de compusi activi, precum:

  • flavonoide - quercetina, kaempferolul si izoramnetina;
  • lactone terpenice (terpenoide) - ginkgolide si bilobalide;
  • acizi fenolici;
  • vitamine (vitamina C, complexul B);
  • minerale (calciu, magneziu, fier etc.).

Frunzele de Ginkgo biloba mai contin si acid ginkgolic, dar in concentratii mici. Totusi, acidul ginkgolic poate fi toxic si, de aceea, produsele pe baza de Ginkgo biloba sunt supuse unor procese de purificare, pentru a indeparta acest compus.

Ginkgo biloba este adesea promovat ca supliment alimentar pentru imbunatatirea memoriei si a functiilor cognitive, imbunatatirea circulatiei sanguine si protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. De asemenea, se crede ca poate ajuta la reducerea simptomelor asociate cu unele afectiuni de natura psihica, precum anxietatea sau depresia.

Cu toate acestea, cercetarile stiintifice referitoare la eficacitatea Ginkgo biloba sunt mixte, intrucat, pentru unele dintre efectele terapeutice, nu au fost gasite dovezi suficiente pentru a sustine afirmatiile. De aceea, este important sa consulti intotdeauna medicul sau farmacistul, inainte de a incepe un tratament cu produse pe baza de Ginkgo biloba.

Specialistul te va putea informa cu privire la beneficii, riscuri si potentiale interactiuni cu alte medicamente.

Proprietati terapeutice

Ginkgo biloba are o serie de proprietati terapeutice atribuite, desi cercetatorii inca dezbat eficacitatea unora dintre compusii regasiti in aceasta planta. Astfel, beneficiile Ginkgo biloba includ:

  • imbunatatirea circulatiei sanguine - Ginkgo biloba este considerat a avea efecte vasodilatatoare, ceea ce inseamna ca poate imbunatati fluxul sanguin in organism. Astfel, ar putea fi benefic pentru persoanele cu probleme de circulatie, precum claudicatia intermitenta (durere la nivelul picioarelor cauzata de ingustarea arterelor), insuficienta venoasa cronica sau tulburarile legate de circulatia cerebrala (accident vascular cerebral);
  • proprietati antioxidante - Ginkgo biloba contine compusi antioxidanti, precum flavonoidele si terpenoidele. Acestia pot ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, care poate fi responsabil de imbatranirea celulara sau dezvoltarea unor afectiuni cronice;
  • imbunatatirea memoriei - unele studii sugereaza ca Ginkgo biloba poate imbunatati memoria si concentrarea, poate avea efecte neuroprotectoare si poate fi util in reducerea riscului de deteriorare cognitiva asociata cu imbatranirea sau cu anumite afectiuni (de exemplu, dementa sau boala Alzheimer);
  • efect antiinflamator - anumite studii indica faptul ca Ginkgo biloba poate avea proprietati antiinflamatorii, care pot fi benefice in reducerea inflamatiei cronice asociate cu unele afectiuni, precum artrita sau bolile cardiovasculare;
  • ameliorarea starii de spirit - suplimentele alimentare provenite din aceasta planta pot avea efecte benefice asupra sanatatii mintale, putand ajuta la reducerea simptomelor de anxietate si depresie;
  • combaterea durerilor de cap sau a migrenelor - desi nu este utilizat ca medicament destinat acestor probleme, Ginkgo biloba poate avea un efect benefic pentru persoanele care sufera de migrene sau dureri de cap frecvente.

Cum se foloseste Ginkgo biloba

Ginkgo biloba poate fi utilizat sub forma de capsule cu administrare orala, extracte lichide, ceaiuri sau tincturi. Modul de utilizare variaza in functie de efectele urmarire, precum si de preferintele fiecarui pacient.

Capsule cu Ginkgo biloba

Capsulele cu Ginkgo biloba reprezinta una dintre cele mai comune forme de suplimente pe baza de Ginkgo biloba disponibile pe piata.

Acestea contin extracte standardizate de Ginkgo biloba, obtinute din frunzele plantei. Doza zilnica recomandata de Ginkgo biloba variaza intre 120 si 240 mg pe zi, impartita in mai multe administrari.

Capsulele de Ginkgo biloba se administreaza cu un pahar de apa. De obicei, se recomanda administrarea acestora in timpul mesei, pentru a reduce riscul de iritatie gastrica. Pentru a obtine rezultate optime, este important sa respecti durata recomandata de administrare, intrucat unele beneficii pot fi observate dupa cateva saptamani de utilizare continua.

Ceai de Ginkgo biloba

Ceaiul de Ginkgo biloba este o alta modalitate de a utiliza aceasta planta medicinala si este preparat din frunzele uscate ale arborelui.

Ceaiul se prepara sub forma de infuzie, prin adaugarea unei lingurite de frunze uscate de Ginkgo biloba la o ceasca cu apa fierbinte, dupa care se lasa timp de aproximativ 5-10 minute, astfel incat substantele benefice sa se elibereze in apa.

Ceaiul de Ginkgo biloba se poate consuma de una sau doua ori pe zi, in functie de doza recomandata si de indicatiile specifice si, in functie de preferinte, se poate bea simplu sau indulcit cu miere ori indulcitori.

gincobiloba2

Tinctura de Ginkgo biloba

Tinctura de Ginkgo biloba este o forma concentrata in care acesta poate fi consumat. Ea este preparata prin macerarea frunzelor in alcool sau intr-un alt solvent. Tinctura de Ginkgo biloba poate fi administrata sublingual sau diluata in apa ori alte lichide. Aceasta poate fi utilizata pentru imbunatatirea circulatiei, sprijinirea functiilor cognitive sau alte beneficii oferite de compusii din Ginkgo biloba.

Extract lichid de Ginkgo biloba

Fiolele cu extract lichid de Ginkgo biloba sunt adesea utilizate ca suplimente alimentare, pentru efectele antioxidante, neuroprotectoare etc. Ele pot fi administrate pe cale orala, in general, prin diluarea continutului in apa sau alt lichid. Dozele si modul de utilizare pot varia in functie de producator si de indicatiile specifice.

Reactii adverse si contraindicatii

Desi, in general, Ginkgo biloba este considerat sigur pentru consumul uman, pot aparea efecte secundare, in anumite cazuri. Reactiile adverse pot varia de la o persoana la alta si pot fi influentate de doza administrata, durata utilizarii si de interactiunile cu alte medicamente sau suplimente alimentare.

Printre posibilele efecte secundare asociate cu consumul de Ginkgo biloba, se numara urmatoarele:

  • tulburari gastrointestinale - greata, varsaturi, diaree, constipatie sau disconfort abdominal;
  • reactii alergice - in cazuri rare, Ginkgo biloba poate provoca reactii alergice la anumite persoane. Acestea pot include prurit, eruptii cutanate, edeme sau dificultati respiratorii. Daca te confrunti cu manifestari specifice alergiilor, este important sa intrerupi utilizarea produselor pe baza de Ginkgo biloba si sa soliciti asistenta medicala;
  • dureri de cap;
  • vertij;
  • agitatie psihomotorie sau palpitatii;
  • risc crescut de sangerare - in unele cazuri, administrarea de Ginkgo biloba poate conduce la subtierea sangelui si poate creste riscul de sangerare. De aceea, este recomandat sa intrerupi utilizarea acestuia cu cel putin doua saptamani inainte de o interventie chirurgicala, pentru a minimiza riscul de sangerare excesiva.

Ginkgo biloba - contraindicatii

Consumul de Ginkgo biloba poate fi contraindicat in anumite cazuri. Iata cateva dintre situatiile in care utilizarea sa nu este recomandata sau trebuie facuta cu precautie:

  • alergie sau sensibilitate la Ginkgo biloba - daca esti alergic sau prezinti sensibilitate la Ginkgo Biloba sau la alte plante din familia Ginkgoaceae, ar trebui sa eviti consumul acestuia;
  • tulburari de coagulare - Ginkgo biloba poate interfera cu coagularea normala. Prin urmare, persoanele care sufera de tulburari de coagulare, cele care iau medicamente anticoagulante sau care se pregatesc pentru interventii chirurgicale ar trebui sa evite utilizarea acestui supliment sau sa o faca sub supravegherea unui medic;
  • epilepsie sau tratament cu medicamente anticonvulsivante - exista unele rapoarte care indica faptul ca Ginkgo biloba poate scadea pragul de convulsii la anumite persoane si poate interactiona cu medicamentele anticonvulsivante (de exemplu, carbamazepina), ducand la scaderea eficacitatii acestora;
  • sarcina si alaptare - siguranta utilizarii Ginkgo biloba in timpul sarcinii si alaptarii nu a fost pe deplin stabilita. Astfel, este recomandat ca femeile gravide sau care alapteaza sa evite utilizarea acestui supliment.

Este important sa discuti intotdeauna cu medicul tau, inainte de a incepe utilizarea oricarui supliment sau tratament nou, pentru a evalua beneficiile si riscurile potentiale, in functie de starea ta de sanatate, precum si de medicamentele pe care le administrezi deja. De asemenea, medicul este cel care te poate sfatui cu privire la cele mai bune produse cu Ginkgo biloba pentru starea ta de sanatate.

Bibliografie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5758353/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10222153/
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-ginkgo/art-20362032