Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Meditatia constienta

Meditatia constienta

In lumea noastra ocupata, sarcinile multiple sunt un mod de viata. Impaturim rufele in timp de supraveghem copiii si ne uitam la televizor. Discutam pe telefonul mobil in timp ce ne deplasam la serviciu. Platim facturile, rontaim o gustare si ascultam sotul/sotia sau partenerul plangandu-se de un proiect de la serviciu, toate in acelasi timp. Dar in graba de a realiza sarcinile necesare, adesea pierdem legatura noastra cu momentul prezent. Sprintam printre activitatile zilnicie fara a fi cu adevarat atenti la ce facem si la cum ne simtim.

Prin contrast, constientizarea, care isi are radacinile in practicile budiste, ne invata sa traim fiecare moment pe masura ce se se petrece. In loc sa jonglezi cu sarcinile, faci cate una pe rand. Constientizarea este practica concentrarii atentiei pe ceea ce se intampla in prezent si acceptarea acestui lucru fara a-l judeca. Si acest lucru – cred multi medici si terapeuti – poate fi un instrument terapeutic puternic.

Constientizarea este adeasea invatata prin meditatie, o metoda de reglare a atentiei tale prin concentrarea pe respiratie, o fraza sau o imagine. Oamenii de stiinta au descoperit beneficiile utilizarii tehnicilor de meditatie constienta pentru a ajuta la reducerea stresului, tratarea bolilor cardiace si ameliorarea afectiunilor, precum tensiunea arteriala ridicata, durerea cronica, problemele de somn si dificultatile gastrointestinale.

Terapeutii – in special terapeutii comportamentali cognitivi – s-au indreptat catre tehnicile de constientizare pentru a trata problemele legate de starea de spirit. Anumite studii au descoperit ca meditatia constienta poate ajuta la prevenirea recidivei la persoanele care au suferit de mai multe episoade de depresie. Exista dovezi ca meditatia are efecte distincte asupra creierului. Intr-un studiu, cercetatorii au masurat activitatea electrica a creierului inainte, imediat dupa si la patru luni dupa un curs de doua luni de meditatie constienta. Acestia au constatat o activitate crescuta persistena in partea stanga a cortexului prefrontal, care este asociat cu emotiile vesele si senine.

Constientizarea ofera si alte beneficii. Aceasta intareste aprecierea pe care o ai fata de experientele de zi cu zi. Invatand sa se concentreze asupra locului si momentului prezent, multe persoane care practica constientizarea au constatat ca sunt mai putin preocupate de griji cu privire la viitor sau regrete fata de trecut.

Meditatia constienta te invata sa te concentrezi asupra gandurilor care te distrag si a senzatiilor care se petrec. Unii experti in domeniu, precum Jon Kabat-Zinn, autorul cartii Full Catastrophe Living si fondator al Clinicii de Reducere a Stresului de la Centrul Medical al Universitatii din Massachusetts crede ca a face fata lucrurilor care apar si a te deschide fata de acestea constituie primul pas catre transformarea si cresterea personala.

Practicarea meditatiei constiente

Iata cum poti sa incepi meditatia constienta.

  • Aseaza-te pe un scaun cu sptele drept sau cu picioarele incrucisate pe podea. Concentreaza-te pe un aspect al respiratiei tale, precum senzatia de aer care iti patrunde in nari si iese din gura sau abdomenul tau care se ridica si se lasa pe masura ce inspiri si expiri.
  • Dupa ce ti-ai indreptat concentrarea in acest mod, incepe sa o extinzi. Devino constient de sunete, senzatii si idei. Accepta-le si considera-le pe fiecare fara a judeca. Daca mintea ta incepe sa rataceasca, revino la concentrarea asupra respiratiei.
  • Apoi extinde-ti din nou constientizarea. Kabat-Zinn recomanda sa te dedici meditatiei timp de 45 de minute cel putin sase zile pe saptamana fara asteptari, dar daca timpul este limitat, incearca o sesiune de cate 20 de minute zilnic.