Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Rinite alergice – cum le tratam?

Articol de Dr. Claudia Nechifor
Rinite alergice – cum le tratam?

Tratamentul rinitelor alegice este de doua feluri: tratamentul simptomatic si tratamentul curativ.

Tratamentul simptomatic: medicatia antihistaminica si anti-inflamatorie

Tratamentul simptomatic vizeaza si controleaza semnele si simptomele de alergie si trebuie luat zilnic, atata timp cat suntem expusi la alergeni. Nu vindeca afectiunea alergica, ci ne confera controlul bolii si nu lasa alergia sa ne controleze viata.

Medicamentele din aceasta categorie sunt decontate de casa de asigurari si tratamentul este initiat si monitorizat de medicul specialist alergolog, ORL-ist sau oftalmolog si poate fi continuat de catre medicul de familie, in baza scrisorii medicale emise de catre specialist. 

Tratamentul simptomatic include:

Medicatia antihistaminica sau antialergica care la randul ei poate fi orala si topica sau cu viza directa pe organul afectata de inflamatia alergica. Antihistaminicele orale pot fi de generatie veche, foarte ieftine, dar grevate de reactii adverse cum ar fi somnolenta si cresterea apetitului. Din cauza ca diminua mult scurgerea apoasa din nas (rinoreea) si lacrimarea, prin efectul direct pe glandele seromucoase din mucoasa, sunt contraindicate la adultii cu glaucom si barbatii cu adenom de prostata. Antialergicele de ultima generatie sunt lipsite de aceste reactii adverse, sunt in general bine si foarte bine tolerate si nonsedative. Acestea se pot administra zilnic pe o lunga perioada de timp, de ordinul anilor si la nevoie se poate creste pana la de patru ori doza scrisa in prospect (in cazul medicamentului desloratadina si cetirizina). Medicatia antihistaminica exista si sub forma apoasa, picaturi sau presurizata, cu aplicare directa in nas sau ochi si debut rapid de actiune pe organul tinta.

Medicatia anti-inflamatorie care vizeaza inflamatia din mucoasele tractului respirator rezultata din conflictul alergen respirator si anticorpii produsi de catre sistemul imunitar al pacientului. Este non-cotizonica si cortizonica. Medicatia non-cortizonica este reprezentata de catre montelukast care se poate administra oral, la orice varsta si actioneaza la nivelul nasului, sinusurilor si bronsiilor. Medicatia cortizonica se administreaza in majoritatea cazurilor topic, direct pe mucoasa organelor tinta din alergie - nasul, ochii sau brosnsiile. In acest fel, se obtin doar efectele benefice anti-inflamatorii ale cortizonului, fara tot cortegiul de efecte adverse, nu putine si nu simple. Pentru a evita aceste efecte adverse de temut ale cortizonului, dozele si concentratiile de derivati cortizonici folosite in spay-uri sunt foarte mici si pacientii trebuie avertizati ca vor simti cu intarziere efectele benefice. Deci, nu disperati si nu abandonati folosirea spray-ului cu cortizon pentru rinita sau astm, chiar daca nu se va desfunda nasul pe loc sau criza de astm nu se va remite! Ele nu actioneaza pe loc, efectul apare in cel mult cateva zile, dar nu dau dependenta si nici nu ataca mucoasa, ca de exemplu decongestivele nasale!

De curand, pe piata farmaceutica romaneasca a aparut un spay nasal ce contine atat un antialergic cu efect imediat, cat si un anti-inflamator cortizonic, cu efect prelungit anti-inflamator la nivelul nasului si al ochilor.

Tratamentul curativ: vaccinare sau desensibilizarea specifica

Tratamentul cu viza curativa este reprezentat de vaccinare sau desensibilizarea specifica si poate fi homeopat sau alopat. In ambele cazuri, sistemul imunitar este reinvatat lectia tolerantei vis-a-vis de alergenul ce a determinat boala. Sistemul imunitar  are nevoie de circa 3-5 ani pentru a invata si mai ales a tine minte, posibil pentru toata viata, aceasta lectie a tolerantei. 

Cu cat vaccinarea este inceputa mai devreme, in primii 2-3 ani de la debutul alergiei, cu atat este mai eficienta. De asemenea, este mult mai eficienta la copii si tineri comparativ cu adultii.

Nu exista un vaccin miraculos, care sa vindece mai multe alergii coexiste la acelasi pacient, cu atat mai mult daca alergenii incriminati sunt neinruditi intre ei.

Desensibilizarea inceputa la pacientii cu rinita alergica, previne aparitia unui astm alergic si previne, posibil, si aparitia in viitor a altor sensibilizari.

Vaccinul alopat este sub forma injectabila sau orala, cu administrarea unor picaturi sau pastile sublingual. In toate cazurile se incepe cu o concentratie mica, in cantitate crescatoare, ca apoi sa se treaca la concentratia mai mare, de intretinere, de asemenea in cantitate crescatoare, pana cand se ajunge la doza de intretinere. Doza de intretinere in formula injectabila se administreaza lunar, iar in cea sublinguala se administreaza zilnic, pana la incheierea a minim 3 ani de desensibilizare specifica.

Eficienta vaccinului se evalueaza in timp prin controlul manifestarilor de alergie si a nevoii administrarii tratamentului simptomatic. Criteriul clinic de efeicenta este folosirea cat mai redusa sau deloc a medicatiei simptomatice. Exista si un criteriu paraclinic - titrul sau cantitatea de anticorpi specifici impotriva alergenului pentru care s-a facut desensibilizarea sau re-testarea cutanata. In cele mai multe cazuri cu desensibilizare reusita, cantitatea acestor anticorpi, respectiv diametrele reactiei locale la testarea cutanata scad.

TextDr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica