Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Alergia la arahide, alune si soia

Articol de Dr. Claudia Nechifor

Alergia la arahide tinde sa devina una dintre cele mai importante alergii alimentare, atat la adulti, cat si la copii, ca urmare a consumului in crestere atat a arahidelor, cat si a untului de arahide. Culturile culinare din America de Nord, Mexic, Africa si Asia includ frecvent arahidele in diverse specialitati culinare.

In USA, in decursul a opt ani de zile s-a triplat numarul copiilor cu alergie la arahide si frecvent acest tip de alergie alimentara poate dura toata viata. Doar 20 % dintre cazurile de copii cu alergie la arahide se pot vindeca spontan, prin evictiunea stricta sau mai rar, prin desensibilizarea specifica sau vaccinare (care se poate practica doar in USA, unde vaccinul este disponibil). Daca unul dintre parinti are alergie la arahide, copilul are o sansa de circa 40 % sa mosteneasca aceasta alergie, genetic si prin perpetuarea unor obiceiuri culinare.

Ceea ce este caracteristic pentru alergia la aceasta leguminoasa (arahidele cresc la nivelul solului si nu in copaci, de unde diferenta cu nucile, castanele, migdalele si alunele) este posibilitatea mult mai mare de aparitie a anafilaxiei. Acest lucru se datoreaza fie consumului de arahide ca alergen ascuns, prin etichetarea deficitara a produselor alimentare, desi impusa de normele in vigoare, fie contaminarii din cursul procesarii - prin folosirea acelorasi ustensile sau utilaje alimentare. Cei inalt sensibilizati la arahide sunt sfatuiti in special sa evite consumul de preparate culinare cu specific sud american, asiatic si african.

Arahidele sunt legume inrudite cu soia, fasolea, mazarea, lintea si lupinul, dar doar lupinul da cross-reactivitate adevarata cu arahidele si trebuie strict evitat de cei cu alergie la arahide. Orice preparat derivat din arahide, untul sau uleiul de arahide, trebuie evitat cu strictete. Nu doar ingestia unor cantitati extrem de mici din alergen poate conduce la fenomene severe de tip soc anafilactic, ci si contactul acestuia cu mucoasele conjunctivale, nazale si respiratorii. Acesti pacienti sunt instruiti sa evite pe cat posibil sa manance din surse greu de verificat si sa poarte asupra lor adrenalina autoinjectabila, pentru a carei corecta folosire au primit o instruire temeinica.

Alergia la soia poate sa apara la varste fragede, in special prin folosirea laptelui de soia la cei alergici la laptele de vaca. Pentru a se declansa alergia este nevoie de un contact repetitiv cu acest alergen. Nu afecteaza decat 0,5% din populatie si daca apare in copilarie  pana la pubertate, marea majoritate a copiilor se vor vindeca de aceasta alergie, care foarte rar da reactii severe de tip anafilactic. Soia este tot o leguminoasa, fara cross reactanta fata de celelalte legume - fasolea, mazarea, arahidele sau lintea. Daca apare la adulti, se indica evitarea produselor culinare asiatice, a derivatelor de soia de tip tofu, a preparatelor vegetariene etichetate sau nu, dar ce pot contine urme de soia, precum si conservelor de carne, a mezelurilor care, de asemenea, pot contine urme de soia.

Alergia la alune este frecvent intalnita in Australia si mai rara in Europa, prin diferentele de obiceiuri culinare. Tabloul clinic este similar cu cel intalnit in alergia la arahide, desi cele doua, arahidele si alunele, nu sunt inrudite, arahidele fiind legume care cresc pe sol si alunele fiind fructe care cresc in copaci. In formele severe cu antecedente de anafilaxie, adrenalina autoinjectabila se recomanda la purtator. Nu se recomanda introducerea in alimentatie a alunelor decat dupa varsta de un an, atat la copiii cu antecedente de atopie in familie si cu atat mai mult la cei care prezinta forme chiar foarte usoare de dermatita atopica dupa consumul arahidelor si al alunelor. La acestia din urma exista recomandarea ca introducerea acestor alimente sa se faca sub atenta indrumare a medicului pediatru sau a specialistului alergolog.

Atentie la faptul ca unele uleiuri de masaj si hidratare pot contine formule obtinute prin presare la rece sau prin alte tehnologii din arahide si alune. Acestea trebuie evitate la pacientii cu alergie alimentara, chiar cu o forma usoara sau moderata - faptul ca o suprafata mare de piele vine in contact cu alergenul, care astfel se absoarbe si trece in circulatie, poate transforma o forma usoara sau moderata de alergie intr-una severa, cu potential letal.

Text: Dr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie