Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pierderea virginitatii: tot ce trebuie sa stii

„Sunt un om viu/Nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain”, incepea Nichita Stanescu poezia „Sunt un om viu”, preluandu-l pe Publius Terentius Afer, dramaturg latin de la inceputul secolului al II-lea, care a spus: „Sunt om si nimic din ce e omenesc nu-mi este strain”, maxima celebra si azi, sugerand cunosterea vietii sub toate aspectele ei.

Viata sexuala este parte importanta din viata omului, iar pierderea virginitatii, pentru ambele sexe, reprezinta un moment memorabil, cu puternic impact emotional si cu efecte psihologice care trebuie luate in calcul. La acestea se adauga si riscul unei posibile sarcini si al bolilor cu transmitere sexuala. Vorbim despre toate acestea, fara angoase si fara prejudecati, pentru ca … nimic din ce este omenesc nu trebuie sa ne fie strain.

Ce este virginitatea

Definitia virginitatii este complicata si este influentata de cutume, principii religioase, norme morale si traditii. Daca unii ignora complet acest aspect, pentru altii poate sa fie un detaliu important. Pentru cei direct implicati, pierderea virginitatii este un eveniment, un hotar. Ce este cu adevarat important este ceea ce simti in legatura cu prima experienta sexuala, mai ales ca aceasta se suprapune cu o perioada foarte speciala, de profunde transformari fizice, dar mai ales psihice, din viata tinerilor, si anume adolescenta. Aceasta etapa este o avalansa de provocari, emotii, bucurii amestecate cu dezamagiri si tristeti, temeri si schimbari (pe toate planurile, inclusiv in viata intima).

Concret, virginitatea este termenul care-i defineste pe cei care nu au facut niciodata sex. Dar pentru ca sexul inseamna foarte multe lucruri, si virginitatea poate avea mai multe intelesuri. Multi considera ca pierderea virginitatii se consuma cand doua persoane fac sex, iar organul sexual masculin, penisul, penetreaza vaginul pentru prima data. Aceasta definitie nu include alte tipuri de sex, deci, conform acestei definitii, virginitatea se pastreaza daca sexul se rezuma la sex oral sau anal, iar penetrarea vaginala nu exista. Persoanele cu o alta orientare sexuala (lesbiene, homosexuale, bisexuale sau pansexuale) ar putea sa nu treaca niciodata prin experienta penetrarii vaginale si, cu toate acestea, nu pot fi considerate virgine.

Este mai intemeiata explicatia conceptului de virginitate ca fiind o notiune care are in principal conotatii emotionale.

Dezvirginarea pentru fete

„Prima data” este o experienta personala, pe care fiecare o percepe diferit. In cazul primului contact sexual, experienta poate fi dureroasa sau placuta, ori ambele. Senzatia dureroasa se datoreaza ruperii himenului si poate sa fie de intensitate mica sau mai mare, uneori urmata de o mica sangerare. Nu trec toate fetele printr-o experienta similara, pentru ca lucrurile sunt diferite pentru fiecare in parte, iar eventuala durere nu este cauzata doar de ruperea himenului. Peretii vaginului, insuficient lubrifiati, pot fi una dintre principalele surse de durere din timpul sexului, iar eventualul disconfort poate fi cauzat si de componente psihice.

Ce este himenul

In timpul evolutiei fetale, la fatul de sex feminin, vaginul nu prezinta o deschidere la exterior, fiind obturat de o membrana care separa vaginul de canalele urogenitale. In cele mai multe dintre cazuri, in aceasta membrana se formeaza un orificiu inca din timpul vietii intrauterine, astfel ca fetitele vin pe lume avand canalul vaginal doar partial obturat. Diametrul deschiderii himenale se mareste cu aproximativ un milimetru pentru fiecare an de viata, iar dupa instalarea pubertatii, treptat, himenul devine elastic. In timpul pubertatii, estrogenul, principalul hormon sexual feminin, face ca himenul sa devina foarte elastic si, uneori, chiar sa se retraga. Mai trebuie spus ca aceasta membrana himenala este foarte sensibila, avand numeroase terminatii nervoase, asa cum este toata zona vulvo-vaginala.

Scopul si rolul fiziologic al himenului nu este cert. In fapt, nu are nicio functie specifica, cel mai probabil fiind o ramasita a evolutiei intrauterine a fatului de sex feminin. Exista si ideea ca ar avea o functie de protectie, impiedicand patrunderea germenilor din zona anala in vagin. Aceasta membrana este prezenta si la alte mamifere (cimpanzei, elefanti, lamantini, balene, sobolani si cai, de exemplu).

Himenul se poate rupe ca urmare a diferitelor comportamente care nu au o conotatie sexuala. De exemplu, folosirea tampoanelor intravaginale sau a cupelor menstruale in timpul menstruatiei, unele activitati fizice, de la mersul pe bicicleta si calarie pana la unele figuri din gimnastica, pot provoca ruperea himenului.

Unele fete au o membrana himenala mai mare sau mai mica, mai elastica sau fibroasa. Exista si situatii cand fetele vin pe lume fara aceasta membrana vaginala, dar acest fapt nu este considerat o anomalie.

Forma, dimensiunea, rigiditatea sau elasticitatea himenului variaza de la persoana la persoana.

Tipuri de himen

Din punct de vedere medical, conceptul de himen „intact” nu exista, deoarece himenurile variaza in functie de forma, grosime si dimensiune, membrana putand fi, in principal, elastica sau rigida. Exista, de exemplu, himene care acopera complet cavitatea vaginala (himen neperforat) si fac aproape imposibila scurgerea sangelui menstrual sau il incetinesc semnificativ (situatie in care este necesara o mica interventie chirurgicala, desi uneori se rezolva natural, la pubertate, prin efectele estrogenului). Aceste situatii sunt rare si apar in 1-2 cazuri la 1000 de fete. Exista himene inelare, cu un orificiu central, sau care au forma unui sept ce imparte orificiul vaginal pe verticala (himen septat) ori pot aparea ca o membrana perforata (cribriform). Cel mai des, himenul nu acopera complet vaginul.

Tot foarte rare sunt si situatiile in care himenul este atat de gros si de rezistent incat trebuie indepartat de medicul ginecolog, pentru ca provoaca durere si disconfort in timpul actului sexual.

Elasticitatea himenului este o alta caracteristica a acestuia. Astfel, sunt situatii in care acesta ramane prezent, in ciuda faptului ca femeia are viata sexuala, uneori chiar pana la prima nastere naturala.
Legatura dintre himen si virginitate
Caracteristicile atat de variate ale himenului fac ca acesta sa nu fie un indicator relevant al activitatii sexuale. Sunt multi factori care pot contribui la modificarea lui, fara ca aceasta sa includa si componenta sexuala, dupa cum poate sa ramana prezent, in ciuda a unuia sau mai multor acte sexuale cu penetrare vaginala.

Sangerarea produsa prin ruperea membranei himenale se intampla doar la 50% dintre fete, astfel ca ideea ca femeia va sangera la primul contact sexual cu penetrare este un mit.

Virginitatea baietilor

Exista diferente intre virginitatea fetelor si cea a baietilor, ele fiind urmarea diferentelor anatomice si a evolutiei diferite dupa pubertate. Cert este ca cei mai multi dintre baieti considera penetrarea vaginala ca fiind acest moment. Exista si situatia in care baietii aleg sa practice alte forme de sex, astfel ca diferenta dintre a fi sau nu virgin este un detaliu pe care il decide fiecare persoana in parte. In principiu, aceasta abordare este corecta si in cazul fetelor.

Pe de alta parte, exista si echivalenta intre himen si frenul preputial. Acesta din urma este cunoscut popular ca ata penisului si este o banda elastica de tesut, sub glandul penisului, care conectează preputul de mucoasa vernala si ajuta la contractarea preputului peste gland. In cazul in care banda frenului (chordeea frenular) este stransa, glandul penisului nu poate fi liber si complet expus, caz in care frenul preputului poate fi indepartat partial, prin frenuloplastie, sau in totalitate, prin circumcizie.

Ce este preputul

Este un strat de piele cu o textura specifica, sub forma unui pliu cutat si mobil, care la exterior este format din tesut cutanat, iar la interior dintr-o mucoasa care contine glande sebacee al caror rol este protejarea si lubrifierea glandului. Preputul acopera capul penisului si este retractabil, iar functia biologica a preputului este aceea de a proteja sensibilitatea penisului, ferindu-l de posibile iritatii provocate de urina, materii fecale sau alti eventuali factori nocivi straini. Are si rolul de a proteja uretra de infectii.

Cand penisul este in erectie, glandul iese de sub preput, iar frenul impiedica retragerea completa a acestuia. In cazul penetrarii vaginale, este fortata retragerea preputului spre baza penisului, iar frenul (ata) se poate rupe total sau partial. Poate aparea o senzatie dureroasa locala (frenul, ca si himenul, avand multiple terminatii nervoase) si chiar o mica sangerare.

Legatura intre frenul preputial si virginitate

Ruperea frenului nu inseamna si pierderea virginitatii. Aceasta banda elastica se poate rupe din diferite alte motive, toate fiind absolut normale, fara niciun fel de implicatii medicale. Masturbarea poate fi o cauza, pentru ca forteaza decalotarea si provoaca intinderea frenului. Acesta se poate rupe si spontan.

Corect spus este ca, indiferent daca se rupe sau nu frenul preputial, in cazul primului contact sexual, pierderea virginitatii este marcata de primul act cu penetrare. Si se poate merge si mai departe, acceptand ideea ca fiecare baiat trebuie sa decida singur care a fost primul sau act sexual.

Prima experienta sexuala

Prima experienta sexuala

Este, in mod cert, un eveniment in viata unei persoane, indiferent daca este fata sau baiat si are legatura cu dezvoltarea fizica, dar mai ales cu cea emotionala. Este foarte important ca aceasta decizie sa fie una personala, nu un raspuns la presiunea partenerului sau a celor din jur.

Nu este exclus ca, in cercul de amici si prieteni, multi sa fi depasit acest moment si sa povesteasca despre cele petrecute, dar asta nu inseamna ca trebuie sa faci, la randul tau, acest pas. Fiecare in parte evolueaza diferit, iar debutul vietii sexuale trebuie sa fie conditionat doar de hotarari personale, de sentimente si de certitudinea ca esti pregatit fizic si psihic pentru acest pas.

Cat de tare doare

Prima experienta sexuala este foarte diferita de ceea ce se vede in filme sau pe internet. Lucrurile sunt percepute altfel de fiecare in parte, inclusiv de tine si partener/a. Este foarte posibil sa fie mai degraba neplacut, partea buna fiind aceea ca devine din ce in ce mai bine, pe masura ce capeti experienta, indiferent daca esti fata sau baiat.

Din toate cele spuse deja mai sus, rezulta ca poate sa fie dureros, intr-o masura mai mica sau mai mare pentru ambii parteneri. Durerea depinde, insa, de foarte multi factori, iar intensitatea variaza de la persoana la persoana. Cu foarte rare exceptii, neplacerile legate de durere sunt in limite suportabile.

Este foarte posibil ca fetele sa nu simta nicio placere, dupa cum baietii pot ajunge foarte repede la orgasm. Niciuna dintre aceste situatii nu este, insa, anormala. Toate, insa, sunt argumente in plus, pentru ca partenerii (indiferent daca unul dintre ei are sau nu experienta sau daca amandoi sunt in fata lui „prima data”) sa inteleaga exact ceea ce fac, sa fie apti fizic si mai ales psihic.

In acest context, se face o distinctie clara intre ceea ce inseamna virginitate fizica si virginitate psihica, pentru ambele sexe.

Aspectele emotionale

Tinerii, mai ales daca se grabesc in a face acest pas, au mari asteptari. Fetele spera sa experimenteze un act sexual placut si primul lor orgasm, dar acest lucru nu se intampla aproape niciodata, in timp ce baietii, din cauza emotiei si anxietatii, pot ejacula precoce sau nu vor avea deloc erectie.

Merita spus ca virginitatea nu este un detaliu de care scapi, pur si simplu, printr-un simplu act de vointa, ci implica participarea unei alte persoane. Toate acestea inseamna teama, emotie, curiozitate, neliniste si nesiguranta in fata unei situatii necunoscute, neexperimentate, care vine, insa, in conflict cu dorinta fizica si psihica de a face acest pas pentru a trece intr-o alta etapa a maturizarii. Pentru fete, lucrurile pot fi si mai complicate, pentru ca, la toate acestea se adauga teama de o sarcina nedorita si preocuparea pentru conservarea integritatii fizice, astfel ca, in cazul lor, pregatirea emotional-afectiva trebuie sa realizeze un acord armonios intre sentimente si actul sexual in sine. In caz contrar, se pot dezvolta reactii de respingere fata de actul sexual in sine, care in esenta este nu doar normal, dar si placut si frumos, fiind manifestarea fizica a iubirii.

Din acest motiv, implicarea emotionala este esentiala si trebuie sa o completeze pe cea fizica, mai ales ca fata sau baiatul virgin nu va uita niciodata cine a fost persoana cu care a facut prima data sex si nici trairile si emotiile acelui moment.

Cateva sfaturi in plus

Este de preferat, pentru experienta in sine si pentru efectele psihologice pe care le are pe termen lung, indiferent ca este vorba despre primul act sexual al unei fete sau al unui baiat, ca acesta sa aiba loc cu o persoana fata de care exista atractie emotionala si fizica. De aici va veni si increderea in partener, iar o parte din anxietate o sa dispara.

De asemenea, este important ca lucrurile sa nu fie grabite, sa nu existe asteptari exagerate si sa se ia in calcul ca lucrurile care se vor intampla vor surprinde. Nu este indicat un comportament exagerat. Daca primul act sexual are loc cu un partener/a fata de care exista sentimente de afectiune, comunicarea vine de la sine, fiind un ajutor important care poate anula o buna parte din axietatea normala, legata de acest moment.

Implicatii emotionale

Psihologii si medicii recomanda adolescentilor sa marturiseasca partenerului virginitatea. Este la fel de important pentru fiecare in parte.

Masurile de protectie, respectiv prezervativul, sunt esentiale. Este un mit ideea ca la primul contact sexual o fata nu poate ramane insarcinata. Ba mai mult, acest lucru se poate intampla chiar daca nu exista ejaculare.

Cererea consimtamantului pentru orice activitate de natura sexuala este obligatorie. De la o simpla atingere la sarut si pana la contact sexual, lipsa acordului partenerei sau a partenerului  este un abuz sau chiar viol si se pedepseste ca atare. Consimtamantul trebuie sa fie o decizie personala, iar acceptarea unui act sexual, indiferent ca este sau nu primul, trebuie sa fie dat fara constrangere, obligatii sau presiune. Mai mult, oricare dintre cei implicati se poate razgandi in orice moment, iar aceasta atitudine trebuie respectata.

Riscuri si masuri de protectie

Daca aceasta „prima data” este consimtita, daca exista implicare emotionala si maturitate psihica, atunci riscul unor complicatii emotionale ulterioare este putin probabil si face parte din etapele normale ale evolutiei individuale.

Implicatiile de natura fizica trebuie constientizate si prevenite. Un act sexual neprotejat reprezinta un risc pentru contractarea unor boli cu transmitere sexuala sau pentru aparitia unei sarcini. Asa ca trebuie luate toate masurile de preventie necesare: de la anticonceptionale la prezervativ. Cea mai sigura masura de protectie este acesta din urma, pentru ca previne si bolile cu transmitere sexuala, si o posibila sarcina. Anticonceptionalele sau pilula de a doua zi nu feresc de riscul contaminarii cu boli de transmitere sexuala (HIV, Chlamydia, herpes genital, gonoree, HPV, sifilis, tricomonaza).

In ceea ce priveste o sarcina nedorita la adolescente (femei cu varsta mai mica de 20 de ani), aceasta are un impact profund negativ atat pe plan fizic, cat si psihic si social.

In loc de final, cateva date cu caracter statistic vorbesc de la sine. Fetele aleg ca prima experienta sexuala sa aiba loc intre 19 si 24 de ani, in cea mai mare masura. Cel mai des, baietii au prima lor experienta de acest gen mai devreme, între 16 si 18 ani.