Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Care este perioada cea mai fertilă la femeie?

Care este perioada cea mai fertilă la femeie?

Fertilitatea este capacitatea naturală de a da viaţă.

Unirea cu succes a celor două celule, ovulul şi spermatozoidul, este modul în care bebeluşul îşi începe miracolul vieţii.

În fiecare lună, organismul femeii se pregăteşte pentru posibilitatea ca un ovul să fie fertilizat de către un spermatozoid. Mai intâi, sub influenţa anumitor hormoni, unul din ovare eliberează un ovul, proces numit ovulaţie. Ovulul este apoi captat de trompa uterină şi va începe călătoria spre uter. Pentru a se produce concepţia naturală, bărbatul trebuie să ejaculeze sperma, fluidul care conţine spermatozoizii, la nivelul vaginului femeii, în perioada din apropierea ovulaţiei. Apoi, spermatozoizii trebuie să fie capabili să înoate prin vagin, în uter şi în trompa uterină, unde trebuie să se unească şi să penetreze ovulul. Ovocitul fertilizat va începe să se dividă, transformându-se în embrion care după cateva zile, se va implanta în uter. Dacă totul decurge bine, un copil se va naşte aproximativ nouă luni mai târziu.

Infertilitatea poate apare când există vreo problemă la oricare nivel al acestui proces.

Sarcina la o vârstă înaintată

Sarcina la o vârstă înaintată devine tot mai frecventă în societăţile occidentale din mai multe motive: multe cupluri preferă să devină părinţi numai după ce dezvoltă o relaţie stabilă şi au securitate financiară. De asemenea, există un număr tot mai mare de căsătorii târzii şi de căsnicii refăcute.

Deşi sarcini la femeile de sub şi peste 50 de ani sunt raportate ocazional, există o scădere a fertilităţii  odată cu înaintarea în vârstă. Declinul este treptat, pe parcursul duratei vieţii reproductive a femeii, fiind vizibil la peste 30 de ani şi creşte între 35 şi 40, astfel încât fertilitatea este aproape zero, la vârsta de 45 de ani.

Riscul de avort spontan este şi el crescut odată cu înaintarea în vârstă, de exemplu, riscul de avort spontan la vârsta de 25-29 ani este de 10%, în timp la vârsta de 40-44 ani este de 34%. În plus, vârsta avansată maternă este asociată cu un risc crescut de naştere a unor copii cu anomalii cromozomiale.

De ce scade fertilitatea odată cu înaintarea în vârstă?

Îmbătrânirea ovarelor este factorul cel mai important şi este parte a schimbărilor normale de îmbătrânire, care afectează toate organele şi ţesuturile. Majoritatea femeilor au aproximativ 300.000 de ovocite în ovarele lor, la pubertate. Pentru fiecare ovocit care ajunge la maturitate şi este eliberat (ovulat) în timpul ciclului menstrual, cel puţin alte 500 nu ajung la maturitate şi sunt resorbite. Până la momentul în care femeia ajunge la menopauză, care apare de obicei între 50-55 de ani, există doar câteva mii de ovocite rămase. Pe măsură ce femeia îmbătrâneşte, ovocitele rămase în ovare, îmbătrânesc şi ele, devenind mai puţin capabile de fertilizare.

Risc mai mare de anomalii genetice

De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, fertilizarea este asociată cu un risc mai mare de anomalii genetice, de exemplu anomalii cromozomiale cum ar fi sindromul Down. Riscul apariţiei unei anomalii cromozomiale la o femeie de 20 ani este de 1/1600, în timp ce riscul pentru o femeie de 45 de ani este de 1/20.

Afectiuni ginecologice mai frecvente

Problemele ginecologice cum ar fi infecţiile pelvine, deteriorarea trompelor, endometrioza, fibromul, etc., de asemenea, tind să crească odată cu vârsta. Pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, ea are mai mult timp pentru a dezvolta aceste afecţiuni, care îi vor afecta negativ fertilitatea.

Efectul de îmbătrânire pentru receptivitatea endometrială (capacitatea endometrului de a primi embrionul) este controversat. Există tot mai multe dovezi că receptivitatea endometrului scade cu vârsta.

Cât de frecvent este să ai probleme în a concepe?

Se estimeaza că unul din şase cupluri au probleme în a concepe. Există câteva cauze posibile pentru care acest proces  nu se întâmpla natural.

Când ar trebui să ceri ajutor?

Timpul mediu în care se obține o sarcină este de aproximativ şase luni pentru un cuplu sănătos, de aceea este rezonabil să se aştepte un an înainte de a stabili că poate fi o problemă de infertilitate. Este de așteptat ca 85-90% din cupluri să obțină o sarcină până atunci.

Prin urmare, este recomandat să se aştepte cel puţin 12 luni, în condițiile în care:

  • Femeia are un ciclu menstrual regulat (22-35 zile)
  • Cuplul are o activitate sexuală regulată (la fiecare două sau trei zile)
  • Nu se folosește nici o metodă contraceptivă

Momentul exact când este nevoie de sfatul medicului este diferit pentru fiecare cuplu. Un factor important este vârsta femeii. Cu cât femeia este mai tânără, cu atât se poate aştepta mai mult concepţia naturală, fără intervenţie medicală. Totuși, dacă în doi ani nu se obține o sarcină, se recomandă începerea investigațiilor:

  • Dacă ai mai mult de 35 ani: fă o programare după 6 luni de raporturi sexuale neprotejate, deoarece este nevoie de timp pentru finalizarea testelor pentru fertilitate, iar vârsta este esentială în răspunsul la tratament
  • Dacă ai mai puţin de 35 ani: fă o programare după 12 luni până la doi ani de încercări
  • Dacă există o condiţie cunoscută care afectează fertilitatea (cum ar fi, pentru femei, cicluri neregulate, sugerând absenţa ovulatiei, boală inflamatorie pelvină, ovare polichistice sau dacă partenerul a suferit vreo vasectomie sau are un istoric de testicule necoborâte, nu trebuie să mai aşteptaţi pentru a începe investigaţiile.

Afla cum stai cu fertilitatea aici.