Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Adevarat sau fals despre celulita

Articol de Dr. Mihaela Bilic
Adevarat sau fals despre celulita

Femeile slabe pot avea celulita. Adevarat.

Pe langa faptul ca sunt femei (dispozitie ginoida a grasimii, variatii hormonale), persoanele normoponderale si cele slabe pot avea genetic un numar mare de celule adipoase, chiar daca gradul de umplere a acestora cu grasime este redus.

Compozitia corporala difera si in functie de nivelul de antrenament – la acelasi numar de kilograme, o femeie sportiva va avea mai putine kilograme de grasime fata de o sedentara. O piele deshidratata si lipsita de tonus lasa automat sa se vada modelul de „salteluta“ al adipocitelor, in special pe solduri, fese si coapse, independent de statusul ponderal al persoanei respective.

Celulita nu tine atat de greutate, cat de echilibrul masa musculara/masa grasa si de localizarea particulara a depozitelor de grasime.

Celulita inseamna grasime. Adevarat.

Prin celulita intelegem celulele adipoase care, din diferite motive, se vad inestetic sub piele. A scapa de celulita nu presupune a elimina toate celulele grase, ci a le goli de grasime, a le vasculariza optim si a le tine stranse sub o piele tonica.

Surplusul de kilograme inseamna grasime, iar celulita este tot grasime, dar una urata.

Exista persoane supraponderale care au grasimea distribuita in mod uniform pe solduri, coapse, fese, fara ca aceasta sa aiba aspectul neplacut de „coaja de portocala“.

Cura de slabire ne scapa de celulita. Fals.

Cura de slabire nu „topeste“ celulita de pe coapse, ci mai degraba grasimea din obraji si sani. Nu putem slabi dintr-o anumita zona si trebuie sa tinem cont ca organismul pune la bataie depozitele

adipoase intr-o ordine precisa: mai intai scapam de grasimea din partea superioara a corpului (fata, sani, abdomen, brate), iar rezervele adipoase de pe solduri si coapse sunt lasate ultimele. Este o chestiune de perpetuare a speciei, sunt depozitele strategice pentru sarcina si alaptare.

Cura de slabire nu are un efect benefic asupra celulitei, deoarece cu cat este mai drastica, cu atat se pierde mai multa masa musculara si apa in detrimentul grasimilor. Dietele foarte sarace in calorii declanseaza in organism instinctul de conservare: daca primeste putina mancare corpul nostru nu arde grasimea de depozit de frica sa nu ramana complet epuizat; in plus, la terminarea regimului orice surplus de calorii este transformat urgent in tesut adipos, ca sa fie asigurat in cazul in care experienta negativa la care a fost supus se repeta.

Exista mai multe tipuri de celulita. Adevarat.

Celulita are tendinta sa apara cu predilectie in zone precum: coapse, fese, solduri, brate, abdomen, adica in zonele fiziologice de localizare a depozitelor de grasime la femei.

Se descriu 4 tipuri de celulita:

  • adipoasa – pe abdomen, coapse si solduri – de cele mai multe ori este asociata cu un surplus ponderal sau cu un numar de adipocite exagerat in raport cu greutatea corporala
  • apoasa – pe coapse, gambe si brate – este datorata unei circulatii venoase si limfatice defectuoase, dezechilibrelor hormonale si retentiei de lichide; e privilegiul celor slabe
  • mixta – localizata difuz, peste tot – combina cele 2 tipuri anterioare si este cea mai frecventa
  • fibroasa – pe coapse si genunchi – este o celulita veche, impregnata in tesuturi, care da o culoare violacee pielii si doare usor la palpare; lobulii adiposi sunt stransi intr-o retea de fibre rigidizate si sclerozate, circulatia locala este aproape compromisa, iar tratamentul extrem de dificil.

Fumatul agraveaza celulita. ADEVARAT.

Nicotina are efect vasoconstrictor asupra capilarelor, scade circulatia sangvina si drenajul limfatic de la nivelul pielii si favorizeaza celulita.

Zonele cu celulita sunt mai reci la atingere. Adevarat.

Grasimea este un tesut nevascularizat si din aceasta cauza are culoare alba, spre deosebire de muschi care sunt rosii, adica plini de sange. O buna vascularizare presupune si o temperatura ridicata, toate procesele de metabolism si schimburile de substante dintre celule facandu-se cu eliberare de caldura.

In cazul celulitei, adipocitele sunt hipertrofiate (marite in volum), comprima vasele sangvine si limfatice subcutanate, impiedica drenajul apei si toxinelor si afecteaza circulatia sangvina si limfatica. In zona respectiva se produce o retentie de lichide cu edem si inflamatie, care accentueaza si mai mult problemele de circulatie, ducand la scaderea temperaturii locale prin inactivitate.

Stadializarea celulitei se face tocmai pe baza acestui fenomen, cu ajutorul unor pelicule termometrice speciale; cu cat temperatura zonei este mai scazuta, cu atat gradul celulitei este mai ridicat.