Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tratarea afectiunilor ginecologice folosind tehnici chirurgicale minim invazive

Tratarea afectiunilor ginecologice folosind tehnici chirurgicale minim invazive

Operatiile laparoscopice reprezinta viitorul, ele fiind indicate intr-un numar din ce in ce mai mare de boli ale aparatului genital feminin, avand ca principal avantaj o recuperare foarte rapida (0-2 zile de spitalizare).“ – afirma Dl. Dr. Dragos Gradinaru, medic primar obstetrica-ginecologie care a efectuat recent un curs de supraspecializare in tehnici avansate de chirurgie laparoscopica ginecologica in cadrul Centrului de Excelenta in Chirurgie Laparoscopica din Strasbourg, sub coordonarea Dl. Prof. Dr. A. Wattiez.

Operatiile laparoscopice reprezinta tendinta actuala de abordare a afectiunilor ginecologice si constau in inspectarea cavitatii abdominale si diagnosticarea unor afectiuni specifice cu ajutorul unor dispozitive optice (videocamere), precum si efectuarea tratamentului chirurgical specific cu ajutorul unor instrumente introduse intraabdominal prin niste incizii minime de cca. 0,5-1cm.

Avantajul acestor tehnici este reprezentat de perioada rapida de recuperare a pacientelor, practic, in majoritatea cazurilor spitalizarea fiind doar de 1-2 zile. In comparatie cu operatiile clasice, tratamentul administrat postoperator este minim.

Gama afectiunilor care se preteaza la interventii laparoscopice este foarte vasta si a fost extinsa pe masura ce tehnicile chirurgicale au fost perfectionate si din ce in ce mai multi ginecologi au inceput sa practice acest gen de operatii. Acest tip de interventie este indicat in cazul tuturor tumorilor benigne (chisturi ovariene, fibroame uterine, afectiuni ale trompelor uterine). Totodata metoda este folosita in diagnosticarea si tratarea afectiunilor responsabile de aparitia infertilitatii, in tratarea unor afectiuni uroginecologice, precum si in oncologia ginecologica.

Efectuarea acestor operatii presupune o evaluare corecta a cazurilor care se preteaza la acest gen de interventie, un personal medical calificat si antrenat precum si aparatura necesara pentru efectuarea operatiilor laparoscopice.

Dr. Dragos Gradinaru este medic primar obstetrica-ginecologie si a obtinut competente in: ecografie obtetricala si ginecologica, colposcopie, histeroscopie, tehnici avansate de chirurgie laparoscopica ginecologica (Strasbourg, Franta).

Domenii de activitate:

  • Monitorizare sarcina si asistenta la nastere (naturala, in apa, Cezariana)
  • Interventii conservatoare si minim invazive la nivelul colului uterin
  • Interventii intrauterine histeroscopice
  • Operatii ginecologice efectuate pe cale clasica sau laparoscopica
  • Infertilitatea cuplului