Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Noul coronavirus - cum oprim raspandirea virusului?

Noul coronavirus - cum oprim raspandirea virusului?

Mentinerea sub control a unui virus, in special unul la fel de contagios ca noul coronavirus (SARS-COV2), este un proces destul de dificil, care se bazeaza pe cunoasterea modului in care virusul se transmite. Extrem de importante sunt si masurile de limitare a raspandirii virusului, precum distantarea sociala si obiceiurile sanatoase privind igiena mainilor.

Conform expertilor CDC (Centrul american pentru controlul si prevenirea bolilor) si reprezentantilor OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), noul coronavirus se transmite de la o persoana la alta prin:

  • Contact direct cu o persoana bolnava
  • Imprastierea microparticulelor respiratorii infectate in aer atunci cand o persoana cu infectia COVID-19 stranuta sau tuseste
  • Atingerea suprafetelor contaminate si apoi atingerea gurii, nasului si a ochilor

Infectia cu noul coronavirus este probabil extrem de contagioasa atunci cand persoanele infectate manifesta simptomele asociate. Cu toate acestea, sustin expertii CDC si ECDC (Centrul european pentru controlul si prevenirea bolilor) este posibil ca infectia sa se raspandeasca si atunci cand persoana infectata este asimptomatica, adica inainte ca o persoana sa prezinte simptome de boala.

Ce inseamna distantarea sociala?

Distantarea sociala este o masura de sanatate publica pe care autoritatile sanitare o recomanda in timpul focarelor de boala, epidemiilor si pandemiilor. Scopul distantarii sociale este de a tine oamenii suficient de departe unul de celalalt pentru a preveni raspandirea agentilor infectiosi, cum este si noul coronavirus.

Distantarea sociala poate contribui la stoparea raspandirii virusurilor, poate reduce pericolul pentru persoanele cu cel mai mare risc de imbolnavire si complicatii severe si poate reduce tensiunea asupra sistemului de sanatate.

Exemple de distantare sociala:

  • Incurajarea persoanelor sa mentina intre ele o distanta de cel putin 1 metru
  • Limitarea adunarilor la un numar fix de persoane
  • Anularea sau amanarea festivalurilor publice, paradelor, evenimentelor sportive si spectacolelor
  • Anularea cursurilor universitare
  • Inchiderea scolilor
  • Evitarea salutului prin strangerea mainilor si a imbratisarilor
  • Statul cat mai mult acasa

Desi cercetarile sunt limitate, unele studii au descoperit ca distantarea sociala duce la reducerea ratei de infectare. In schimb, aplicarea intarziata si respectarea deficitara a masurilor de distantare sociala pot reduce eficacitatea acesteia.

Obiceiuri care incetinesc raspandirea virusurilor, inclusiv a noului coronavirus:

  • Spalarea frecventa a mainilor, cu apa si sapun, timp de 20 de secunde. Aceasta practica ajuta o persoana sa impiedice virusurile sa intre in organism prin caile respiratorii.
  • Dezinfectare frecventa a suprafetelor. Curatarea si dezinfectarea frecventa a suprafetelor utilizate des, cum sunt manerele usilor, contribuie la oprirea raspandirii virusurilor.
  • Distantarea sociala. Masurile de distantare sociala pot incetini raspandirea virusurilor, prin limitarea contactului direct intre indivizi.
  • Igiena respiratorie corecta (acoperirea gurii si a nasului atunci cand tusim si stranutam). Una dintre regulile de baza de sanatate publica este igiena respiratorie, care trebuie invatata inca din primii ani de viata. Fiecare persoana trebuie sa foloseasca un servetel de unica folosinta pentru a-si acoperi gura si nasul atunci cand tuseste sau stranuta. In acest fel, se opreste raspandirea microparticulelor infectate in aer si pe diferite suprafete. In cazul in care nu aveti la indemana un servetel, se recomanda sa tusiti si sa stranutati in pliul cotului.
  • Limitarea contactului cu alte persoane atunci cand sunteti bolnavi. Stati acasa atunci cand sunteti racit sau aveti simptome de boli respiratorii. In acest fel, puteti preveni raspandirea virusurilor si altor persoane.

Spalati-va pe maini. Des. Cu apa si sapun. Si voi si copiii

Raspandirea oricarui tip de virus, inclusiv noul coronavirus, incepe si se termina cu igiena mainilor (sau lipsa acesteia). Oricat ar fi de sacaitor, mesajul privind spalatul mainilor cu apa si sapun este important.

De cele mai multe ori, virusurile nu se transfera de la o persoana la alta sau dintr-un loc in altul, pentru ca o persoana bolnava tuseste sau stranuta in fata altei persoane.  Transferul se face in felul urmator: o persoana tuseste in palma si atinge ceva, fara sa se spele pe maini.  Apoi, o alta persoana atinge obiectul sau suprafata respectiva si isi duce apoi mainile murdare la gura, nas si ochi – caile prin care virusul patrunde in organism. Prin urmare, cea mai importanta masura de protectie in fata oricarui virus este spalatul pe maini, cu apa si sapun de mai multe ori pe zi si in special dupa ce tusiti si stranutati, dupa ce folositi toaleta, dupa ce folositi mijloacele de transport in comun, inainte de masa, etc.

Copiii trebuie invatati de mici sa se spele pe maini

O igiena buna a mainilor este incredibil de importanta atunci cand avem grija de bebelusi si copii mici, in special atunci cand vine vorba de prevenirea raspandirii infectiilor respiratorii acute. Toate persoanele care intra in contact cu bebelusii si copiii mici trebuie sa se spele pe maini inainte si dupa ce interactioneaza cu acestia. La fel cum fac si medicii ori de cate ori vad un pacient.

Copiii trebuie educati si invatati de mici sa se spele corect pe maini, inainte si dupa masa, inainte si dupa folosirea olitei/toaletei, dar si ori de cate ori intra in casa. Exemplul parintilor este deosebit de important, prin urmare, parintii sunt indemnati sa se spele des pe maini in preajma copiilor si impreuna cu acestia, nu doar pentru a se asigura ca cei mici se spala corect pe maini, ci si pentru a le arata micutilor cum sa se spele.

De asemenea, este o idee buna ca parintii sa invete copiii sa nu-si atinga nasul si sa nu-si frece ochii.

Obiceiuri care opresc raspandirea virusurilor in spitale

Spitalele se afla sub o presiune extrema pentru a controla raspandirea virusurilor. Nu numai ca ele sunt, cu precadere, frecventate de persoane bolnave, care pot aduce diferiti germeni si virusuri cu ei atunci cand au nevoie de un anumit serviciu medical, ci si pentru ca in spitale sunt internati multi pacienti care pot avea o stare de sanatate fragila. Pentru o persoana bolnava, care are deja sistemul imunitar slabit, o noua infectie ar putea fi fatala. Tocmai de aceea, o persoana care are simptome asociate infectiilor respiratorii acute (febra, tuse respiratie greoaie) nu ar trebui sa se deplaseze direct la spital sau la camerele de garda ale unitatilor medicale, ci ar trebui sa-si contacteze medicul de familie si sa urmeze indicatiile acestuia. Este atat o masura de protectie personala, cat si de protejare a celorlalte persoane.

Expertii CDC si ECDC recomanda utilizarea urmatoarelor masuri pentru a opri raspandirea virusurilor in spitale:

  • Contactarea telefonica a unitatii medicale. Spitalele solicita persoanelor care au nevoie de ingrijiri medicale sa nu se deplaseze spre spital inainte de a suna, pentru ca personalul sa le tina separat de persoanele cu alte probleme de sanatate.
  • Triajul pacientilor. Limitarea numarului de persoane care intra in spital, completarea de formulare specifice privind istoricul de calatorie si simptomele pacientilor si directionarea acestora catre departamentele avizate poate ajuta la limitarea raspandirii virusurilor.
  • Signalistica si consumabile. Amplasarea semnelor de avertizare si a afiselor de igiena in intreaga unitate medicala, impreuna cu dispozitive de igienizare a mainilor, pot ajuta la reducerea raspandirii virusurilor.
  • Masti medicale. Persoanele care vin la spital cu simptome asociate unei infectii respiratorii ar trebui sa primeasca imediat masti medicale. De fapt, aceste persoane nu ar trebui sa se adreseze direct spitalului, ci sa contacteze telefonic medicului de familie pentru indrumare.
  • Izolare. Persoanele care pot avea un virus foarte contagios ar trebui sa stea separat - fie in camere private, fie pe etaje diferite - de persoanele cu alte probleme de sanatate.
  • Echipament de protectie personala. Personalul care lucreaza cu persoane care pot avea o infectie virala extrem de contagioasa trebuie sa poarte echipament specific de protectie (manusi, halate, masti), astfel incat sa isi protejeze ochii, gura, mainile.
  • Curatare si dezinfectare. Personalul spitalului trebuie sa urmeze instructiuni stricte cu privire la curatarea echipamentelor medicale, a suprafetelor, a hainelor si halatelor si a ustensilelor alimentare.

Obiceiuri care opresc raspandirea virusurilor in interiorul casei

Pentru a opri raspandirea germenilor si virusurilor in interiorul locuintei, concentrati-va eforturile pe curatarea si dezinfectarea zonelor din casa mai predispuse, cum ar fi bucataria si baia. Curatati bine toate suprafetele si obiectele, apoi dezinfectati cu solutii pe baza de clor si alcool (se recomanda un continut de minimum 70% alcool), pentru a omori germenii si virusurile. Este important sa va asigurati ca uscati bine suprafetele, cum ar fi blaturile de bucatarie si tocatoarele, dupa curatare. Umiditatea ajuta germenii ramasi sa supravietuiasca si, daca exista suficienta apa, sa se inmulteasca.

Iata cateva sfaturi generale de curatare pentru a preveni raspandirea germenilor in casa, oferite de NHS – sistemul national de sanatate din Marea Britanie:

  • Lavete si bureti. Folositi lavete de unica folosinta sau prosoape de hartie atunci cand este posibil. Lavetele textile reutilizabile trebuie dezinfectate sau spalate la o temperatura de 90 grade Celsius dupa fiecare utilizare.
  • Perii pentru spalat vase. Spalati periile intr-o masina de spalat vase in mod regulat sau curatati-le cu detergent si apa calda dupa fiecare utilizare
  • Mopuri si galeti. Folositi doua galeti pentru curatarea podelelor - una pentru detergent si cealalta pentru clatire. Mopurile si galetile trebuie curatate si uscate dupa fiecare utilizare
  • Toaleta. Curatati vasul de toaleta zilnic, cu un produs de curatat toaleta, dupa care dezinfectati. Dezinfectati des capacul si butoanele folosite atunci cand trageti apa. Tineti minte ca este nevoie sa indepartati calcarul in mod regulat.
  • Cada si chiuveta. Curatati cazile de baie si chiuvetele frecvent si folositi un dezinfectant atunci cand acestea sunt utilizate de o persoana bolnava.
  • Dusuri. Curatati des, odata la cateva zile, setul de dus (para, suportul si furtunul). Atunci cand un dus nu a fost folosit de ceva timp, lasati sa curga prin el apa fierbinte inainte de a-l folosi
  • Faianta si perdelele de dus. Pastrati faianta si spatiile dintre placile de faianta curate si spalati des perdele de dus.
  • Bucataria. Asigurati-va ca suprafetele de preparare a alimentelor sunt curate inainte de utilizare. Folositi tocatoare separate pentru diferite tipuri de alimente - cum ar fi carnea cruda si alimentele care nu trebuie gatite, cum ar fi frunzele de salata. Spalati-va si uscati-va mainile dupa manipularea alimentelor, in special carnea cruda. Curatati suprafetele imediat dupa utilizare.
  • Podelele. Curatati podelele in mod regulat cu apa calda si detergent pentru a elimina murdaria vizibila. Dezinfectati apoi cu solutii pe baza de clor si alcool si asigurati-va ca podelele sunt uscate inainte de a permite accesul copiilor pe acestea.
  • Covoare. Curatarea cu abur este eficienta impotriva germenilor de pe covoare.
  • Animale de companie. Tineti mancarea pentru animalele de companie separat de alimentele destinate consumului uman. Spalati intotdeauna mainile dupa ce atingeti animalele, mancarea, jucariile, custile si tavile de gunoi.
  • Jucarii. Curatati si spalati des jucariile tari sau din plastic. Unele jucarii moi pot fi curatate in masina de spalat.
  • Rufe murdare. Spalati-va pe maini dupa manipularea rufelor murdare. Lenjeria, prosoapele si lenjeria de pat ar trebui sa fie spalate la o temperatura de 90 grade Celsius, cu un produs de rufe pe baza de inalbitor pentru a preveni raspandirea germenilor. Nu lasati rufele in masina de spalat - germenii ramasi se pot multiplica rapid.
  • Eliminarea deseurilor. Cosurile de gunoi al caror capac se deschide cu ajutorul piciorului sunt mai igienice, deoarece reduc riscul de contaminare atunci cand ridicati capacul. Spalati-va intotdeauna mainile dupa manipularea deseurilor.

Obiceiuri care opresc raspandirea virusurilor la locul de munca:

  • Angajatii ar trebui sa lucreze de acasa, daca este posibil
  • Persoanele bolnave trebuie incurajate sa stea acasa
  • Sedintelecu participare numeroasa trebuie fie anulate, fie mutate in mediul online
  • Trebuie promovata igiena corecta a mainilor cu apa si sapun, timp de 20 de secunde
  • Se recomanda curatarea frecventa a suprafetelor des utilizate: birouri, manerele usilor, butoanele lifturilor, etc
  • Angajatorii trebuie sa se asigurare ca exista suficient dezinfectant pentru maini.

Surse:
www.health.clevelandclinic.org
www.cdc.gov
www.medicalnewstoday.com
www.nhs.uk
www.m.kp.org