Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Lipsa de somn influenteaza imunitatea?

Lipsa de somn influenteaza imunitatea?

Ai probleme cu somnul in ultima perioada? S-ar putea sa te imbolnavesti mai usor. Iata de ce!

Cand vine vorba de sanatate, somnul joaca un rol important. Mai mult somn nu inseamna in mod obligatoriu ca nu te imbolnavesti, insa somnul insuficient sau somnul de slaba calitate afecteaza sistemul imunitar si te poate predispune la a face raceala sau gripa atunci cand esti expus la virus. Lipsa somnului poate influenta, de asemenea, si cat de repede te recuperezi dupa boala.

Lipsa somnului si bolile

Cand nu dormi suficient, organismul tau produce mai putine citochine, un tip de proteine protectoare care in mod normal cresc atunci cand ai o infectie sau inflamatie. Citochinele sunt produse si eliberate in timpul somnului, privarea de somn scazand productia acestora. In plus, celulele si anticorpii care lupta cu microorganismele sunt prezente in cantitate mai mica in perioadele cand nu dormi suficient. Deficitul cronic de somn face ca vaccinul gripal sa fie mai putin eficient prin scaderea capacitatii de raspuns a organismului. Asadar, organismul are nevoie de somn pentru a lupta cu bolile infectioase. In plus, lipsa de somn pe termen lung creste riscul de obezitate, boala de inima si diabet.

Cat de mult somn este necesar?

Cantitatea optima de somn pentru majoritatea adultilor este de 7-9 ore de somn de calitate pe noapte. Adolescentii au nevoie de 9-10 ore de somn. Copiii de varsta scolara au nevoie de peste 10 ore de somn. Insa mai mult somn nu este neaparat si un lucru bun. In cazul adultilor, somnul de peste 9-10 ore pe noapte poate determina o calitate scazuta a somnului (dificultate in a adormi sau de a dormi fara intreruperi).

Profita de siesta

Daca programul tau de somn este intrerupt de o saptamana de lucru aglomerata sau de alti factori, incearca sa recuperezi prin siesta somnul pierdut.

S-a demonstrat ca doua perioade de siesta care nu depasesc 30 de minute fiecare – una dimineata si una dupa-amiaza – contribuie la reducerea stresului si combat efectele negative pe care privarea de somn le are asupra sistemului imunitar. Daca nu poti sa “rupi” o siesta de jumatate de ora in timpul zilei de munca, incearca o siesta de 20 de minute la ora pranzului si una chiar inainte de cina.

Alte metode sa te mentii sanatos

Desigur, intarirea imunitatii si protectia impotriva bolilor nu se rezuma doar la somn. Este, de asemenea, important sa aplici strategii prin care sa te mentii sanatos – spalatul regulat pe maini cu apa si sapun si evitarea contactului apropiat cu persoanele care spun ca se simt rau. Discuta cu medicul in legatura cu administrarea vaccinului gripal anual.

Si nu uita: Chiar daca ai inceput sa stranuti din cauza vremii reci, iti vei reveni repede daca organismul tau este suficient de odihnit.

Surse de informatie:

www.mayoclinic.org

www.sleepfoundation.org

Te-ar mai putea interesa:

De ce este somnul vital

Sa intelegem ciclurile de somn

Afla mai multe:

Totul despre somn