Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Mai mult de jumatate dintre pacientele operate conservator pentru infertilitate nu mai ajung sa faca FIV

Articol de Dr. Viorel Narcis Stoica Medic specialist Obstetrica - ginecologie
Mai mult de jumatate dintre pacientele operate conservator pentru infertilitate nu mai ajung sa faca FIV

Chirurgia minim invaziva ofera noi oportunitati pentru chirurgia infertilitatii. In peste jumatate dintre cazuri pacientele care fac proceduri chirurgicale pregatitoare pentru fertilizarea in vitro raman gravide spontan si nu mai ajung la FIV, arata experienta Dr. Narcis Stoica, medic primar ginecolog din Spitalul Baneasa. Chirurgia minim invaziva ofera avantaje importante pacientei, in special de recuperare, mult mai rapida, dar si, de asemenea, riscuri mult mai mici asociate operatiei. In opinia dr. Narcis Stoica in cazul chirurgiei infertilitatii echilibrul, a sti cand sa te abtii, a sti cand sa eviti sa faci prea mult, este cel mai important lucru, pentru binele si interesul suprem al pacientei.

Care sunt avantajele operatiilor ginecologice minim invazive?

In primul rand avantajele tin de recuperarea mult mai rapida a pacientei. Histeroscopia este extrem de avantajoasa pentru pacienta, a doua zi pacienta s-a recuperat, a revenit la viata normala. Comparativ, dupa o operatie de chirurgie clasica, de exemplu pentru un fibrom uterin intracavitar de 3-4 cm – un fibrom care patrunde in cavitatea uterina si care poate da sangerari si infertilitate – recuperarea poate dura doua saptamani. Daca reusesti sa scoti histeroscopic acest fibrom, putem spune ca a doua zi femeia “nu stie” ca a fost operata. Recuperarea este spectaculoasa.

Folosind laparoscopia, la fel, obtii rezultate spectaculoase. De exemplu, am operat odata o pacienta care avea un uter plin de fibroame. In total, diametrul uterului era de 16 -17 cm. Am facut histerectomie, iar uterul l-am scos printr-o incizie de numai 2 cm. Eu fac intotdeauna morcelarea – procesul de maruntire al formatiunii – in endobag, in interiorul unui “saculet”, ca sa spun asa – pentru ca incizia sa poata fi foarte mica. Procesul de morcelare poate avea riscul de diseminare a celulelor, si de aceea, intotdeauna folosesc endobagul. Pur si simplu, piesa operatorie se pune in acest saculet, si se scoate prin acea incizie foarte mica.

Ce alte avantaje ar mai fi?

In afara de recuperare – in loc de doua saptamani, o zi – riscurile sunt mult mai mici. Nu mai exista riscul complicatiilor de perete – cand operezi clasic, peretii se pot infecta, poti sa faci eventratii. In laparoscopie acest risc e mult mai mic.

Poate exista riscul “sa nu vezi”?

Nu exista riscul “sa nu vezi”. Dar asta inteleg numai cei care au experienta in laparoscopie, o practica. Dimpotriva, cu certitudine in laparoscopie vezi mult mai bine. Un spatiu de 2-3 cm il vezi intr-un ecran de o jumatate de metru. Operand clasic, nu poti vedea in spatele uterului, pe cand daca operezi laparoscopic devin vizibile si aceste zone.

Si atunci, de unde vin rezervele unora vizavi de laparoscopie?

Singura rezerva vine din lipsa de experienta, in opinia mea, fundamentata pe practica.

Unde v-ati facut studiile in domeniul laparoscopiei si al chirurgiei minim invazive?

La Leuven, in Belgia, si la Strasbourg, in Franta.

Insa chirurgia depinde, de fapt, de tot ce ai facut in viata ta – dupa mine asta e partea frumoasa in chirurgie. In chirurgie, tot ce ai facut tu pana atunci te-ajuta.

Eu provin dintr-o familie de mecanici. Bunicul meu a fost mecanic in armata germana. La 70 de ani facea matematica si logaritmi. Facea in garaj piese de schimb pentru masinile straine care se vindeau in Romania acum 15 ani. In facultate reparam motociclete, si asta iti dezvolta niste abilitati tehnice, care s-au dovedit ulterior foarte utile. In plus, am facut scoala de muzica, am studiat vioara. Am invatat singur chitara, si acum exersez la pian. Acest lucru m-a ajutat extrem de mult la coordonarea dintre maini, m-a ajutat mult in laparoscopie, pentru ca am invatat astfel mult mai usor. Diferenta e imensa, pentru ca in laparoscopie trebuie sa misti mainile impreuna, dar sa faci gesturi diferite cu fiecare mana si sa le coordonezi. Totodata, trebuie sa faci legatura dintre miscarile mainii tale fizice cu miscarile pe care le vezi pe ecran. Si atunci, de fapt tot antrenamentul de-o viata te ajuta in chirurgie.

In ginecologie oricat de bun ai fi, a doua zi poti sa fii si mai bun

Bunicul meu mi-a fost un model, mi-a aratat ca trebuie intotdeauna sa inveti. Mie imi place foarte mult chirurgia. Dar ce imi place cel mai mult la chirurgie este faptul ca oricat de bun ai fi, a doua zi poti sa fii si mai bun. Mie imi place ca pe unde “trec” sa nu se cunoasca. Si atunci perfectionez mici detalii tehnice atfel incat sa obtin cicatrici aproape invizibile. 90% dintre cicatricile mele sunt mai subtiri ca firul de par. Toate experientele mele ma ajuta sa modific tehnica. Astfel, am ajuns ca dupa 4 – 5 ani sa-mi zic ca mai bine de atat nu se mai poate. Si apoi, am vazut ca tot se mai poate. Concluzia a fost ca daca iti doresti sa fii din ce in ce mai bun, se intampla ceva in tine, in subconstient, si reusesti. E ca atunci cand iei curba a mia oara si o iei mai bine ca niciodata. In opinia mea, subconstientul ne poate ajuta sa fim mai buni.

Malformatiile genitale se pot opera

Pacientele se pot adresa pentru orice fel de malformatii genitale care le afecteaza calitatea vietii si care determina infertilitate.

De exemplu, am operat o tanara care nici nu isi incepuse viata sexuala. Avea doua utere si doua vaginuri, un vagin n-ajungea sa comunice cu exteriorul, era de fapt o cavitate unde se aduna menstruatia de ani de zile si-i dadea dureri puternice. Incercand sa fiu cat mai minim invaziv, a trebuit sa gasesc solutii, sa fac o comunicare cu exteriorul celui de-al doilea uter ca sa detensionez local. Acum tanara are o viata normala, si pentru cativa ani de zile las sa se re-anatomizeze local totul. Uterele, chiar daca sunt doua, vor capata in timp o arhitectura mai apropiata de normal. De fapt, urmaresti ce face natura pentru tine, dupa interventia chirurgicala. Este un sindrom foarte rar, se numeste sindromul Herlyn Werner Wunderlich.

Chirurgia endometriozei – o provocare pentru ginecolog

Endometrioza este o provocare pentru ginecolog, pentru ca trebuie sa gaseasca momentul optim cand sa intervina chirurgical si sa ofere si alte alternativele de tratament, inclusiv tratament medical. Se discuta fiecare caz in parte si se alege obtiunea cea mai buna pentru pacienta. In endometrioza, de exemplu, este mai bine “sa gresesti” si sa faci un pic mai putin decat sa faci mai mult, ceea ce poate conduce foarte usor la afectarea calitatii vietii femeii. Personal, cred ca chirurgia endometriozei ar trebui sa fie abordata doar de catre  chirurgii echilibrati, care sa se abtina de la a face prea mult.

Chirurgia conservatoare a infertilitatii   

Chirurgia infertilitatii are niste caracteristici cunoscute de chirurgii experimentati. Ca sa fii chirurg bun nu e de-ajuns sa stii sa operezi. In chirurgia infertilitatii, de multe ori trebuie sa stii cand sa te abtii.

De exemplu, daca ai de operat un chist endometriozic si femeia are 47 de ani, poti sa-i scoti chistul, sau chiar ovarul cu totul. Dar daca femeia are 32 de ani si nu are copii, scotandu-i chistul ii scoti, de fapt, jumatate din rezerva ovariana. Daca mai face un chist si pe ovarul celalalt, la 35 de ani intra la menopauza. Tu esti un chirurg bun, dar nu faci ceea ce trebuie. In chirurgia infertilitatii sunt niste reguli aparte, care trebuie respectate. Trebuie sa faci exact atat cat trebuie si sa conservi cat mai mult potentialul reproductiv al femeii tinere.

Procentual, dintre pacientele care vin pentru infertilitate, cate pot fi rezolva prin aceste proceduri chirurgicale?

Mai mult de 50%. De-asta mi se si pare foarte utila si foarte important de facut bine chirurgia infertilitatii.

Sunt multe paciente pe care le-am operat si care nu au mai avut nevoie de fertilizare in vitro. Am avut tot felul de surprize placute! Sunt paciente care vin la tine pentru mici interventii premergatoare FIV, dar care dupa ce le-ai operat nu mai ajung sa faca FIV, raman gravide spontan.

Am operat recent o doamna care avea hidrosalpinx evidentiat si la ecografie, si la RMN. Eu intotdeauna cand operez vreau sa am ambele investigatii, sa vad maximul care se poate vedea. Si cand am intrat in abdomen, trompele erau perfecte. Erau doar niste chisturi pe trompe, probabil ramase din viata intrauterina. Am scos acele chiste si acum femeia are trompele perfecte.

Ce satisfactii ati avut in meseria dvs. de ginecolog?

De exemplu, o colega medic care a fost operata de chisturi dermoide mai demult a venit la mine cu 5 chisturi dermoide care ii blocau bazinul, crescusera extrem de mult. Am operat-o, a durat cinci ore operatia. Insa am reusit sa pastrez o portiune de ovar.

Am scos si fibroame de 20 cm, de fapt care crescusera in timp si au ajuns la 20 cm pentru ca pana atunci toata lumea le zisesera femeilor ca nu se poate decat prin histerectomie, adica prin scoaterea in intregime a uterului. Le-am operat scotand doar fibromul si dupa aceea, pacientele au ramas gravide. Este o mare satisfactie pentru mine, ca profesionist.

Interviu realizat de Delia Budurca, Senior Medical Editor