Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ligamentoplastia "All-Inside GraftLink" – cea mai moderna tehnica de reconstructie a ligamentului incrucisat anterior (LIA)

Articol de Dr. Adrian Pojoga Medic primar Ortopedie si traumatologie
Ligamentoplastia "All-Inside GraftLink" – cea mai moderna tehnica de reconstructie a ligamentului incrucisat anterior (LIA)

Ruptura ligamentului incrucisat anterior (LIA) poate determina in timp o instabilitatea articulara cu leziuni ale meniscurilor si cartilajelor si aparitia in final a artrozei genunchiului. Din aceast motiv, este obligatoriu ca la orice persoana activa, indiferent de varsta, si nu numai in cazul sportivilor de performanta, sa se faca din timp reconstructia de ligament incrucisat anterior. 

Dr. Adrian Pojoga efectueaza in Ponderas Academic Hospital reconstructia artroscopica a ligamentului incrucisat anterior folosind cea mai moderna tehnica pentru ligamentoplastie – tehnica “All-Inside Graft Link”.

Este o metoda noua de ligamentoplastie, aparuta recent la nivel mondial, care permite ortopedului sa efectueze o reconstructie anatomica a ligamentului incrucisat anterior.” – ne-a spus dr. Pojoga. “Tehnica se efectueaza artroscopic, minim-invaziv si realizeaza reproducerea cat mai exacta a lungimii, grosimii, locurilor de insertie si a orientarii fibrelor ligamentului nativ rupt prin utilizarea unei grefe ligamentare. In plus, se obtine reproducerea cat mai precisa a functionalitatii LIA prin noul ligament reconstruit. Principalul beneficiu pentru pacient este durerea redusa post-operator si recuperarea rapida, cu o probabilitate crescuta de intoarcere la nivelul de performanta avut anterior.” – a concluzionat Dr. Pojoga.

 

Tehnica “All-Inside GraftLink” – ligamentoplastie personalizata

 

RECONSTRUCTIA ANATOMICA A LIGAMENTULUI

Este o varianta modificata a metodei clasice care aduce in plus personalizarea operatiei prin reconstructia anatomica a ligamentului.

Se realizeaza artroscopic si permite identificarea si masurarea cu exactitate a dimensiunilor ligamentui rupt si a insertiilor ligamentului pe femur si tibie.

 

RECOLTAREA MINIM-INVAZIVA A GREFELOR

Pentru reconstructia anatomica a LIA, cel mai frecvent sunt utilizate grefele recoltate din tendoanele pacientului (autogrefe). Tehnicile de recoltare ale grefelor sunt minim-invazive, utilizandu-se incizii mici de doar 2-3 cm, cu afectarea minimala a zonei donatoare.

Avantajele autogrefei sunt:

  • Disponibilitate imediata
  • Cost redus
  • Integrare mai usoara
  • Efecte secundare reduse

 

PASTRAREA CAPITALULUI OSOS AL PACIENTULUI

In mod normal, orice reconstructie a LIA necesita realizarea unor tuneluri osoase in tibie si femur in care se va fixa noul ligament. Prin tehnica “all-inside” se utilizeaza o serie de burghie special create numite Flip-Cutter ceea ce face posibila forarea tunelelor intr-o maniera retrograda - din interiorul genunchiului catre exterior si nu invers cum este realizat in tehnicile clasice - permitand-se astfel crearea unor tuneluri mult mai scurte, fara perforarea osului la exterior. Astfel, capitalul osos al pacientul este pastrat, ceea ce face ca metoda sa fie cu adevarat minim-invaziva.

In plus, datorita tunelelor osose foarte scurte si precis masurate se poate utiliza o grefa tendinoasa mai scurta, recoltata de asemenea minim invaziv.

 

FIXAREA GREFEI FARA SURUBURI                 

 

Prin tehnicile clasice, fixarea grefei la nivelul tunelelor osoase, si in special la nivel tibial, se realizeaza cu ajutorul suruburilor de interferenta. In cazul tehnicii “all-inside graftlink”, acest lucru se efectueaza cu ajutorul unor dispozitive de fixare speciale compuse dintr-un butonas metalic si o bucla de fire ajustabila, cu rezistenta mecanica foarte inalta. 

Ca urmare a acestui dispozitiv se obtine cea mai solida fixare din punct de vedere biomecanic, pe de o parte, iar pe de alta parte tehnica permite ajustarea cu precizie a gradului de tensionare al grefei similara cu cea a ligamentului nativ. In plus, lipsa suruburilor din osos evita o serie de posibile complicatii pe termen lung.

 

Interventia chirurgicala se efectueaza cu anestezie rahi-peridurala, dureaza aproximativ o ora si necesita spitalizare de o noapte. In cadrul aceleiasi interventii chirurgicale sunt rezolvate si leziunile de menisc sau cartilaj in cazul in care acestea sunt prezente.

Recuperarea pacientului este rapida:

  • Nu este necesara imobilizarea (daca nu sunt alte complicatii sau boli asociate)
  • Pacientul este incurajat sa se miste din prima zi postoperator conform unui program de exercitii
  • Mersul cu sprijin pe piciorul operat este permis din prima zi post operator
  • Pacientul se poate intoarce la munca de birou dupa 2 saptamani de la operatie
  • Poate relua activitatile sportive usoare cum ar fi inotul sau alergarea la 2-3 luni de la operatie
  • Poate relua activitatile tip sporturi de contact dupa aproximativ 5-6 luni de la operatie

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.