Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Greutatea ghiozdanului si sanatatea copilului

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Ghiozdanul este „rucsacul” copiilor care merg la scoala. De ani buni simbolul inceperii scolii, ghiozdanul, devine din ce in ce mai greu si mai dificil de purtat de cei mici.

Adultii din jurul copiilor penduleaza intre dorinta de a-i ajuta si a purta ei greutatea ghiozdanului si necesitatea de a le oferi independenta si a-i resposabiliza, mai ales la inceputul clasei pregatitoare.

Cat de greu trebuie sa fie un ghiozdan?

Trebuie mentionat faptul ca, desi ingrijorati de acest aspect, expertii nu au ajuns la un consens. In aflarea greutatii ideale a ghiozdanului trebuie tinut cont de mai multi factori: inaltimea si greutatea elevului, distanta pe care o parcurge acesta, timpul efectiv in care este nevoit sa poarte ghiozdanul, dar si tipul acestuia. Marea majoritate a medicilor implicati in cercetarea acestui aspect au ajuns la concluzia ca un ghiozdan nu trebuie sa depaseasca 10-15% din greutatea elevului. Astfel un copil de 40 kg nu ar avea voie sa ridice mai mult de 4-6 kg. Transferati aceasta informatie si aplicati-o copiilor din clasa pregatitoare, unii cantarind nu mai mult de 18-20 kg.

Daca totusi copilul este nevoit sa ridice un ghiozdan prea greu, asigurati-va ca cele mai grele carti sunt asezate aproape lipite de spate, ca sunt folosite ambele bretele ale acestuia si ca se utilizeaza si curelele care se leaga anterior, tot pentru ca intreaga greutate sa fie mai degraba mai aproape de coloana.

La ce probleme poate conduce un ghiozdan prea greu?

Marea majoritate a copiilor se plang de dureri de spate, studii retrospective realizate pe cohorte de copii intre 10 si 15 ani aratand faptul ca intre 25% si 55% dintre acestia se plang de dureri. Durerile de spate la adolescenti sunt si mai importante, pentru ca dintre acestia, o parte devin adulti cu dureri cronice.

Alaturi de greutatea ghiozdanului, purtatul acestuia numai pe un umar, cumuleaza factorii de risc pentru durerile importante de spate, de aceea atat parintii, cat si profesorii, trebuie sa incurajeze elevii sa aiba o postura corecta si sa foloseasca ambii umeri atunci cand folosesc ghiozdanul.

Purtarea incorecta a ghiozdanului poate duce la costocondrita

Costocondrita este o afectiune inflamatorie care se refera la afectarea ligamentelor si muschilor peretelui toracic. Printre numeroasele cauze se numara si purtarea incorecta a unui ghiozdan prea greu, pe un singur umar si ridicarea brusca a acestuia de la nivelul solului.

Un studiu retrospectiv care a inclus 100 de adolescenti cu dureri toracice a aratat ca 79% dintre acestia aveau costocondrita din cauza ghiozdanului. In acest studiu, durerea a fost majoritar pe partea stanga, unilaterala.

Alte studii arata faptul ca exista o legatura importanta intre durerile musculare (nu doar de spate) si un ghiozdan prea greu, purtat prea mult timp, dar si o schimbare a centrului de greutate a unui copil, cu modificari inclusiv la nivelul coloanei cervicale.

Desi un subiect aparent neimportant, purtatul ghiozdanului prea greu, incorect, timpul prea lung si distanta prea mare pot conduce uneori la afectiuni ireversibile. Factorii decizionali din scoli si administratiile locale ar trebui sa gandeasca masuri pentru a nu se ajunge in aceste situatii nedorite: dulapuri scolare, utilizarea manualelor digitale, inclusiv la scoala, autobuze scolare dedicate transportului elevilor. Pana atunci, parintii trebuie sa incerce sa achizitioneze ghiozdane ergonomice, cartile mai grele sa fie asezate aproape de coloana, iar curelele ghiozdanului sa fie corect reglate, asezate pe ambii umeri si legate, inclusiv anterior.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.