Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Intoxicatia copiilor cu produse de uz casnic 

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Cele mai multe accidente se intampla copiilor cu varsta sub cinci ani, cu maximum de intoxicatii accidentale intre 12 luni si 3 ani, varsta marilor explorari, mai ales in cazul baietilor. Explorarea face parte din evolutia normala a copiilor, de aceea tendinta de a gusta toate lucrurile din jur este fireasca. Adultii sunt cei care trebuie sa anticipeze gesturile periculoase ale celor mici si sa tina la distanta toate substantele potential periculoase. 

S-a demonstrat faptul ca in SUA sunt spitalizati zilnic, in medie, 15 copii cu varsta mai mica de cinci ani, pentru suspiciunea de ingestie accidentala de substante periculoase. Nu trebuie neglijata categoria de varsta a 13-18 ani (adolescentii) si tentativele suicidare, din pacate din ce in ce mai frecvente. 

Copiii mici pot confunda detergentii pentru mașină de spălat vase sau mașina de spălat rufe cu diverse jucării sau dulciuri. Acestea nu reprezinta un pericol doar legat de ingestie, dar pot provoca, de asemenea, o iritare gravă a ochilor, care poate cauza leziuni pe termen lung.

Cum pot fi prevenite incidentele legate de produsele de uz casnic?

 • copiii trebuie supravegheati activ in casa si/sau in curte
 • nu trebuie lasate produsele chimice de uz casnic la îndemâna copiilor, de preferință acestea trebuie depozitate într-un dulap încuiat. Acest aspect trebuie sa fie valabil si pentru debarale, magazii sau garaje. 
 • substanțele chimice de curățat trebuie pastrate intotdeauna în recipientele originale
 • produsele de curățat de uz casnic trebuie depozitate într-un loc diferit de orice alimente (ex. conserve) sau medicamente
 • intotdeauna se pune capacul recipientului dupa ce acesta este folosit
 • niciodata cand li se administreaza medicamente copiilor, acestea NU trebuie comparate cu bomboanele, pentru a le creste complianta

Cu ce substante din casa se pot intoxica cei mici

Intoxicatiile acute reprezinta urgente majore la copil, iar prima jumatate de ora post accident este intotdeauna decisiva pentru evolutia ulterioara. In Romania apar si dispar numeroase produse de uz casnic pe piata, de prea putine ori departamentele de toxicologie ale spitalelor fiind informate asupra compozitiei acestora.

Etiologia intoxicatiilor accidentale produse in gospodarie le imparte in patru grupe mari:

 • detergenti, sapunuri, sampoane, dezodorizante
 • produse pe baza de solventi 
 • produse caustice (corozive): hipocloriti, decapanti, detartranti, acizi si baze tari
 • alte toxice menajere: ex naftalina sau lichidul din termometre

Cei mai multi dintre detergenti contin substante tensioactive, anionice si diversi aditivi. Intoxicatiile se produc frecvent prin ingestie accidentala, actiunea toxica fiind realizata prin ingestia unor cantitati mari de substanta. Concret: poate aparea o iritatie digestiva, mai mult sau mai putin severa, in functie de cantitatea ingerata. Actiunea iritativa va conduce la varsaturi alimentare, pana la varsaturi bilioase, dureri abdominale si ulterior scaune diareice. Aceste fenomene pot conduce la sindroame de deshidratare acuta si chiar acidoza metabolica. 

Dezodorizantele contin gaz de propulsie, parfum si paradiclorbenzen, actiunea toxica fiind cauzata mai ales la nivelul ochilor, aparand o conjunctivita chimica. O atentie deosebita trebuie oferita in cazul ingestiei de detergent comercializat sub forma de capsule, frumos colorate si destul de atractive pentru copii, pentru ca lichidul din interiorul acestora este mult mai concentrat decat in cazul unui detergent obisnuit. Capsulele contin in plus substante alcaline, o cantitate mai mare de surfactant si astfel exista o predispozitie pentru aparitia leziunilor la nivel intestinal prin ingestie, la nivel ocular sau la nivel tegumentar (iritatii, dermatite) 
    
Intoxicatia cu naftalina (derivat petrolifer clorat) va produce la nivelul tubului digestiv o iritatie severa urmata de varsaturi si diaree. In intoxicatiile cu o cantitate foarte mare din aceasta substanta pot aparea tulburari neurologice severe cu somnolenta, convulsii, chiar si coma, hipertensiune arteriala, tulburari de ritm cardiac sau insuficienta hepatica severa. Tratamentul intoxicatiei cu naftalina se face intotdeauna in spital si presupune regim alimentar fara lapte sau orice produs derivat uleios, pentru ca acestea favorizeaza absorbtia componentului principal al toxicului: paradiclorbenzenul. Se adauga folosirea carbunelui activat, pansamentului digestiv si rehidratarea pe cale venoasa. 

In cazul intoxicatiilor cu substantele continute in termometre (astazi majoritatea au alcool, mai putin mercur) ingestia acestor substante nu produce evenimente majore, ci eventual doar leziuni minore la nivelul cavitatii bucale. 

Ce trebuie sa faca parintii la domiciliu in cazul unui astfel de accident?

 • pentru medic sunt foarte importante urmatoarele informatii: natura toxicului, cantitatea ingerata, luand in considerare cantitatea maxima care ar fi putut fi absorbita (cuantificarea inghititurilor: 5-10 ml la copil si 10-15 ml la adolescent), intervalul de timp in care au aparut primele simptome, ora intoxicatiei si a ultimei mese, varsta si greutatea copilului
 • ideal este ca parintii sa prezinte medicilor de la unitatea de primiri rugente recipientul cu eticheta originala, astfel incat sa se cunoasca exact continutul toxicului
 • datele obţinute de la adolescenţi nu sunt de încredere, aceştia de multe ori sunt implicaţi în intoxicaţii acute cu alcool etilic, substanţe de abuz sau intoxicaţia cu produse de uz casnic este urmarea unei tentative de suicid.
 • este important de aflat cu exactitate momentul ingestiei şi doza maximă de substanţă toxică disponibilă. În faţa unui copil intoxicat se porneste întotdeauna de la premiza că întreaga cantitate de toxic ce lipseşte a fost ingerată

Orice situatie in care se suspecteaza o intoxicatie trebuie sa beneficieze de consult medical (cel putin unul prin telemedicina). In etapa prespital, in cazul ingestiei de detergenti, sapunuri, sampoane se interzic:

 • administrarea de lapte la domiciliu
 • provocarea de varsaturi

La spital este interzisa in mod particular in aceasta situatie spalatura gastrica, din cauza riscului extrem de mare de pneumonie de aspiratie. Timp de 2-3 ore se asigura un repaus digestiv complet, copilul va primi hidratare suplimentare prin perfuzii. Poate fi necesara medicamentatia antiacida si eventual antiemetica (anti varsaturi). In ceea ce priveste intoxicatiile cu substante corozive, este interzisa spalatura gastrica din cauza riscului de perforatie intestinala. Substantele corozive sunt foarte periculoase si pentru arsurile pe care le pot provoca la nivelul tegumentului, de aceea este important consultul medical rapid. 

Intoxicatiile acute nu se trateaza in orice serviciu medical, acestea reprezinta urgente medicale, de aceea este bine ca orice astfel de situatie sa se adreseze unui serviciu de urgenta dintr-o unitate spitaliceasca. 

Surse de informatie:
Intoxicatiile acute la copil si adolescent- prof dr Coriolan Uimeanu, dr. Viorela Nitescu