Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Gastric Sleeve - un aliat puternic in lupta cu kilogramele in exces

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
articol-gastric
Multi oameni se lupta sa slabeasca si sa-si mentina greutatea. Dietele repetate care conduc la pierderea temporara a anumitor kilograme, pentru ca apoi acestea sa fie rapid acumulate nu reprezinta solutii eficiente pentru a atinge si a mentine o greutate sanatoasa. Unele persoane reusesc sa-si atinga scopul prin modificarea stilului de viata pe termen lung, avand rabdare si aratand o vointa de fier in fata multiplelor tentatii. Exista, insa, solutii si pentru persoanele care doresc sa ajunga mai repede la greutatea sanatoasa pe care si-o doresc. Printre acestea se numara inclusiv interventiile de chirurgie bariatrica, precum gastric sleeve, cu ajutorul carora numeroase persoane au reusit sa scada in greutate pe termen lung, intr-un mod sigur si sanatos.

„Gastric sleeve este o interventie chirurgicala prin care se indeparteaza o mare parte din stomac, aproximativ 70-80%, in scopul reducerii capacitatii acestuia, cu scaderea volumului de alimente ingerate si a reducerii senzatiei de foame”, sustine dr. Catalin Dumitrache, medic primar Chirurgie Generala in cadrul Spitalului REGINA MARIA Brasov, adaugand ca, practic, in urma acestei interventii, pacientul va avea un stomac mai mic, deci va manca mai putin si se va simti mai satul decat inainte.

Gastric Sleeve - o interventie preferata de multi pacienti

Procedura de gastric sleeve se numara printre cele mai des realizate operatii de slabire, ceea ce inseamna ca este o interventie la mare cautare in randul persoanelor cu obezitate severa sau alte probleme de greutate. Iar rezultatele obtinute in urma acestei interventii contribuie semnificativ la aceste statistici. In medie, persoanele care opteaza pentru gastric sleeve reusesc sa piarda pana la 75% din greutatea suplimentara pe o perioada de doi ani.

„Pierderea in greutate variaza de la un pacient la altul, fiind dependenta de respectarea dietei, asocierea exercitiilor  fizice si metabolismul propriu al fiecaruia. In medie dupa 3 luni ar trebui sa piarda aproximativ 30% din excesul ponderal, la 6 luni aproximativ 50 %. Procentul creste la 60 la 1 an si 70-80% la 18 luni”, sustine dr. Catalin Dumitrache.

Un alt beneficiu semnificativ al acestei interventii este reducerea riscului de a dezvolta o complicatie asociata obezitatii, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau bolile de inima. Reducerea sau inversarea acestor afectiuni asociate obezitatii, care pun viata in pericol, imbunatatesc calitatea vietii pacientului.

Pacientii care au beneficiat de aceasta interventie in cadrul Spitalului REGINA MARIA Brasov confirma aceste benficii.

„De la 33 de ani, corpul meu s-a restructurat complet. Eram tot mai sedentara, nu mai reuseam sa fac sport, iar dietele nu dadeau roade. Dupa un set complet de analize, medicii mi-au spus ca o interventie gastric sleeve este singura metoda prin care puteam stopa debutul diabetului. M-am internat cu 130 de kilograme, iar medicul m-a asigurat ca 50-60 dintre acestea vor fi eliminate dupa aproximativ jumatate de an", ne-a explicat Mara.

O alta pacienta, doamna S., ne-a marturist ca a ajuns la dr. Catalin Dumitrache dupa ce a vazut cu ochii ei cum interventia chirurgicala de reducere a greutatii i-a schimbat viata: „O prietena foarte buna a fost operata in trecut de dl. Dr. Dumitrache, iar interventia i-a schimbat viata. Cunoscandu-i povestea, am horarat sa fac ceva pentru sanatatea mea. La recomandarea medicului, am reusit sa slabesc 7 kg, iar la internare greutatea mea era de 109 kg. Am venit la operatie foarte increzatoare. Medicul mi-a dat putere, m-a incurajat, s-a creat o conexiune inca de la prima interactiune. Acum imi doresc sa ma refac rapid, sa pot sa imi reiau viata obisnuita".  

Gastric sleeve – o optiune sigura pe termen lung

Operatia de gastric sleeve se realizeaza minim-invaziv, laparoscopic, prin realizarea a 4-5 incizii mici, de maximum 1 cm in abdomen. Astfel, durerile postoperatorii sunt minime, iar mobilizarea pacientului se poate realiza la cateva ore dupa interventie.

„Comparativ cu gastric by-pass, gastric sleeve presupune doar restrictie alimentara si nu asociaza si reducerea absortiei intestinale a alimentelor digerate. Prin urmare, nu este nevoie de suplimente de vitamine sau proteine, deficitele fiind minime sau inexistente”, sustine dr. Catalin Dumitrache.

Ca in cazul oricarei operatii bariatrice, pacientul trebuie sa urmeze postoperator o dieta speciala timp de aproximativ 4 saptamani. „In prima saptamana va consuma numai lichide, iar urmatoarele 3 saptamani alimente semisolide (piureuri) in cantitati mici, pana se atinge senzatia de satietate. Ulterior, dupa o luna, se poate trece treptat la o alimentatie normala, echilibrata, dar in cantitati mult reduse, impuse de volumul noului stomac creat. Senzatia de foame nu va fi prezenta la majoritatea pacientilor, iar satietatea se va atinge dupa 2-3 linguri de mancare la inceput, prag care nu trebuie depasit”, avertizeaza dr. Dumitrache.

Fiecare persoana care alege o interventie de reducere a greutatii trebuie sa fie perfect constienta de faptul ca desi operatia ajuta la pierderea rapida in greutate, nu este o solutie miraculoasa. Pierderea in greutate pe termen lung este mult mai mult legata de obiceiurile sanatoase, activitatea fizica regulata si dieta. Astfel, dupa realizarea interventiei de gastric sleeve, se recomanda adoptarea unui regim alimentar specific cu reducerea consumului de carbohidrati si a bauturilor dulci sau carbogazoase si introducerea exercitiilor fizice cu intensitate crescanda in timp.

„Pentru mentinerea greutatii, pacientul trebuie sa pastreze obiceiurile alimentare sanatoase deprinse in primele luni postoperator, sa se opreasca din mancat atunci cand apare senzatia de satietate, sa faca activitate fizica cu intesitate crescanda, sa varieze exercitiile pentru a nu se obisnui organismul cu ele si sa consume din ce in ce mai putine calorii”, explica dr. Catalin Dumitrache.

Bineinteles, monitorizarea atenta si controalele medicale regulate contribuie si ele la mentinerea noii greutati si ajuta la evaluarea starii generale de sanatate.  Aceste controale trebuie realizate mai des in primul an dupa interventie (la o luna, la 3 luni, apoi la 6 luni, la 9 luni si la 12 luni) dupa care sunt recomandate anual. „Prima evaluare completa se face la un an pentru descoperirea posibilelor deficite sau oricand pe parcursul perioadei daca se ridica susupiciunea unor eventuale dezechilibre hidro-electrolitice sau vitaminice care se pot corecta prin suplimentarea aportului” sustine dr. Dumitrache.

Operatia de gastric sleeve nu asigura numai o reducere semnificativa a greutatii corporale, ci influenteaza automat obiceiurile alimentare sanatoase si schimbarea stilului de viata pe termen lung.

 

Consultant: Dr. Catalin Dumitrache, medic primar Chirurgie Generala

Surse:
https://obesitysolutions.co.uk/treatments/gastric-sleeve/
https://www.bariatricsurgerynewjersey.com/2018/10/17/break-cycle-dieting-benefits-gastric-sleeve/
https://www.webmd.com/diet/obesity/what-is-gastric-sleeve-weight-loss-surgery#1

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.