Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Durerile de crestere la copii: de ce apar si cum pot fi ameliorate

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Durerile de crestere sunt descrise in literatura ca fiind acele crampe dureroase de care se plang mai ales copiii cu varste cuprinse intre 3-4 ani si 8-10 ani. Cel mai probabil sunt impropriu denumite „dureri de crestere”, pentru ca nu s-a dovedit ca sunt insotite de o velocitate mai mare a cresterii in inaltime sau alungire a tendoanelor asa cum s-a presupus mai mult timp.

Cu siguranta, durerile resimtite de copii sunt musculare si sunt legate de activitatea fizica mai intensa a celor mici, care sar, alearga, topaie mult mai mult decat un adult. Apar preponderant dupa amiaza sau noaptea, putand trezi copilul din somn. De asemenea, sunt mai greu de diferentiat de durerile patologice cauzate de alte boli mai grave ale copilului. Intensitatea durerilor poate sa difere, de la moderate la foarte severe. Se pot mentine cateva zile la rand sau pot fi inconstante, pot aparea aleator, timp de cateva saptamani la rand pentru ca apoi sa dispara si sa reapara dupa cateva luni, fara sa existe un model specific.

Durerile de crestere pot fi cauzate de:

  • Hiperlaxitatea ligamentarea (articulatii mai laxe conduc la dureri mai frecvente)
  • Activitatea fizica mai intensa si concomitent dureri musculare mai mari care se incadreaza ulterior ca fiind „dureri de crestere”
  • Piciorul plat (platfusul) 
  • Deficitul de vitamina D

De asemenea, s-a dovedit ca acei copii care se plang de dureri de crestere asociaza frecvent dureri abdominale recurente sau cefalee recurenta, fara ca aceste dureri sa aiba un diagnostic organic drept cauza.

Diagnosticul este unul de excludere si se bazeaza foarte mult pe anamneza (ceea ce povestesc parintii legat de episoadele dureroase) si pe examenul clinic (care ar trebui sa fie negativ, fara semne clinice de: edem, roseata, deformari articulare etc).

Cum deosebim durerile de crestere de durerile membrelor inferioare asociate anumitor boli

Este important ca parintii sa stie ca durerile de crestere nu continua dimineata si nu interfera cu activitatea zilnica a unui copil. Desi peste noapte un copil poate acuza dureri intense, daca acestea sunt benigne (nu inseamna nimic grav) nu vor continua niciodata a doua zi si cel mic va putea merge sau face sport normal. Daca, insa, copilul resimte dureri si pe timpul zilei se ridica suspiciunea unui alt diagnostic si este necesar un consult la medicul de familie, pediatru sau ortoped. 

De asemenea, durerile de crestere nu sunt niciodata unilaterale, adica nu apar la un singur membru. De cele mai multe ori, copiii se plang de dureri de gambe, calcaie sau in spatele genunchiului (fosa poplitee), dureri care apar la ambele membre. O durere persistenta, la un singur picior, mai ales daca este si nocturna ridica suspiciuni mari de diagnostic si necesita consult de specialitate. 

Totodata, parintii trebuie sa aiba in vedere ca durerile de crestere nu sunt niciodata insotite de alte semne si simptome cum ar fi: febra, o stare generala proasta, varsaturi, inapetenta (lipsa poftei de mancare). Acestea sunt semne de alarma si necesita obligatoriu evaluare medicala. 

Parintii isi pot ajuta copiii sa depaseasca „durerile de crestere”!

Durerile de crestere resimtite de copii nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, exista cateva lucruri pe care parintii le pot face pentru a ameliora intensitatea durerilor:

  • Incurajati copiii sa practice sporturi diverse care sa antreneze mai multe grupe de muschi
  • Explicati-le copiilor ca este bine sa faca mai multe pauze intre reprizele de efort intens
  • Nu uitati de baile calde seara, care pot ajuta la relaxarea musculara
  • Masati bland zonele dureroase
  • In cazul in care durerile sunt severe, se pot administra antiiflamatoare (ibuprofen sau acetaminofen) pe perioada limitata 
  • Utilizati talonete in cazul piciorului plat, identificat drept posibila cauza a durerilor de crestere
  • Incurajati copiii sa faca fizioterapie 


Desi pot fi incomode, durerile de crestere nu sunt periculoase. Ele nu vor duce la nicio afectiune grava de sanatate si, de obicei, se rezolva de la sine. Cu toate acestea, episoadele frecvente pot avea un impact major asupra copilului si a rutinei zilnice a familiei, avand in vedere ca pot cauza oboseala in timpul zilei si o activitate fizica redusa. In cazul in care durerile de crestere persista si afecteaza calitatea vietii copilului, parintii ar trebui sa discute cu medicul pediatru sau medicul de familie pentru a identifica impreuna cele mai bune modalitati de a gestiona episoadele dureroase.