Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Anemia la copii, o afectiune frecventa care trebuie monitorizata

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Anemia la copii se refera la un nivel de hemoglobina sau hematocrit mai mici decat intervalul de referinta ajustat in functie de varsta pentru copiii sanatosi. Fiziologic, anemia este o afectiune in care nivelul redus al hematocritului sau al hemoglobinei duce la scaderea capacitatii de transport a oxigenului, care nu satisface in mod optim cerintele metabolice ale organismului.

Anemia nu este o boala in sine, ci este o afectiune cauzata de diferite procese patologice subiacente. Poate fi acuta sau cronica. Combinatia de anemie cu leucopenie (scaderea numarului de celule albe), neutropenie (nivel scazut de neutrofile) sau trombocitopenie (numar scazut de trombocite) poate sugera un esec global al hematopoiezei (procesul de regenerare celulara), cauzat de afectiuni precum anemia aplastica, anemia Fanconi, mielofibroza, leucemia, dar poate sugera inclusiv o distrugere rapida sau captarea tuturor elementelor sanguine, cum ar fi hipersplenismul, boala autoimuna, coagulopatia localizata intr-un hemangiom mare, limfohistiocitoza hemofagocitara (HLH) sau sindromul de activare a macrofagelor.

Anemia si efectele ei asupra organismului

Rolul fiziologic principal al globulelor rosii este de a furniza oxigen tesuturilor. Anumite ajustari fiziologice pot aparea la o persoana cu anemie pentru a compensa lipsa de oxigen. Acestea includ: cresterea debitului cardiac, suntarea sangelui catre organele vitale, 2,3-difosfoglicerat crescut in globulele rosii, ceea ce determina afinitate redusa pentru oxigen, deplasand curba de disociere a oxigenului spre dreapta si, prin urmare, sporind eliberarea de oxigen in tesuturi si cresterea eritropoietinei pentru a stimula productia de eritrocite.

Efectele clinice ale anemiei depind de durata si severitatea acesteia. Cand anemia este acuta, organismul nu are suficient timp pentru a face ajustarile fiziologice necesare, iar simptomele pot fi mai pronuntate si dramatice. In schimb, atunci cand anemia se dezvolta treptat, organismul este capabil sa se adapteze, folosind toate cele 4 mecanisme mentionate mai sus, ameliorand simptomele raportate la gradul anemiei. 

De ce apare anemia la copii?

Cauzele anemiei sunt fie eritrocitare, produse de anumite defecte in formarea eritrocitelor, fie legate de un factor extern. Procesele patologice de baza care provoaca anemia pot fi clasificate in trei linii mari:

  • Productia scazuta sau ineficienta de globule rosii
  • Distrugerea crescuta a globulelor rosii (hemoliza) 
  • Pierderile de sange

Exista situatii in care sunt implicate mai multe mecanisme in etiologia anemiei unui copil.

Anemia cauzata de scaderea productiei de globule rosii

Aceasta se dezvolta in general treptat si provoaca anemie cronica. Insuficienta medulara poate rezulta din urmatoarele entitati patologice:

  • Anemia Diamond-Blackfan (aplazia pura congenitala a celulelor rosii) 
  • Eritroblastopenia tranzitorie a copilariei (TEC)
  • Criza aplastica cauzata de infectia cu parvovirus B19 (la pacientii cu o anemie hemolitica cronica subiacenta)
  • „Inlocuirea" maduvei (de exemplu, leucemie, neuroblastom, meduloblastom, retinoblastom, sarcom Ewing, sarcom de tesut moale, mielofibroza, osteopetroza)
  • Anemia aplastica
  • Hemoglobinurie paroxistica nocturna (HPN)

Productia afectata de eritropoietina poate rezulta din urmatoarele:

  • Insuficienta renala
  • Boli inflamatorii cronice
  • Hipotiroidism
  • Malnutritie proteica severa

Defectele de maturare a celulelor rosii si eritropoieza ineficienta pot rezulta din urmatoarele:

  • Anemia nutritionala secundara deficientei de fier, folat sau vitamina B-12
  • Anemia diseritropoetica congenitala
  • Anemii sideroblastice
  • Talasemii

Anemia feripriva – cea mai intalnita forma la copii

Cea mai frecventa anemie a copilului mic este anemia feripriva (anemia cu deficit de fier). Este o patologie frecvent intalnita in primul an de viata, mai ales dupa primele 6 luni. Apare mai ales in cazul copiilor alaptati, la care diversificarea s-a facut cu dificultate sau in cazul celor care nu primesc cantitati suficiente de alimente bogate in fier (carne, mai ales cea rosie, cereale integrale etc). 

Clinic se observa o paloare a tegumentelor, care este cu atat mai intensa cu cat anemia este mai avansata. Copiii anemici primesc cu dificultate alimentatia si acesta poate fi unul dintre motivele prezentarii la medic. 

Analizele de sange pot fi sugerate de medic care poate insitui tratamentul martial al anemiei inclusiv in absenta testelor paraclinice, daca anamneza si examenul clinic sunt foarte sugestive. Anemia poate fi prevenita prin introducerea corecta a alimentelor bogate in fier si uneori chiar prin medicatie recomandata de medicul de familie sau pediatru, in mod particular sugarilor alaptati sau copiilor ale caror mame prezinta anemie inca din timpul sarcinii. 

Anemia feripriva este o afectiune reversibila care necesita insa preventie pe termen lung printr-o alimentatie variata, mai ales in cazul sugarilor alaptati. Se cunoaste faptul ca formula de lapte praf este imbogatita cu fier, de aceea copiii care o consuma au in fapt un risc mai mic de a dezvolta anemie. Cerealele pentru sugari sunt un alt aliment fortifiat, recomandat de OMS in alimentatia copiilor mici cu scopul de a preveni anemia prin deficit de fier.