Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dieta “fara gluten”: invata sa citesti eticheta alimentelor

Dieta “fara gluten”: invata sa citesti eticheta alimentelor

Dieta fara gluten este singurul tratament pentru boala celiaca.

In prezent, nu exista nici un tratament medicamentos pentru boala celiaca, singura terapie fiind aceea de a urma toata viata un regim alimentar strict fara gluten. Totusi, evitarea completa a produselor din cereale care contin gluten este destul de dificil de realizat si de mentinut, din cauza ca anumite produse, cum ar fi faina de grau, se gasesc in majoritatea alimentelor pe care le consumam.

 70% din produsele din comert contin gluten. Prin urmare, inainte de a folosi un ingredient sau un preparat, citeste cu atentie eticheta. Citirea etichetelor ofera informatii despre continutul de grau, orz sau secara. Odata ce stii la ce trebuie sa te uiti pe eticheta, vei deveni un cumparator care isi poate gestiona cu incredere dieta si in consecinta boala.

Eticheta “Fara gluten” - alimentul este permis

 Pentru a facilitata eliminarea de gluten din alimentatie, producatorii industriali din Comunitatea Europeana, SUA si Canada au obligatia sa foloseasca aceeasi definitie pentru expresia “fara gluten” mentionata pe etichetele alimentelor. Prin aceasta reglementare, alimentele care au notat pe eticheta “fara gluten” (“gluten-free”, “no-gluten”, “free of gluten” sau “without gluten”) trebuie sa contina mai putin de 20 mg/kg de gluten in produsul final. Aceasta etichetare se aplica tuturor produselor alimentare.

Eticheta „Continut foarte scazut de gluten” – alimentul este permis

 Produsele alimentare cu continut foarte scazut de amidon din grau trebuie sa contina mai putin de 100 mg/kg de gluten in produsul final. Aceasta etichetare specifica se aplica doar alimentelor dietetice!

Eticheta “Urme fine…” - Alimente interzise

 Nu trebuie consumate alimentele care au mentionate in lista de ingrediente prezenta cerealelor care contin gluten (grau, orz, secara) sau mentiunile “Poate contine... “, “Urme de... “,“Urme fine de... “, “Fabricat intr-un loc unde se afla...”, urmate de numele cerealei respective.

Desi ovazul este tolerat de majoritatea pacientilor cu boala celiaca, preparatele din ovaz nu sunt recomandate datorita riscului de contaminare cu cereale care contin gluten in cadrul proceselor de cultivare, transport sau morarit.

Unele denumiri pot da de inteles ca au in compozitia lor si gluten: amidon (modificat, transformat), arome (naturale, artificiale), asezonare, potentiatori, extracte de cereale, feculenti, glutelina, malt, proteine vegetale (hidrolizate, texturate), stabilizatori. Totusi, daca nu se precizeaza dupa aceste denumiri si prezenta graului, orzului sau a secarei, atunci produsele pot fi consumate. In caz contrar (de exemplu: malt de orz, proteina din grau, amidon din grau etc.) produsul nu este permis unei persoane cu intoleranta la gluten. De asemenea, unii additivi, cum ar fi E 1404, E 1452 (derivati din amidon) pot contine gluten.

Exceptii

Anumite ingrediente pot induce in eroare deoarece, desi sunt preparate din grau, sunt astfel procesate incat ingredientul final nu contine gluten. Astfel, nu reprezinta pericol urmatoarele substante: glucoza, maltodextrina, aromele si enzimele, chiar si cu precizarea grau, orz sau secara dupa numele ingredientului.

Atentie: daca ai dubii cu privire la un aliment, acesta nu trebuie sa fie consumat! Afla mai multe despre ce alimente sunt premise si care trebuie evitate de la medicul gastroenterolog sau dietician.

 Te-ar putea interesa si:

 Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Dr. Simona Grigoruţă Medic Primar Gastroenterologie, Medic Specialist Medicină Internă, Doctor în Medicină

Coordonator Echipa multidisciplinara de ingrijire a pacientilor cu boala celiaca, Reteaua privata de sanatate REGINA MARIA