Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De ce ne trezim intepeniti?

De ce ne trezim intepeniti?

Tuturor ni s-a intamplat cel putin o data sa ne trezim intepeniti. Cauzele pot fi diverse, de la pozitia in care dormim sau forma saltelei pana la diverse afectiuni, precum artrita reumatoida – o boala inflamatorie care afecteaza articulatiile.

Rigiditatea aparuta la nivelul spatelui, la genunchi sau in picioare este o problema neplacuta des intalnita in randul persoanelor mai in varsta. Oamenii spun adesea ca isi pierd mobilitatea pentru ca imbatranesc, insa varsta inaintata, fara alti factori asociati, nu este singura cauza a rigiditatii articulatilor resimtita dimineata. De obicei, rigiditatea matinala este o indicatie a articulatiilor uzate, a musculaturii incordate sau a inflamatiei produse de artrita.

Pe masura ce articulatiile imbatranesc, perna spongioasa a cartilajului incepe sa se usuce si sa se intareasca. De asemenea, membrana sinoviala care captuseste capsula articulara ce inconjoara articulatia produce mai putin lichid sinovial, al carui rol este de a lubrifia articulatia. In plus, in timpul somnului, muschii si tendoanele rigide au tendinta de a se contracta.

Atat osteoartrita, adica deteriorarea articulatiilor, cat si artrita reumatoida care implica umflarea si inflamarea articulatiilor, pot declansa rigiditatea matinala.

Cat dureaza rigiditatea matinala?

De obicei, rigiditatea matinala se resimte in medie timp de 10-15 minute. Dispare pe masura ce incepi sa te misti, iar articulatiile si muschii incep sa se incalzeasca. In cazul in care rigiditatea matinala este declansata de artrita reumatoida ea poate dura mai mult de o ora.

Monitorizeaza simptomele si discuta cu medicul ortoped sau reumatolog 

Este indicat sa faci o lista a simptomelor si noteaza-ti ora la care acestea apar. De asemenea, fii atent si daca simptomele apar dis-de-dimineata sau ca urmare a unei activitati.

Incearca sa identifici momentul in care ai observat pentru prima data ca articulatiile au devenit rigide!

Cauta raspunsul la urmatoarele intreabari despre rigiditatea articulatiilor:
•    A inceput brusc?
•    Apare si dispare?
•    Este dureroasa?
•    Si-a schimbat intensitatea in timp sau s-a mutat la articulatii noi?

Este recomandat sa mergi la medicul reumatolog sau la medicul ortoped daca observi ca articulatiile sunt rigide, te dor sau se inflameaza, mai mult de doua saptamani la rand. 

Rigiditatea matinala si artrita reumatoida

Atunci cand este resimtita din cauza artritei reumatoide, rigiditatea articulatiilor este insotita si de alte simptome, cum ar fi durerea sau oboseala. Acestea tind sa se dezvolte si sa se agraveze pe parcursul mai multor saptamani sau luni. 

In artrita reumatoida, rigiditatea articulatiilor este resimtita, mai intens, dimineata. Adesea, trece dupa 1-2 ore, insa poate dura si intreaga zi.  

In artrita reumatoida, poti simti rigide urmatoarele parti ale corpului:
•    Degete si maini
•    Incheietura mainii
•    Cot
•    Picioare
•    Glezne
•    Genunchi
•    Sold
•    Umeri
•    Maxilar

Obiceiuri sanatoase pentru articulatii puternice

Nu poti inversa efectele imbatranirii articulare si, desi anumite medicamente pot ameliora durerea si inflamatia asociate artritei reumatoide, rigiditatea articulatiilor poate persista. Cu toate acestea, severitatea si frecventa simptomelor pot fi reduse daca esti activ si practici exercitii pentru intarirea musculaturii si a articulatiilor. De asemenea, ajuta si mentinerea unei greutati sanatoase. 

In ceea ce priveste suplimentele alimentare pentru reducerea durerilor articulare, cum ar fi glucozamina sau condroitina, expertii de la Harvard Medical School considera ca ar trebui evitate deoarece nu par sa ajute la gestionarea simptomelor pe termen lung.

Surse:
www.health.harvard.edu
www.webmd.com