Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum poti face fata diagnosticului de cancer

Daca ai primit diagnosticul de cancer, este bine sa stii la ce sa te astepti si sa iti faci planuri legate de cum sa mergi inainte in aceasta perioada dificila.

Sa afli ca suferi de aceasta boala poate fi o experienta dificila: te poti simti anxios, ti se poate face frica si te poate coplesi gandul de a rezista in continuare.
Iata 11 sfaturi sa faci fata diagnosticului de cancer.

Informeaza-te in legatura cu diagnosticul
Incearca sa obtii cat mai multe informatii utile, de baza referitoare la diagnostic – acestea te vor ajuta sa iei deciziile corecte privind ingrijirea de care ai nevoie.
Noteaza intrebarile si ingrijorarile pe care le ai:
•    Ce tip de cancer am?
•    Unde este localizat cancerul?
•    Cancerul s-a raspandit?
•    Cancerul de care sufar poate fi tratat?
•    Care sunt sansele ca boala mea sa fie vindecata?
•    Care sunt investigatiile si procedurile de care am nevoie?
•    Care sunt variantele de tratament?
•    Cum ma va ajuta tratamentul?
•    La ce sa ma astept pe perioada tratamentului?
•    Care sunt efectele adverse ale tratamentului?
•    Cand ar trebui sa iau legatura cu medicul?
•    Ce pot face pentru a preveni o recidiva a cancerului?
•    Care este probabilitatea ca familia sau copiii mei sa dezvolte cancer?
Ia in considerare sa fii insotit de un membru al familiei sau de un prieten cand mergi la primele controale – te vor ajuta sa iti amintesti recomandarile medicului.
Tu decizi cat de multe doresti sa afli in legatura cu boala ta – unele persoane vor sa stie toate detaliile, in timp ce altele vor doar sa afle informatiile de baza sis a lase deciziile in seama medicilor. Gandeste-te care abordare este mai potrivita in cazul tau si comunica-i medicului acest aspect.

Mentine comunicarea deschisa
Vorbeste cu cei dragi, cu medicul si cu alte persoane dupa ce ai aflat diagnosticul. Te poti simti oarecum izolat daca cei din jur incearca sa te protejeze de vestile proaste sau daca incerci sa opui rezistenta. Daca si tu, si cei dragi va exprimati cu onestitate emotiile, puteti cu totii sa prindeti putere unii de la ceilalti.

Anticipeaza posibilele schimbari fizice
Intreaba medicul la ce schimbari ar trebui sa te astepti. Daca tratamentul va duce la pierderea parului, cere sfatul unor experti si poarta peruca pentru a te simti mai confortabil. De asemenea, ia in considerare modul in care tratamentul iti va influenta activitatile cotidiene – intreaba medicul daca poti continua rutina acestora. S-ar putea sa fie nevoie de spitalizare sau de consulturi frecvente – daca tratamentul impune sa nu fii prezent la serviciu, ia din timp masuri in acest sens.

Mentine un stil de viata sanatos
Acesta iti va imbunatati nivelul de energie. Opteaza pentru o alimentatie variata si odihneste-te suficient pentru a gestiona cat mai bine stresul si oboseala. Fa miscare si participa la activitati recreative. Studiile arata ca persoanele care efectueaza exercitii fizice in timpul tratamentului nu doar ca fac fata cu mai mult success, ci chiar traiesc mai mult.

Permite prietenilor si familiei sa te ajute
Invata sa accepti ajutorul, fie ca este vorba de transport la medic, de pregatirea meselor sau de treburile din gospodarie. Acceptarea ajutorului ofera celor dragi sentimentul ca au o contributie in aceasta perioada dificila.

Reevalueaza-ti scopurile si prioritatile
Stabileste ce este cu adevarat important in viata ta. Fa-ti timp pentru activitatile cele mai importante si care iti dau sens vietii. Impartaseste-ti gandurile cu cei dragi – comunicarea contribuie la reducerea anxietatii si a temerilor.

Incearca sa mentii un stil de viata normal
Comporta-te ca in mod normal, insa fii deschis la schimbari daca acestea sunt necesare. Ia fiecare zi asa cum este si lasa deoparte gandurile legate de viitor, deoarece pot parea coplesitoare.

Ia in calcul impactul asupra banilor
Numeroase costuri pot interveni in urma diagnosticului de cancer. Tratamentul poate implica absenta de la serviciu sau absenta de acasa. Ia in considerare costurile medicamentelor, dispozitivelor medicale, transportul pentru tratament.
Vorbeste cu alte persoane diagnosticate
Uneori vei simti ca persoanele care nu au trecut prin experienta ta nu pot intelege pe deplin modul in care te simti, de aceea, te poate ajuta sa vorbesti cu oameni care se afla in situatia ta sau care au supravietuit cancerului si iti impartasesc din trairile lor, dar si la ce sa te astepti in timpul tratamentului.

Lupta cu stigmatul
Inca exista unele stigmate invechite asociate cu cancerul. Prietenii se pot intreba daca boala este contagioasa, iar colegii de serviciu pot avea dubii daca esti suficient de sanatos pentru a-ti continua munca. Spune-le ca acest diagnostic iti provoaca temeri, dar ca nu ar trebui ca ei sa se teama sa se afle in jurul tau.

Stabileste-ti propria strategie
Incearca urmatoarele idei:
•    Aplica tehnici de relaxare
•    Impartaseste-ti sentimentele in mod onest fata de familie, prieteni, psiholog sau duhovnic
•    Tine un jurnal care sa te ajute sa iti organizezi gandurile
•    Cand te confrunti cu o decizie dificila, cantareste avantajele si dezavantajele
•    Gaseste sprijin spiritual
•    Fa-ti timp sa fii singur
•    Ramai implicat in munca si in activitatile de recreere cat mai mult posibil

Care sunt factorii de risc pentru cancer

Fumatul, consumul de alcool, alimentatia nesanatoasa si sedendarismul reprezinta factori majori de risc pentru dezvoltarea cancerului. De asemenea, unele infectii cronice pot constitui factori de risc, indeosebi in tarile cu venituri mici si medii. Aproximativ 15% dintre diagnosticele de cancer din 2012 au fost asociate cu infectii precum Helicobacter pylori, Human papillomavirus (HPV), virusul hepatitei B, virusul hepatitei C si virusul Epstein-Barr. Virusurile hepatitei B si C si unele tipuri de HPV cresc riscul de cancer hepatic si, respectiv, cervical, iar infectia cu HIV creste semnificativ riscul de cancer cervical.

Incidenta cancerului la nivel mondial

In 2018, au fost inregistrate la nivel global 17 milioane de noi cazuri de cancer. Cele mai raspandite sunt cancerul pulmonar, cancerul mamar, cancerul de stomac si cancerul de prostata – acestea patru sunt cele mai diagnosticate cazuri. OMS estimeaza o crestere anuala la 23,6 milioane de cazuri pana in 2030 si la 27,5 milioane de cazuri pana in 2040. In ceea ce priveste decesele, in 2018, au fost intregistrate 9,6 milioane.

Preventie

Pentru a preveni cancerul, ia in considerare urmatoarele:
•    Evita factorii de risc enumerati mai sus
•    Vaccineaza-te impotriva HPV si a virusului hepatic B – Vaccinarea in acest caz poate preveni anual 1 milion de cazuri de cancer.
•    Mentine sub control expunerea la substante toxice la locul de munca
•    Redu expunerea la radiatiile ultraviolete sau cele ionizante (in urma investigatiilor medicale iradiante)

Surse:
www.mayoclinic.org
www.who.int
www.cancer.gov
www.cancerresearchuk.org