Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cu ce probleme se confrunta adolescentii si cum ii putem ajuta

Adolescentii se confrunta cu probleme reale in aceasta etapa din viata lor. Trebuie sa faca fata schimbarilor hormonale, pubertatii, presiunilor sociale, din partea parintilor, scolii si colegilor. Pentru adolescenti, cea mai importanta sarcina este cautarea propriei identitati, o calatorie care se desfasoara adesea pe tot parcursul vietii, dar care incepe in adolescenta. Odata cu explorarea identitatii vine si lupta pentru independenta. Pe masura ce adolescentii devin independenti si stabilesc noi relatii cu prietenii a caror influenta devine foarte importanta, este mai dificil pentru parinti sa le controleze comportamentul.

In egala masura, adolescentii au nevoie sa fie ghidati pentru a putea lua decizii informate si pentru a putea face fata stresului si presiunii din partea colegilor. Adolescentii au nevoie sa stie ca sunt iubiti si ca se pot baza oricand pe parintii lor atunci cand au probleme.

Cele mai frecvente probleme cu care se confrunta adolescentii

Problemele cu care se confrunta adolescentii sunt multiple si, in multe cazuri, sunt corelate intr-o oarecare masura: 

  • Stima de sine si imaginea corporala
  • Stres
  • Depresie
  • Presiunea colegilor si competitia
  • Bullying
  • Dependenta de internet
  • Consumul de alcool, droguri si fumat
  • Inceperea vietii sexuale prea devreme
  • Sarcina la adolescente
  • Tulburari alimentare
  • Comportamente deviante

Ce pot face parintii pentru a construi o relatie sanatoasa cu copilul lor adolescent?

Parintii trebuie sa fie constienti de problemele pe care adolescentii le pot avea si sa fie pregatiti sa le faca fata. Adolescentii se pot confrunta cu o stare de nesiguranta, confuzie si alegerea unor directii gresite care implica viata lor, chiar si atunci cand fac parte din familii stabile. Urmatorii pasi sunt importanti pentru a construi o relatie sanatoasa cu copilul tau si pentru a trata problemele in mod eficient. Aceste solutii nu functioneaza izolat, combinatia acestora fiind mult mai eficienta. 

Identificarea precoce

Modificarea somnului sau a obiceiurilor alimentare, scaderea interesului pentru activitatile normale si sanatoase, scaderea notelor la scoala si preferinta catre izolare sunt semne precoce ale depresiei. De asemenea, cerinta crescuta de a fi performant si competitia fata de colegi pot determina un stres nedorit. Atunci cand parintele este vigilent si identifica aceste semne devreme, poate sa-si ghideze copilul catre modalitati sanatoase de a face fata nelinistilor, care sa opreasca evolutia acestor probleme spre unele mai serioase.

Intelegerea perioadei de tranzitie

Pubertatea este una dintre cele mai importante experiente si reprezinta o parte reala a vietii adolescentilor. Pubertatea nu inseamna doar modificari fizice si sexuale, ci si modificari cognitive si emotionale. A fi sensibil si a intelege ca adolescentul traieste o serie de emotii este un pas important in intelegerea acestei perioade de tranzitie. Majoritatea adolescentilor se simt neintelesi. Este crucial ca adolescentul sa simta ca sentimentele si gandurile lui sunt validate si ca aceasta validare vine din partea parintelui. Parintii nu trebuie sa judece sau sa critice ceea ce el simte si gandeste, chiar daca nu sunt intotdeauna de acord cu comportamentele lui. Furia, confuzia, gelozia, atitudinile neconforme, antipatia fata de parinti sau persoanele in varsta, nevoia mare de intimitate sunt cateva exemple de emotii sau sentimente pe care adolescentii le traiesc. Comportamentele deviante rezulta din incapacitatea de a face fata in mod adecvat intensitatii acestor emotii si vor agrava problemele comune ale adolescentilor.

Transmiterea de informatii

O problema care are ca punct de plecare curiozitatea si nevoia de a fi independent si in control este experimentarea de catre adolescenti a consumului de alcool, fumat, droguri si sex. Desi sunt conversatii inconfortabile, a vorbi cu copilul tau despre aceste lucruri delicate nu numai ca este modalitatea cea mai sigura de a-l informa corect si din timp, dar va elimina si caracterul „tabu” al acestor subiecte. Exista credinta din partea multor parinti ca educatia despre sex va creste dorinta de a experimenta asta. Este doar un mit. Construieste un cadru bun de comunicare devreme, pentru ca aceste discutii la varsta adolescentei sa decurga firesc. Adolescentii nu agreaza o prelegere lunga sau o discutie tip interviu cu prea multe intrebari directe. Poti incepe prin a-i pune o intrebare deschisa, ca de exemplu daca acel subiect reprezinta o problema importanta in clasa lui. Asculta-l cu atentie si incearca sa nu judeci ce spune, in acelasi timp exprimandu-ti clar asteptarile si punctul de vedere. Este important ca adolescentul sa inteleaga ca nu accepti anumite comportamente si sa te asiguri ca stie care sunt consecintele incalcarii regulilor tale. 

O alta problema importanta este dependenta de internet, o problema cu o crestere foarte rapida in zilele noastre. Iar legat de asta, este riscul de expunere a adolescentilor fata de persoanele straine, care este de neegalat astazi.  Parintii ar trebui sa discute cu adolescentii si sa-i ajute sa inteleaga ce inseamna siguranta cibernetica si care sunt modalitatile prin care se pot proteja atunci cand navigheaza pe internet. Este bine ca parintii sa stabileasca cu adolescentii un set de reguli explicite si mai ales, sa discute „de ce” acestea sunt importante. Astfel de conversatii purtate in momente oportune, bazate pe fapte, fara interpretari, i-ar putea ajuta pe adolescenti sa poata sa ia decizii informate.

Respect

Atunci cand parintele respecta opinia sau decizia adolescentului, increderea in sine si stima de sine a acestuia vor creste. Abilitatea celor mai multi tineri de a dezvolta o stima de sine pozitiva este influentata de viata de familie si, in special, de critica parintilor. Cand respectul devine o virtute reciproca, asta va ajuta la dezvoltarea unei legaturi mai puternice intre parinte si copil.

Stabilirea unei legaturi sanatoase

Stabilirea unei legaturi sanatoase intre copil si parinte este cu atat mai importanta in anii adolescentei. Comunicarea este cheia dezvoltarii acestei legaturi si are ca rezultat faptul ca adolescentul se va simti confortabil sa vorbeasca cu parintii lui. Este important sa gasesti acel echilibru intre a fi  parinte si a fi prietenul copilului tau pentru a putea construi aceasta legatura intre voi. De exemplu, adolescentii care se confrunta cu probleme legate de imaginea corporala, cum ar fi faptul ca sunt prea grasi sau prea slabi, prea inalti sau prea scunzi vor beneficia de o abordare echilibrata din partea parintilor, care are ca punct de plecare acea legatura buna construita anterior.

Incredere si acceptare

Increderea este fundamentul oricarei relatii. Ajuta-ti copilul sa-si construiasca increderea in sine, incurajandu-l sa participe la activitatile pe care el le alege (nu cele pe care ai vrea tu sa le faca). Fa un efort si lauda-l de fiecare data cand este cazul. Adesea, parintii considera ca lucrurile bune se intampla de la sine si frecvent se concentreaza doar pe ce copilul nu face bine, insa fiecare dintre noi avem nevoie sa fim apreciati.  Incurajeaza-ti adolescentul sa participe la luarea deciziilor in familie si sa se implice in rezolvarea problemelor familiei impreuna cu tine. Intelege ca este normal ca adolescentul sa puna sub semnul intrebarii opiniile si modul tau de a face lucrurile, ca parte normala din procesul de castigare a independentei fata de tine, care este esentiala pentru propria lui identitate de adult.

Pe de alta parte, spionajul, intrebarile duble de verificare, probarea veridicitatii cu prietenii lui si neincrederea parintelui vor impiedica stabilirea unei legaturi sanatoase si va duce la comportamente deviante din partea adolescentului, cum ar fi minciuna, furtul, ascunderea si lipsa de respect. 

Este important sa-l accepti pe copilul tau adolescent asa cum este el si sa construiesti o relatie bazata pe increderea ta in el. Pe de alta parte, acest lucru il va ajuta si pe el sa se accepte si sa aiba incredere in sine, in tine, precum si in cei din preajma sa.

Comunicarea si spatiul sigur

Chiar si atunci cand pare ca nu te asculta, esti cea mai influenta persoana din viata adolescentului tau. Acorda-i copilului toata atentia ta atunci cand vrea sa-ti vorbeasca. Nu citi, nu te uita la televizor sau calculator, nu face alte sarcini. Asculta-l calm si concentreaza-te pe ceea ce iti spune si pe intelegerea punctului lui de vedere. De-abia apoi ofera-i propria ta parere, cat mai clar si onest posibil. Tonul vocii tale poate seta tonul unei conversatii. Evita sa-ti umilesti copilul si sa razi de ceea ce iti par a fi intrebari si afirmatii naive sau prostesti. Vorbeste-i la fel de politicos si de placut precum ai face cu un strain. Incurajaza-l sa-si „testeze” noile idei in discutii, insa fara sa-l judeci. Intelege sentimentele copilului tau, chiar daca nu aprobi intotdeauna comportamentul lui. Pastreaza usa deschisa pentru orice subiect, fii acel parinte „deschis si abordabil”.

Un astfel de canal deschis, sincer si sigur de comunicare nu numai ca va imbunatati relatia dintre parinte si adolescent, dar il ajuta pe acesta sa vrea sa discute cu tine despre acele subiecte sensibile, cum ar fi agresiunea, presiunea si abuzul colegilor. 

La randul lor, parintii trebuie sa se simta confortabil sa vorbeasca cu adolescentii despre subiecte importante, cum sunt intalnirile, relatiile sexuale sanatoase, consimtamantul in relatia sexuala si siguranta (de exemplu, preventia bolilor cu transmitere sexuala, contraceptie, consumul de alcool si folosirea drogurilor). Incapacitatea de a discuta cu copilul tau atat despre aspectele negative ale acestor lucruri importante, dar si despre cele pozitive il va determina sa faca pasi gresiti, uneori din simpla curiozitate. 

Apelarea la ajutor 

Este important ca adolescentul sa cunoasca ca poate apela la ajutor chiar si in absenta parintelui. Nu numai ca nu este un semn de slabiciune, insa a vorbi si a cere ajutorul unui alt adult de incredere inseamna curaj. 

Este la fel de important ca parintele sa fie constient de propriile sale nevoi si limitari si sa fie deschis sa caute si sa accepte ajutor. 

Ce pot face adolescentii pentru a avea o relatie buna cu parintii? 

  • Evita sa-ti vezi parintii ca fiind dusmanii tai. Sunt sanse mari ca ei sa te iubeasca si sa tina cont de interesele tale, chiar daca nu esti de acord cu modul in care iti arata asta.
  • Incearca sa intelegi ca parintii tai sunt la randul lor fiinte umane, care au propriile insecuritati, nevoi si trairi. 
  • Asculta-ti parintii cu mintea deschisa si incearca sa vezi situatia si din punctul lor de vedere.
  • Impartaseste-ti sentimentele cu parintii, astfel incat acestia sa poata sa te inteleaga mai bine.
  • Indeplineste-ti responsabilitatile pe care le ai acasa si la scoala, astfel incat sa iti poti convinge parintii sa iti acorde tipul de independenta de care ai nevoie si pe care ti-o doresti.
  • Sustine-ti criticile fata de familie, scoala sau guvern, cu sugestii practice de imbunatatire.
  • Fii la fel de politicos si grijuliu fata de proprii tai parinti, asa cum te comporti fata de parintii prietenilor tai.

Surse de informatie:
www.jbcnschool.edu 
www.my.clevelandclinic.org

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.