Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Crioconservarea ovocitelor: sansa de a avea copii in viitor

Crioconservarea sau congelarea ovocitelor este o metoda folosita pentru a pastra capacitatea femeii de a avea o sarcina in viitor.

Despre

Metoda se mai numeste si crioprezervarea ovocitelor mature. Consta in recoltarea de ovocite, congelarea acestora fara sa fie fertilizate si stocarea pentru o perioada lunga de timp cu scopul de a fi folosite in viitor. Atunci cand se doreste sarcina, ovocitul congelat va fi dezghetat si fertilizat in laboratorul de embriologie cu un spermatozoid. Apoi, odata format embrionul, transferat in uter (fertilizare in vitro).

Societatea Americana de Oncologie Medicala si Societatea Americana de Medicina Reproductiva nu mai considera crioprezervarea ovocitelor o metoda experimentala, ci o optiune pentru femeile care doresc sa isi prezerve fertilitatea in fata unui declin anticipat. Este indicata in special inainte de anumite tratamente care ar putea sa scada fertilitatea (chimioterapie si radioterapie pentru cancer, anumite interventii chirurgicale, etc.). Metoda este efectuata de catre un medic specialist ginecolog cu pregatire in tehnici de reproducere asistata, iar ovocitele sunt congelate si stocate in bancile de crioconservare.

Cand este indicata

Exista mai multe motive pentru care femeile pot lua in calcul congelarea ovulelor:

Medical:

  • Afectiuni care pot sa aiba un impact asupra fertilitatii. Exemple sunt: siclemia (anemia cu celule in secera), boli autoimune cum ar fi lupusul, etc.
  • Cancer care necesita tratament care poate afecta sansa de a ramane insarcinata (chimioterapie, radioterapie in regiunea pelvina)
  • Interventii chirurgicale la nivelul ovarelor (de exemplu in endometrioza severa)
  • Boala ovariana cu risc de afectare a ovarelor
  • Mutatii genetice care necesita indepartarea ovarelor (de exemplu mutatia BRCA)
  • Risc de insuficienta ovariana prematura idiopatică sau in contextul unor anomalii cromozomiale (de exemplu, sindromul Turner, sindromul X fragil) sau antecedente familiale de menopauza precoce

 
Electiv sau „social” (non-medical):

Sansa unei femei de a concepe scade in mod natural pe masura ce aceasta inainteaza in varsta, deoarece scad calitatea si numarul ovocitelor. Practic, rezerva ovariana se epuizeaza la menopauza, iar crearea de ovocite noi nu este posibila momentan. Crioprezervarea ovocitelor poate fi o incercare de a creste sansa de a avea un copil biologic mai tarziu in viata prin congelarea ovocitelor atunci cand femeia este tanara.

Cum se efectueaza

Crioconservarea ovocitelor nu este o procedura de rutina. De aceea, este important sa alegi centrul unde va avea loc procedura in functie de experienta medicilor si a embriologilor din laboratorul de reproducere asistata. Metoda este efectuata de catre un medic specialist ginecolog cu pregatire in fertilizarea in vitro (FIV) si tehnici de reproducere asistata, iar ovocitele sunt congelate si stocate in banca de crioconservare.

Principiul metodei

Vitrificarea este o tehnica moderna de crioconservare in care se folosesc agenti crioprotectori si un proces de congelare ultrarapida cu scopul de a evita formarea cristalelor de gheata. Vitrificarea promite rate mai mari de supravietuire a ovocitelor, iar ulterior de fertilizare si de obtinere a sarcinii.

Desi spermatozoizii si embrionii s-au dovedit a fi usor de congelat, ovocitul este cea mai mare celula din organism si contine o cantitate mare de apa. Cand acestea sunt congelate, se formeaza cristale de gheata care pot distruge celula. Experienta multor ani cu o astfel de metoda a evidentiat ca, pentru a preveni formarea cristalelor de gheata, inainte ca ovocitul sa fie congelat, acesta trebuie deshidratat si apa inlocuita cu o substanta asemanatoare unui „antigel”.  Ovocitele sunt inghetate ultrarapid si pastrate in azot lichid la -196°C si raman intacte pentru o perioada indelungata de timp. Datorita tehnologiei actuale de vitrificare, 90%-95% din ovule supravietuiesc dupa decongelare.

Cum te pregatesti

Inainte de procedura propriu-zisa, medicul va recomanda efectuarea unor teste cu scopul de a evalua:

  • Rezerva ovariana – analize de sange si ecografie pelvina. Scopul este de a estima potential numarul de ovocite inainte de ciclul de stimulare ovariana. De asemenea aceste analize ajuta, pentru a determina doza necesara de medicamente.
  • Screening boli infectioase – HIV, hepatita B si C. Scopul este ca ovocitele sa fie depozitate separat pentru a preveni contaminarea altor probe.

Care sunt etapele

Crioconservarea ovulelor presupune 3 etape:

Stimulare ovariana

La fel ca in procedura FIV, vei face tratament cu hormoni sintetici cu scopul de a stimula ovarele pentru a produce mai multe ovocite intr-un singur ciclu, comparativ cu unul singur care apare in mod normal lunar. Pentru a recolta la timp ovocitele mature, medicul te va monitoriza cu o serie de analize de sange care evalueaza raspunsul ovarului la tratament si ecografie transvaginala care evidentiaza dezvoltarea foliculilor (saci plini cu lichid unde ovocitul se dezvolta).

Recoltarea ovocitelor

Dupa aproximativ 10-14 zile, procedura de recoltare se efectueaza in blocul operator, sub analgosedare. Sub ghidaj ecografic, sunt identificati foliculii la nivelul ovarului. Se introduce un ac fin special prin vagin in ovar, intr-unul din foliculi si se aspira ovocitul. Este ideal sa se obtina un numar de 10-15 de ovocite, desi acest lucru nu este intotdeauna posibil, in special in cazul femeilor cu rezerva ovariana redusa.

Congelarea

Dupa obtinerea lor, ovocitele sunt examinate in laboratorul de embriologie in ceea ce priveste calitatea si maturitatea lor, urmand sa fie congelate in acceasi zi prin tehnica de vitrificare.

Dupa procedura

Mergi la medic daca prezinti:

  • Febra peste 38.6 C
  • Dureri abdominale severe
  • Cresterea in greutate mai mare de 1 kg in 24 de ore
  • Sangerari vaginale abundente - umplerea a mai mult de doua tampoane pe ora
  • Dificultate la urinat

Cat de sigura este

Riscurile sunt similare cu cele asociate cu stimularea ovariana pentru FIV si se refera la riscul relativ mic de aparitie a sindromului de hiperstimulare ovariana (cresterea in dimensiuni a ovarelor si acumularea de lichid in pelvis si abdomen), respectiv riscul de infectie si sangerare legat de procedura de recoltare a ovulelor.

Cat timp pot fi pastrare ovocitele congelate

Ovocitele congelate pot fi stocate pe termen lung. In unele tari legislatia impune o perioada maxima de 10 ani. In Romania, legislatia este corelata cu cea europeana, fara insa sa existe un termen limita impus. Perioada maxima de stocare este stabilita la nivelul fiecarui centru, pe baza rezultatelor, datelor stiintifice si a standardelor de bune practici.

Cum se pot folosi in viitor ovocitele congelate

Cand femeia este pregatita sa foloseasca ovocitele congelate pentru a obtine o sarcina, acestea sunt plasate intr-o solutie de devitrificare si evaluate. Cele care au supravietuit procesului de congelare sunt fertilizate. Se stie ca membrana ovocituluii se intareste atunci cand este congelata. De aceea, pentru a fertiliza ovocitul congelat, spermatozoidul trebuie sa fie injectat direct in ovul cu un ac folosind o tehnica standard cunoscuta sub numele de ICSI (Injectare Intracitoplasmica de Spermatozoizi). Odata fertilizate, acestea vor fi plasate in medii de cultura speciale in incubator pana cand embrionul/embrionii obtinuti sunt gata sa fie transferati in uter, de obicei la 3-5 zile dupa fertilizare.

Care este rata de succes in obtinerea unei sarcini

Se estimeaza o rata de obtinere a unei sarcini de 4-12% pe ovocit congelat. Fiind o metoda relativ noua, este necesar sa se obtina mai multe date pentru a avea o idee mai buna cu privire la rata de succes a crioconservarii ovulelor. In general, cei mai importanti doi factori in determinarea probabilitatii nasterii unui copil sunt: varsta femeii in momentul congelarii ovocitelor si cate ovocite sunt disponibile.

Surse de informatie:
www.choa.org 
www.acog.org 
www.cancer.gov  
www.hfea.gov.uk
www.mayoclinic.org  
www.uscfertility.org 

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.