Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Coronavirus pe ambalajele alimentare - periculos sau nu?

Desi studii recente arata ca virusul SARS-CoV-2 (care provoaca boala COVID-19) persista pana la 24 de ore pe carton si pana la cateva zile pe suprafetele mai dure (plastic, otel), Organizatia Mondiala a Sanatatii mentioneaza ca „pana in prezent nu exista niciun caz confirmat de Covid-19 transmis prin alimente sau ambalaje alimentare”.

Stii deja ca a sta departe de oameni este principala strategie pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus. Acest lucru se datoreaza faptului ca virusul se transmite de la om la om, prin picaturile respiratorii pe care o persoana infectata le elimina atunci cand stranuta, tuseste sau vorbeste.

Din aceasta cauza, magazinele alimentare pot provoca anxietate. In primul rand, sunt pline de oameni, care, cel mai probabil, vor patrunde in zona de siguranta de 1.5 metri.

In plus, poti fi ingrijorat in ceea ce priveste transmiterea secundara prin alimente si ambalaje. Trebuie sa stergi ambalajele de indata ce ai ajuns acasa? Trebuie sa porti manusi cand faci cumparaturi? Dar apa pe care o bei, poate transmite virusul? Afla care este raspunsul specialistilor la aceste intrebari firesti.

Risc foarte scazut de a face COVID-19 consumand alimente, apa potabila tratata sau dupa contactul cu ambalajele si pungile alimentare

  • Se considera ca riscul de a te imbolnavi de COVID-19 consumand alimentele pe care le gatesti singur, le mananci la restaurant sau le cumperi de la fast food cu servire direct in masina este foarte scazut. In prezent, nu exista dovezi ca alimentele sunt asociate cu raspandirea virusului care provoaca COVID-19.
  • Riscul de infectare cu noul coronavirus dupa contactul cu produsele alimentare, ambalajele alimentare sau pungi este foarte scazut. Pana in prezent, nu au fost identificate cazuri de COVID-19 despre care sa se creada ca infectia s-a produs prin atingerea alimentelor, ambalajelor de alimente sau pungilor de cumparaturi.
  • Desi unii oameni care lucreaza in fabricile care produc sau prelucreaza alimente s-au imbolnavit de  COVID-19, nu exista dovezi ale transmiterii virusului catre consumatori prin alimentele sau ambalajele pe care lucratorii din aceste facilitati le-ar fi putut manipula.
  • Nu exista evidente ca virusul SARS-CoV-2 ar fi prezent sau ar fi transmis prin apa potabila tratata.

Siguranta alimentelor

Este de ajuns sa te speli pe maini timp de cel putin 20 de secunde cu apa si sapun inainte si dupa manipularea produselor alimentare. Daca insa esti ingrijorat si preferi mai multa precautie, este rezonabil sa urmezi recomandarile generale privind siguranta alimentelor cand manipulezi produsele alimentare, respectiv inainte, in timpul si dupa pregatirea si mancatul acestora.

Cand faci cumparaturi

  • Foloseste un produs de dezinfectare a mainilor care contine alcool cu o concentratie de cel putin 60% inainte de a intra in magazin, daca este posibil. Acopera intreaga surafata a mainilor si freaca-le bine una de alta pana se usuca.
  • Poarta masca. In Romania, este o cerinta reglementata prin lege in aceasta perioada a pandemiei.
  • Recomandarile actuale nu sugereaza ca purtarea manusilor ar trebui sa fie o practica de rutina.
  • Evita sa atingi produse multiple cand faci selectia a ceea ce vrei sa cumperi.

Acasa

  • Imediat ce ai ajuns acasa de la magazinul alimentar, spala-te pe maini timp de cel putin 20 de secunde cu apa si sapun.
  • Daca sacosa de panza refolosibila s-a murdarit, urmeaza instructiunile de spalare si uscare.
  • Celelalte sacose le poti dezinfecta cu un servetel sau spray dezinfectant sau le poti arunca, de la caz la caz.

Alimente ambalate

  • Inlatura orice ambalaj care nu este necesar si pune-l intr-un cos de gunoi. Spala-te pe maini timp de cel putin 20 de secunde cu apa si sapun dupa, apoi transfera alimentele intr-un vas curat folosind ustensile curate.
  • NU folosi dezinfectanti conceputi pentru suprafete dure, precum clor sau amoniac, pe ambalajele de carton sau plastic. Le poti spala cu apa si sapun.
  • Daca nu intentionezi sa folosesti imediat produsul ambalat, o alternativa este sa-l depozitezi in camara pentru cateva zile inainte de a-l atinge din nou. Noul coronavirus poate persista pana la 24 de ore pe carton si pana la trei zile pe plastic sau metal.
  • Dupa despachetarea produselor alimentare, in termen de 2 ore de la cumparare, pune in frigider sau congelator carnea, ouale, pestele si alte produse perisabile.
  • Dupa aruncarea ambalajelor, curata si dezinfecteaza orice suprafata care a venit in contact cu acestea.
  • Spala-te pe maini din nou inainte de a manca.

Alimente proaspete neambalate

Este posibil ca noul coronavirus sa persiste pe fructele si legumele care au fost manipulate de o persoana infectata. Totusi, pana in prezent, nu exista astfel de cazuri de imbolnavire.

  • Urmeaza recomandarile generale privind siguranta alimentelor.
  • Spala usor, cu apa rece de la robinet, toate fructele si legumele inainte de a le consuma.
  • Sapunul nu este necesar.
  • In niciun caz nu folosi inalbitor, dezinfectant, alcool sanitar, detergent sau orice alta substanta chimica deoarece aceste produse nu sunt concepute pentru a fi consumate.
  • Freaca cu o perie curata produsele intregi care au coaja sau o suprafata groasa (cartofi, castraveti, pepeni) chiar daca nu intentionezi sa mananci coaja.
  • Sarea, piperul, otetul, sucul de lamaie sau lime nu s-au dovedit a fi eficiente in indepartarea germenilor de pe astfel de alimente.

Suprafete casnice 

Un studiu realizat de Institutul National de Sanatate al SUA (U.S. National Institutes of Health, NIH), a evidentiat ca virusul care provoaca COVID-19 poate supravietui pana la patru ore pe cupru, pana la 24 de ore pe carton si pana la trei zile pe suprafetele de otel inoxidabil si plastic. 

  • Curata si dezinfecteaza in mod regulat suprafetele menajere obisnuite - cum ar fi mesele, blaturile, clantele usii, intrerupatoarele, manerul robinetelor, chiuvetele si toaleta.
  • Foloseste un produs dezinfectant din comert. Il poti prepara si tu amestecand 4 lingurite de inalbitor cu clor fara parfum la 1 litru de apa. Lasa produsul pe suprafata cel putin 1 minut pentru a actiona. Clateste cu apa. Atentie: NU folosi aceasta solutie dezinfectanta sau oricare alta pe alimente sau ambalaje.

*Informatia din acest articol era corecta in momentul postarii. Datorita naturii fluide a pandemiei COVID-19, intelegerea stiintifica despre boala, precum si recomandarile si ghidurile de tratament s-ar putea sa se fi schimbat de la data publicarii originale.

Surse de informatie:
www.cdc.gov/coronavirus 
www.mayoclinic.org 
www.bbc.com
www.foodpackagingforum.org 
 

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer