Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

COVID-19 si viata sexuala in siguranta

Pentru a preveni transmiterea virusului SARS-CoV-2 care determina COVID-19, cei mai siguri parteneri sexuali sunt cei care locuiesc impreuna si care au un risc scazut de infectie.

Pana in prezent nu au fost efectuate studii si ca urmare, nu se cunoaste cu exactitate daca exista o relatie intre practicile sexuale si riscul de transmitere a SARS-CoV-2. Prin urmare, recomandarile privind viata sexuala in timpul pandemiei se bazeaza pe opinia expertilor.

Se cunoaste ca SARS-CoV-2, virusul care determina COVID-19, se transmite in principal de la o persoana care este infectata la alta persoana, prin contactul strans, la mai putin de 1.5 m, prin intermediul picaturilor respiratorii.
 
In timpul actului sexual, cand saruti sau faci sex - definit ca sex vaginal, anal sau oral – esti aproape fizic de cealalta persoana si vii in contact cu picaturile respiratorii sau saliva celuilalt, modalitate prin care se poate raspandi virusul.

Nu au fost gasite dovezi ale prezentei virusului SARS-CoV-2 in lichidul vaginal la pacientele diagnosticate cu COVID-19. Parti ale virusului (fragmente de acid nucleic) au fost gasite in materialul seminal si in fecale la unii pacienti. Cu toate acestea, nu se stie daca acest virus este capabil sa provoace infectia. Pana in prezent, nu a existat niciun caz documentat de transmitere a virusului din lichidul seminal sau materiile fecale de la o persoana infectata la alta. 

Este sigur sa fac sex cu partenerul meu? Nu avem alti parteneri si locuim in aceeasi casa.

Daca tu si partenerul tau sunteti sanatosi si va simtiti bine si daca va luati toate masurile de preventie necesare (pastrati distanta sociala de minim 1.5 m, purtati masca si va spalati frecvent pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde), este foarte probabil ca sexul sa fie sigur in ceea ce priveste transmiterea SARS-CoV-2.

Partenerul meu are un loc de munca care presupune un contact strans, unde nu se poate practica distantarea sociala. Este activitatea sexuala sigura in acest caz?

Partenerii cu locuri de munca care presupun un risc crescut de contact strans, cum ar fi personalul medical, angajatii din magazinele alimentare sau lucratorii din fabrica, pot alege sa se autoizoleze de ceilalti din casa si sa aplice masuri suplimentare la sosirea acasa.

Exemple de masuri suplimentare sunt: imediat dupa sosirea acasa, indepartarea oricarei imbracaminti purtate in timpul zilei de lucru, scoaterea pantofilor, spalarea hainelor si a corpului (dus). Retine, cu exceptia auto-carantinei, acestea sunt practici optionale, neexistand suficiente dovezi cu privire la eficacitatea lor.

Pe baza a ceea ce se cunoaste despre transmiterea virusului care determina COVID-19, exista masuri suplimentare pe care le puteti lua pentru a reduce un potential risc de infectare in timpul sexului: evitati sa va sarutati, purtati amandoi masca si folositi prezervativ pentru a reduce contactul cu saliva, lichidul seminal si materialele fecale in timpul sexului anal si oral.

Atat eu, cat si partenerul meu am fost testati pozitiv pentru COVID-19. Acum avem imunitate. Este sexul sigur?

Atata timp cat continuati sa aplicati masurile de preventie necesare pentru a va proteja pe voi si pe ceilalti, sexul este sigur. 

Cred ca am avut COVID-19 pe baza simptomelor avute, dar nu am fost testat. Este sigur pentru partenerul meu sa facem sex?

Daca crezi ca ai fost infectat pe baza simptomele pe care le-ai avut, poti confirma infectia facand un test care sa evidentieze prezenta anticorpilor.

Prezenta anticorpilor anti SARS-CoV-2 indica expunerea anterioara, insa nu garanteaza imunitatea fata de o reinfectie. Asta inseamna ca tu si partenerul tau puteti avea o viata sexuala sigura atat timp cat continuati amandoi sa respectati toate masurile de preventie necesare.

Daca testul pentru anticorpi este negativ, probabil ca nu ai avut o infectie anterioara sau ai putea sa fi fost infectat foarte recent. Daca te simti rau sau starea ta de sanatate se inrautateste, evita sarutul, sexul sau orice alt contact strans cu ceilalti.

Am fost testat pozitiv pentru COVID-19, dar acum sunt vindecat. Cand pot face sex cu partenerul meu?

Inainte de a reincepe activitatea sexuala, asigura-te ca toate aceste 3 aspecte sunt indeplinite: 
1. Nu mai ai febra de trei zile, fara sa folosesti medicamente care reduc febra 
2. Celelalte simptome s-au ameliorat (de exemplu, tusea sau dificultatea in respiratie s-au imbunatatit) 
3. Au trecut 10 zile de la debutul simptomelor 

Daca toate acestea sunt indeplinite, poti fi considerat „vindecat” si poti intretine relatii sexuale in siguranta cu partenerul tau.

Sunt un adult mai in varsta si/sau am probleme de sanatate. Ce ar trebui sa fac in legatura cu sexul in aceste conditii?

Daca sunteti mai in varsta (peste 65 de ani) si/sau aveti boli care cresc riscul de a face o forma severa de COVID-19, urmati toate masurile preventive, inclusiv stati cat de mult posibil in casa si nu veniti in contact cu alte persoane.

Discutati cu partenerii sexuali despre importanta distantei sociale de cel putin 1.5 m cand iesiti din casa, spalati-va des pe maini si purtati de fiecare data o masca cand sunteti in afara casei sau in public. Intrebati-va partenerul sexual despre posibilitatea de a avea COVID-19 inainte de a va angaja in activitatea sexuala.

Daca am un partener nou, cat de sigur este sexul?

Daca vrei sa incepi o noua relatie sau tocmai ai intalnit pe cineva cu care ai dori sa faci sex sau vrei sa faci sex ocazional, ar trebui sa evaluezi cu multa atentie riscurile in pandemie. Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC - Centers for Disease Control and Prevention) din Statele Unite recomanda practicarea distantarii sociale si in acest sens, a face sex cu o persoana care nu traieste in aceeasi casa cu tine, nu respecta recomandarile pentru distantarea sociala. In acest moment, cea mai sigura alegere este sa nu ai o activitate sexuala cu o persoana din afara casei.  

Totusi, daca consideri ca riscul este scazut si decizi sa faci sex cu o persoana care locuieste in afara casei, sunt cateva recomandari pentru care exista dovezi ca activitatea sexuala poate fi facuta in conditii mai sigure:
•    Evita sa va sarutati
•    Poarta masca si cere-i partenerului sa faca acelasi lucru
•    Foloseste intotdeauna prezervativul pentru a reduce contactul cu saliva, lichidul seminal si materiile fecale in timpul sexului anal si oral
•    Redu numarul partenerilor sexuali pe care ii ai in general si/sau in acelasi timp
•    Discuta cu partenerul tau despre ce face fiecare pentru a pastra distantarea sociala si despre alte masuri de protectie  

Daca sunt deja intr-o relatie romantica pe termen lung, dar partenerul nu locuieste cu mine, cat de sigur este sexul?

Sexul si intimitatea fizica sunt o parte esentiala a vietii, mai ales atunci cand esti intr-o relatie, dar in acest moment sexul ar trebui sa fie cantarit cu multa atentie pentru ca locuiti in case diferite. CDC recomanda practicarea distantarii sociale si in acest sens, a face sex cu o persoana care nu traieste in aceeasi casa cu tine nu respecta recomandarile pentru distantarea sociala. In acest moment, cea mai sigura alegere este sa nu ai o activitate sexuala cu o persoana din afara casei. 

Totusi, daca consideri ca riscul este scazut si decizi sa faci sex cu partenerul tau care locuieste in afara casei, sunt cateva recomandari pentru care exista dovezi ca activitatea sexuala poate fi facuta in conditii mai sigure:
•    Evita sa va sarutati
•    Poarta masca si cere-i partenerului sa faca acelasi lucru
•    Foloseste intotdeauna prezervativul pentru a reduce contactul cu saliva, lichidul seminal si materiile fecale in timpul sexului anal si oral

Spune-i partenerului de sex daca ai fost testat pozitiv pentru COVID-19 sau daca ai simptome sugestive

Contacteaza-i pe toti partenerii sexuali si spune-le ca trebuie:

  • Sa stea in casa 14 zile dupa ultima expunere si sa mentina distantarea sociala (cel putin 1.5 m)  fata de ceilalti pe toata durata 
  • Sa-si auto-monitorizeze simptomele: febra, tuse si dificultate in respiratie si sa-si verifice temperatura de doua ori pe zi

De asemenea, partenerii trebuie sa evite contactul cu persoanele cu risc mare de a face o forma severa de COVID -19 si sa urmeze recomandarile locale daca apar simptome.

*Informatia din acest articol era corecta in momentul postarii. Datorita naturii fluide a pandemiei COVID-19, intelegerea stiintifica despre boala, precum si recomandarile si ghidurile de tratament s-ar putea sa se fi schimbat de la data publicarii originale.

Surse de informatie:
www.ncsddc.org 
www.mayoclinic.org 
www.ncbi.nlm.nih.gov 

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer