Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Prima pastila impotriva COVID-19, aprobata in UK, o noua arma in lupta cu pandemia

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Vestile bune in privinta tratamentului pentru COVID-19 vin din Marea Britanie, unde a fost aprobat primul comprimat antiviral pentru COVID-19. Molnupiravir a primit unda verde din partea Agentiei britanice de reglementare a medicamentelor si a produselor de sanatate (MHRA), pentru a fi prescris persoanelor cu forme usoare pana la moderate de infectie COVID-19 si care se afla la risc pentru a dezvolta fome severe, adica persoane care au una sau mai multe comorbiditati asociate, cum ar fi obezitate, diabet zaharat si boli de inima.

Molnupiravir este prima si, deocamdata, singura pastila anti COVID-19 din lume aprobata si este dezvoltata de compania farmaceutica Merck (cunoscuta sub numele de MSD in Europa) impreuna cu Ridgeback Biotherapeutics, o companie de biotehnologie care se concentreaza pe dezvoltarea de terapii pentru boli infectionase pentru care exista tratament limitat, cum ar fi Ebola sau COVID-19.

In urma unei analize riguroase a datelor de catre oamenii de stiinta si clinicienii nostri experti in domeniu, suntem multumiti ca Lagevrio [molnupiravir] este sigur si eficient pentru persoanele cu risc de a dezvolta o forma severa de COVID-19", a declarat dr. June Raine, directorul executiv al Agentiei britanice de reglementare a medicamentelor si a produselor de sanatate (MHRA).

Decizia expertilor britanici se bazeaza pe rezultatele pozitive si incurajatoare ale unei analize intermediare din studiul clinic de faza III MOVe-OUT care a constat in evaluarea eficientei molnupiravir de 800 mg, administrat de doua ori pe zi la pacientii adulti nevaccinati si care nu au necesitat spitalizare, avand forme usoare pana la moderate de COVID-19. Reprezentantii companiei Merck sustin intr-un comunicat de presa ca studiile clinice arata ca antiviralul oral reduce cu pana la 50% riscul de spitalizare si deces din cauza COVID-19.

Pilula, care va fi denumita Lagevrio in Marea Britanie, este conceputa pentru a introduce erori in codul genetic al virusului SARS-CoV-2 si trebuie administrata cat mai curand pacientilor confirmati cu infectie COVID-19, de doua ori pe zi timp de 5 zile de la debutul simptomelor. Intr-o prima faza, pastila va fi administrata atat pacientilor vaccinati, cat si nevaccinati, persoanelor in varsta si persoanelor vulnerabile care au un sistem imunitar slabit printr-un studiu national, desfasurat de NHS cu scopul de a colecta date suplimentare despre eficacitatea medicamentului. In functie de aceste rezultate, autoritatile britanice vor lua decizia de a comanda mai mult de cele aproape 500.000 de doze care urmeaza sa fie livrate in UK pana la jumatate lunii noiembrie a acestui an.

Cum functioneaza mai exact molnupiravir?

Primul antiviral oral impotriva COVID-19 vizeaza o enzima pe care virusul SARS-CoV-2 o foloseste pentru a se multiplica, introducand erori in codul genetic al virusului. Acest lucru ar trebui sa impiedice virusul sa se inmulteasca, astfel incat sa impiedice cresterea incarcaturii virale in organism si sa reduca severitatea bolii.

Este primul antiviral din lume aprobat pentru aceasta boala care poate fi luat pe cale orala, fara a fi nevoie sa fie administrat intravenos. Acest lucru este important deoarece inseamna ca poate fi administrat in afara unui cadru spitalicesc, acasa, inainte ca boala sa evolueze intr-un stadiu sever", explica June Raine, directorul executiv al MHRA.

Initial, dinainte ca pandemia COVID-19 sa afecteze intreaga lume, molnupiravir a fost conceput ca o posibila terapie pentru virusul encefalitei ecvine venezuelene, transmis de tantari, de catre compania non-profit DRIVE (Drug Innovation Ventures at Emory) a Universitatii Emory din Atlanta, SUA. In 2015, produsul a fost oferit unui colaborator - virologul Mark Denison de la Universitatea Vanderbilt din Nashville, Tennessee -, pentru a fi testat impotriva coronavirusurilor. Denison a declarat ca a fost uimit de faptul ca medicamentul a functionat impotriva mai multor coronavirusuri, cum ar fi MERS si virusul hepatitei la soareci. De asemenea, CEO-ul companiei DRIVE a oferit medicamentul unui alt colaborator cu scopul de a-l testa impotriva gripei si a virusului respirator sincitial. Planurile s-au schimbat semnificativ dupa declansarea pandemiei COVID-19 si dupa ce compania DRIVE a vandut licenta medicamentului catre Ridgeback Biotherapeutics din Miami, Florida. 

Prima pastila anti-COVID, in curs de evaluare la FDA si EMA

Molnupiravir se afla in curs de evaluare, pentru a fi aprobat in tratamentul COVID-19, atat in Statele Unite ale Americii, cat si in Uniunea Europeana. Reprezentantii Merck au depus cererile in acest sens atat la Agentia Federala pentru Alimente si medicamente (FDA) din SUA, cat si la Agentia Europeana pentru Medicamente. Expertii FDA au anuntat deja ca se vor intalni la finalul lunii noiembrie pentru a revizui datele privind siguranta si eficacitatea medicamentului si pentru a vota daca acesta ar trebui sa primeasca autorizatia de punere pe piata americana. La randul lor, potrivit voanews.com, reprezentantii EMA sustin ca vor incerca sa accelereze evaluarea medicamentului.

Reteaua REGINA MARIA este parte din studiul international privind eficienta antiviralului oral Molnupiravir in prevenirea infectiei COVID-19, continuand demersul de a gasi solutii pentru depasirea pandemiei de COVID-19. Studiul se adreseaza pacientilor contacti nevaccinati care risca sa dezvolte boala, iar persoanele care doresc sa participe la aceasta cercetare se pot inscrie AICI.

Alte antivirale orale – in proces de dezvoltare

La ora actuala, singurele terapii disponibile impotriva COVID-19 sunt antiviralul remdesivir, produs de Gilead Science si un coktail de anticorpi monoclonali, dezvoltat de firma de biotehnologie Regeneron. Acestea trebuie administrate intravenos sau prin injectie in spital, aspect care ingreuneaza accesul pacientilor la terapii inainte de a fi suficient de bolnavi pentru a fi internati. Acest lucru a dus la intensificarea eforturilor oamenilor de stiinta si al companiilor farma pentru a dezvolta un medicament eficient impotriva COVID-19 sub forma de comprimat, care sa poata fi prescris de medic si ridicat de pacient de la farmacie. 

Cum spuneam mai sus, molnupiravir este prima pastila aprobata impotriva COVID-19, insa, in curand, nu va mai fi singurul de medicament de acest fel. Gilead Sciences lucreaza o versiune a antiviralului remdesivir sub forma de comprimate. Firma de biotehnologie Atea Pharmaceuticals din Boston, Massachusetts, lucreaza si ea la un antiviral, in parteneriat cu Roche din Basel, Elvetia. De asemenea, compania farmaceutica Pfizer, care a dezvoltat antivirale impotriva SARS inca de la inceputul anilor 2000, a anuntat ca rezultatele preliminarii ale studiilor clinice pentru antiviralul produs de ei au aratat ca medicamentul reduce cu pana la 89% riscul de spitalizare si deces la pacientii adulti care risca sa dezvolte forme severe de COVID-19.

Surse:
www.merck.com
www.theguardian.com
www.bbc.com
www.reuters.com
www.nature.com