Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vaccinarea anti-COVID-19 la copii: ce trebuie sa stie parintii

Vaccinarea anti-COVID
Atunci cand Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) din Statele Unite si Agentia Europeana pentru Medicamente (European Medicines Agency - EMA) au autorizat utilizarea vaccinului anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech Comirnaty pentru adolescenti cu varste intre 12-15 ani, a fost o veste binevenita pentru multi parinti ingrijorati pentru sanatatea copiilor lor si dornici ca acestia sa reia scoala, sportul si alte activitati sociale. Insa in acelasi timp, parintii pot avea o serie de intrebari pe masura ce incepe aceasta noua faza a utilizarii vaccinului impotriva COVID-19.

Care sunt efectele secundare la copii? Ce boli pe care copilul le are deja ar reprezenta contraindicatii pentru vaccinare? Cum sa discut cu copilul despre ce urmeaza sa se intample la vaccinare? Va exista un vaccin si pentru copiii mai mici? Raspunsurile la aceste intrebari si la multe altele sunt detaliate in articolul de mai jos.

De ce ar trebui sa iau in calcul vaccinarea copilului impotriva COVID-19?

Beneficiile vaccinarii depasesc cu mult riscurile imbolnavirii cu COVID-19. Desi boala COVID-19 este mult mai putin frecventa si severa la copii decat la adulti, unii copii se pot imbolnavi sever si pot avea complicatii sau simptome de lunga durata care sa le afecteze sanatatea. De asemenea, COVID-19 poate provoca decesul la copii, desi acest lucru este mult mai rar decat la adulti. Astazi se cunoaste ca unii pacienti pot face dupa COVID-19 o boala inflamatorie postinfectioasa, denumita sindromul inflamator multisistemic la copii (multisystem inflammatory syndrome in children - MIS-C), care afecteaza in primul rand copiii si poate cauza pe termen lung boli cardiovasculare si deces. 

Un alt motiv care merita luat in considerare pentru vaccinarea impotriva COVID-19 a copilului tau este protejarea sanatatii comunitatii mai largi. Fiecare copil sau adult infectat cu noul coronavirus ofera sansa ca virusul sa sufere o mutatie si astfel sa apara o varianta de virus care s-ar putea dovedi mai periculoasa sau mai rezistenta la vaccinurile si tratamentul disponibil. Mai putine persoane infectate in randul populatiei inseamna mai putine sanse de aparitie a variantelor periculoase de SARS-CoV-2.

Vaccinul anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech este sigur pentru copilul meu?

La 28 mai 2021 Comitetul Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) pentru medicamente de uz uman (Committee for Medicinal Products for Human Use - CHMP) a recomandat acordarea unei extinderi a indicatiei pentru vaccinul COVID-19 Comirnaty produs de Pfizer-BioNTech, pentru a include utilizarea vaccinului la copiii cu varste cuprinse intre 12-15 ani. Vaccinul este deja aprobat pentru utilizare la adulti si adolescenti cu varsta > 16 ani.
 
Efectele Comirnaty la copii au fost investigate pe 2260 de copii cu varste cuprinse intre 12-15 ani. Acest studiu a fost realizat in conformitate cu planul de investigatie pediatrica (Paediatric Investigation Plan - PIP) al Comirnaty, care a fost agreat de Comitetul EMA pentru medicamente de uz pediatric (Paediatric Committee – PDCO). Studiul a aratat ca raspunsul imun la Comirnaty in aceasta grupa de varsta a fost comparabil cu raspunsul imun in grupa cu varste cuprinse intre 16-25 de ani (masurat prin titrul anticorpilor impotriva SARS-CoV-2). Eficacitatea Comirnaty a fost calculata pentru aproape 2000 de copii cu varste cuprinse intre 12-15 ani, fara dovezi de infectie anterioara. Acestia au primit fie vaccinul, fie o injectie placebo, fara sa stie ce produs le-a fost administrat. Din cei 1005 de copii care au primit vaccinul, niciunul nu a dezvoltat COVID-19, comparativ cu 16 copii din 978 care au primit injectia placebo. Aceasta inseamna ca, in acest studiu, vaccinul a fost 100% eficient in preventia COVID-19 (desi rata reala, in populatia generala, ar putea fi intre 75-100%).

Ce reactii adverse obisnuite ar putea avea copiii in urma vaccinarii?

Reactiile adverse comune ale vaccinului Pfizer-BioNTech la copiii cu varsta cuprinsa intre 12-15 ani nu sunt mai grave decat cele ale adultilor. Reactiile includ: durere in bratul unde s-a facut vaccinul, oboseala, dureri musculare, durere de cap si, uneori, febra. Aceste reactii adverse sunt de obicei temporare si se rezolva dupa 1-2 zile. Aparitia lor indica faptul ca sistemul imunitar raspunde la vaccin.

CHMP a concluzionat ca beneficiile Comirnaty in aceasta grupa de varsta depasesc riscurile. In acelasi timp, CHMP a mentionat faptul ca, din cauza numarului limitat de copii inclusi in trialul clinic, studiul nu ar fi putut detecta reactiile adverse rare.

Ce reactii adverse rare pot aparea dupa vaccinul Pfizer-BioNTech?

Comitetul de siguranta al EMA (Comitetul pentru evaluarea riscurilor in materie de Farmacovigilenta - PRAC) a evaluat unele cazuri foarte rare de miocardita NB: de pus link la articolul nou, atasat, despre miocardita (inflamatie a muschiului inimii) si pericardita (inflamatie a membranei care acopera inima) care au aparut dupa vaccinarea cu Comirnaty, in special la persoanele cu varste sub 30 de ani. In prezent, nu exista niciun indiciu care sa arate ca aceste cazuri se datoreaza vaccinului, iar EMA monitorizeaza in continuare indeaproape acest aspect.

In ciuda acestei incertitudini, Comitetul a considerat ca beneficiile vaccinului Comirnaty administrat copiilor cu varste cuprinse intre 12-15 ani depasesc riscurile, in special in cazul celor cu afectiuni care cresc riscul de a dezvolta forme severe de COVID-19. 

Comitetul a  recomandat includerea miocarditei si pericarditei ca noi reactii adverse in informatiile despre produs pentru acest vaccin. Atat pacientii, cat si medicii trebuie sa fie atenti la semnele si simptomele sugestive, astfel incat pacientul sa poata primi un tratament medical prompt.

Pacientul trebuie sa solicite imediat asistenta medicala daca are urmatoarele simptome dupa vaccinare: dificultate in respiratie, batai puternice ale inimii care pot fi neregulate si durere in piept.

Exista afectiuni preexistente care sa reprezinte o contraindicatie pentru vaccinarea copilului?

Majoritatea persoanelor - inclusiv copiii - cu afectiuni medicale preexistente pot fi vaccinate cu vaccinul Pfizer-BioNTech. Aceste afectiuni includ boli care determina un sistem imunitar slabit si bolile autoimune.
 
In cazul unor reactii alergice comune sau severe - cum ar fi anafilaxia, aparute dupa prima doza de vaccin anti-COVID-19, Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC) recomanda sa nu se mai efectueze a doua doza. Aceste reactii sunt foarte rare si pot fi tratate in timpul perioadei de observare dupa vaccinare. Ingredientul denumit polietilen glicol din vaccinurile ARNm implicat in astfel de reactii alergice severe este o componenta obisnuita a multor produse farmaceutice, cum este, de exemplu, un laxativ obisnuit pentru constipatie. Daca ai temeri cu privire la o posibila reactie alergica a copilului tau, discuta cu medicul pediatru sau cu un medic alergolog despre acestea.

Cum pot vorbi parintii cu copiii despre vaccinare si despre reactiile adverse ale vaccinului?

Fii sincer cu copilul tau. Explica-i ca administrarea vacinului este sub forma de injectie in muschi (muschiul deltoid de la nivelul umarului) care poate fi resimtita ca o mica intepatura de foarte scurta durata. Dupa vaccinare, poate sa aiba o durere la locul injectiei care insa trece dupa 1-2 zile si care este semnul ca sistemul imunitar raspunde si ca acest lucru este cel important, intrucat vaccinul il va proteja sa se imbolnaveasca de COVID-19. Informeaza-l ca in plus fata de durerea locala, poate avea cateva manifestari usoare (oboseala, dureri musculare sau de cap), de asemenea, pentru o scurta perioada de timp. Medicamente antialgice, cum ar fi ibuprofenul (Nurofen) sau paracetamolul pot fi utilizate daca este necesar pentru a-l ajuta sa suporte mai bine durerea. Ajuta-l sa inteleaga ca vaccinurile si vaccinarea, in general, sunt un lucru bun pentru sanatatea noastra, deoarece ajuta organismul sa se mentina in siguranta fata de virusuri. 

Daca copilul a avut deja COVID-19 si s-a vindecat, mai trebuie sa se vaccineze? 

In prezent, nu exista suficiente dovezi despre cat dureaza imunitatea naturala care apare dupa ce un copil sau adult a avut boala. Studiile au aratat ca aceasta imunitate dupa boala este de scurta durata si este nevoie de cercetari suplimentare pentru ca medicii si oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine acest aspecte legate de imunitatea naturala si de cea indusa de vaccin. Unii cercetatori cred ca imunitatea post-vaccinare ofera o mai buna protectie decat cea naturala. De aceea, expertii recomanda vaccinarea in cazul copilului, chiar daca a facut boala. Totusi, se poate amana vaccinarea 90 de zile. 

De asemenea, daca copilul a avut COVID-19 si a fost tratat cu anticorpi monoclonali sau cu alte tratamente plasmatice, ar trebui sa astepte 90 de zile pentru se vaccina. Discuta cu medicul pediatru despre momentul in care copilul poate sa se vaccineze.

Copiii care sunt in carantina sau care au simptome de COVID-19 nu ar trebui sa se vaccineze in acest moment. Se pot vaccina de indata ce boala se amelioreaza si indeplinesc criteriile ca se poate incheia izolarea. 

Copilul poate sa fie vaccinat anti-COVID-19 in acelasi timp cu alte vaccinuri?

Da. Copilul poate fi vaccinat in cadrul aceleiasi consultatii atat cu vaccinul anti-COVID-19, cat si cu alte vaccinuri. Experienta cu alte vaccinuri a aratat ca modul in care organismul noastru dezvolta protectie dupa vaccinare (imunitate) si aparitia posibilelor efecte secundare dupa vaccinare sunt in general aceleasi, indiferent daca vaccinurile sunt administrate singure sau in acelasi timp. Discuta cu medicul pediatru pentru a afla mai multe informatii.

Dupa ce copilul se vaccineaza mai trebuie sa poarte masca?

Recent, CDC a anuntat ce pot face in siguranta persoanele vaccinate complet impotriva COVID-19.  Acestea nu trebuie sa mai poarte masca cand se afla afara in timp ce se plimba, fac sport sau merg cu bicicleta. De asemenea, pot sta in interior cu alte persoane care sunt complet vaccinate sau pot merge la rudele lor, care locuiesc in alta casa si care sunt nevaccinate fara sa mai trebuiasca sa poarte masca sau sa stea la distanta de 1.5 metri, daca acele persoane nu sunt la risc de a face o forma severa de COVID-19. Sau pot calatori international doar pe baza dovezii vaccinarii (insa este important sa verifici de fiecare data care sunt conditiile specifice tarii unde vreti sa ajungeti). 

Mastile sunt inca necesare in spatii aglomerate in aer liber, cum ar fi stadioanele sportive. Copilul va trebui sa poarte in continuare masca si in spatiile interioare publice.

Retine, cel mai mare beneficiu al vaccinari impotriva COVID-19 este protejarea impotriva formelor severe de boala. Inca se studiaza daca vaccinul impiedica sau nu persoanele sa fie infecate cu virusul SARS-CoV-2, fara sa aiba simptome de boala si astfel sa poata sa transmita virusul persoanelor nevaccinate. De asemenea, va dura destul de mult timp pentru a fi vaccinati suficienti oameni, astfel incat sa se reduca sansa ca boala sa se transmita in comunitate (sa se obtina imunitatea colectiva).

Vaccinul anti-COVID-19 va afecta in viitor fertilitatea copilului?

Nu exista dovezi stiintifice sau orice alta observatie care sa ridice suspiciunea ca vaccinul anti-COVID-19 va afecta fertilitatea copilului in viitor. Mai mult, vaccinurile ARNm au o durata scurta de viata in organism si nu se integreaza in ADN-ul celulelor.

Vor exista vaccinuri anti-COVID-19 si pentru copiii mai mici?

Vaccinurile COVID-19 disponibile - Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson si Astra/Zeneca - sunt in prezent evaluate in cadrul mai multor studii clinice aflate in diferite stadii pentru a determina siguranta si eficacitatea acestora la copiii cu varste mai mici de 12 ani. Firmele producatoare vor anunta cel mai probabil in aceasta toamna rezultatul acestor trialuri clinice.

In Romania a inceput deja vaccinarea anti-COVID-19 a copiilor peste 12 ani?

Da, incepand cu 2 iunie 2021 copiii cu varste cuprinse intre 12-15 ani se pot vaccina cu vaccinul Pfizer/BioNTech Comirnaty. Schema de vaccinare recomandata consta in administrarea a doua doze, la un interval de 21 de zile. Vaccinarea copiilor este gratuita si nu este obligatorie. Parintii pot gasi informatii pe platforma electronica de vaccinare vaccinare-covid.gov.ro. Parintii pot programa copiii prin intermediul conturilor lor. De asemenea, vaccinarea copiilor se poate realiza fara o programare prealabila in platforma, prin prezentarea directa in centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie, unde se administreaza acest tip de vaccin sau la evenimentele de tip maraton de vaccinare. Parintii pot descarca de pe acest site chestionarul de triaj si formularul de consimtamant informat prin care isi exprima acordul in acest sens.
   
In Romania, exista aproximativ 800.000 de persoane eligibile in categoria de varsta de 12-15 ani. Exista o nevoie reala pentru acces la vaccinare a copiilor mai vulnerabili, si in mod deosebit, a copiilor care au afectiuni cronice care ii predispun la un risc crescut de forme grave de imbolnavire COVID-19, cum ar fi afectiunile neuro-psihiatrice, sindromul Down, copiii cu boli cardiovasculare, diabet zaharat, boli cronice renale si obezitate, precum si a copiilor institutionalizati ", a subliniat importanta vaccinarii la copii Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID-19 din Romania.

Informatia din acest articol era corecta in momentul postarii. Datorita naturii fluide a pandemiei COVID-19, intelegerea stiintifica despre boala, precum si recomandarile si ghidurile de tratament s-ar putea sa se fi schimbat de la data publicarii originale.

Surse:
www.anm.ro
www.vaccinare-covid.gov.ro
www.ema.europa.eu
www.cdc.gov 
www.aamc.org 
www.healthline.com 
www.childrenshospital.org 
www.hopkinsmedicine.org 
www.digi24.ro

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer