Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Chirurgia Mohs in cancerul de piele

Chirurgia Mohs este o tehnica chirurgicala foarte precisa folosita pentru a trata cancerele cutanate. Este cea mai eficace metoda chirurgicala, rata de vindecare fiind de 99%. 

“Chirurgia Mohs reprezinta la ora actuala metoda de tratament al cancerului cutanat care asigura riscul cel mai mic de recidive si deci sansa maxima de vindecare. Prin verificarea histologica a marginilor de rezectie tumorala, atat medicul, cat si pacientul au confortul certitudinii exciziei in totalitate a cancerului cutanat.” - a mentionat Conf. Univ. Dr. Daniel Boda, medic primar dermatolog, Doctor in stiinte medicale, cu experienta importanta in chirurgia Mohs in cancerele de piele, care efectueaza procedura in cadrul Departamentului de Dermatologie din Ponderas Academic Hospital

Despre

Chirurgia Mohs este o tehnica chirurgicala precisa utilizata pentru tratarea carcinomului bazocelular si a carcinomului cu celule scuamoase, cele mai frecvente doua tipuri de cancer de piele. In timpul interventiei chirurgicale Mohs, se indeparteaza progresiv straturi subtiri de piele care contin zona cu cancer si care sunt examinate la microscop de catre un medic anatomopatolog pana cand analiza arata ca a ramas doar tesut fara cancer (tesut sanatos), ceea ce ii indica medicului ca trebuie sa se opreasca. Procedura este, de asemenea, cunoscuta sub numele de chirurgia micrografica Mohs.

Scopul chirurgiei Mohs este de a indeparta in totalitate cancerul de piele, reducandu-se la minim lezarea tesutului sanatos din jur. Procedura este efectuata de catre un medic dermatolog cu supraspecializare in microchirurgie Mohs, in spital, cu anestezie locala si necesita de obicei internare de zi sau, in anumite cazuri, spitalizare de zi.

Operatia Mohs este o imbunatatire a chirurgiei standard (excizie locala), care implica indepartarea simultana a cancerului vizibil si a unei mici margini de tesut sanatos din jur. Chirurgia Mohs permite chirurgilor sa verifice daca toate celulele canceroase au fost indepartate in momentul interventiei chirurgicale. Acest lucru mareste sansele de vindecare si reduce nevoia de tratamente suplimentare sau interventii chirurgicale suplimentare.

Indicatii

Chirurgia Mohs este indicata pentru a trata cele mai frecvente tipuri de cancer de piele, carcinomul bazocelular si carcinomul cu celule scuamoase, precum si unele tipuri de melanom si unele tipuri de cancer de piele mai rare.

Procedura Mohs este utila in mod special pentru cancerele de piele care:

  • Sunt mari sau agresive
  • Au aparut in zone cu putin tesut sanatos, care trebuie conservat cat mai mult in timpul operatiei, ca de exemplu, la nivelul pleoapei, nasului, urechii, scalpului, organelor genitale, mainii sau piciorului
  • Au margini dificil de delimitat
  • Au un mare risc de recurenta sau au recidivat dupa ce au fost operate

Avantaje

Procedura chirurgicala Mohs are un beneficiu unic: medicul dermatolog poate vedea limita cancerului, ceea ce este imposibil cu alte tipuri de tratament pentru cancerul de piele. Acesta confera 2 avantaje majore:

Cea mai mare rata de vindecare:

  • 99% pentru un cancer de piele care nu a fost tratat anterior
  • 94% pentru un cancer de piele care a recidivat dupa tratamentul anterior

Rezultate precise:

  • Medicul anatomopatolog examineaza marginile tumorii
  • Tesutul sanatos este pastrat
  • Ramane cea mai mica cicatrice posibila

Procedura

Procedura este efectuata de catre un medic dermatolog cu supraspecializare in microchirurgie Mohs, in spital, cu anestezie locala si necesita de obicei internare de zi sau, in anumite cazuri, spitalizare de zi.

Operatia Mohs se realizeaza in etape, in timp ce pacientul asteapta intre aceste etape. Odata ce anestezicul local si-a facut efectul, chirurgul dermatolog va exciza (taia) mai intai zona de piele cu cancerul vizibil. Apoi, va indeparta un strat subtire de piele subiacenta care este foarte putin mai mare decat tumora vizibila. Tesutul este examinat in laboratorul de anatomie patologica, sub microscop, de catre medicul anatomopatolog. Plaga este lasata deschisa, acoperita cu un pansament, pentru aproximativ 3 zile, timp in care se asteapta rezultatul de la anatomie patologica. Daca anatomopatologul identifica celule canceroase pe oricare margine a piesei recoltate, se mapeaza exact locul (de aceea, procedura mai este denumita chirurgia micrografica Mohs). Pacientul revine la spital si medicul dermatolog va exciza un alt strat subtire de tesut in aceasta zona precisa, curatand cat mai mult din tesutul sanatos. Tesutul este din nou examinat la microscop, dermatologul repetand acest proces pana cand intregul tesut tumoral este indepartat complet (nu mai sunt gasite celule canceroase). 

Finalizarea ranii

Odata ce excizia s-a oprit la tesut sanatos, dermatologul va decide cum sa trateze plaga. In functie de extinderea interventiei, asta poate insemna:

  • Plaga va fi lasata sa se vindece singura (vindecare per secundam)
  • Plaga va fi inchisa aplicand fire de sutura (inchidere primara)
  • Reconstructie cu lambou cutanat (acoperirea plagii cu piele din vecinatate)
  • Reconstructie cu grefa de piele din alta zona a corpului, cum ar fi din spatele urechii

Daca in urma interventiei au ramas defecte extinse sau complexe, dermatologul poate inchide temporar rana, urmand ca un chirurg plastician sa efectueze o interventie chirurgicala reconstructiva.

Riscuri

Asemanator oricarei alte proceduri chirurgicale, interventia chirurgicala Mohs poate prezenta urmatoarele riscuri:

  • Sangerare
  • Durere sau sensibilitate in jurul zonei de excizie
  • Infectie

Alte complicatii mai putin frecvente pot fi:

  • Senzatie de amorteala temporara sau permanenta in jurul ariei chirurgicale, daca au fost lezate terminatii nervoase mici
  • Slabiciune musculara temporara sau permanenta la nivelul ariei chirurgicale, daca tumora este mare si a fost lezat un nerv 
  • Cicatrice hipertrofica (cheloida)

Consulturile de control

Comparativ cu persoanele care nu au avut niciodata cancer de piele, 50% dintre pacientii carora li s-a diagnosticat un cancer de piele au riscul de a face din nou cancer de piele in urmatorii 5 ani. De aceea, este important sa mergi regulat la consulturile de control la medicul dermatolog. 

Surse de informatie:
www.aad.org 
www.skincancer.org 
www.mayoclinic.org 

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer