Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce iti declanseaza migrena?

Ce declanseaza migrena

Migrena afecteaza 11% din populatia lumii, ceea ce inseamna ca 1 din 7 persoane este afectata de migrena. Migrena este mai frecventa decat diabetul, epilepsia si astmul la un loc, arata datele statistice.

Migrena este mai mult decat o durere de cap puternica, fiind asociata frecvent cu greata, varsaturi, tulburari de vedere si hipersensibilitate la sunete sau lumina. Migrena se afla in topul 10 al celor mai invalidante afectiuni, clasament intocmit de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), fiind comparata, ca si grad de invaliditate, cu dementa, tetraplegia si psihoza activa. Migrena afecteaza de trei ori mai mult femeile decat barbatii, cauzele nefiind pe deplin cunoscute.

Ce este migrena

Migrena este o disfunctie cronica cerebrala. Mai simplu formulat, persoanele care sufera de migrena au un creier hipersensibil. Mecanismul este urmatorul: sistemele neurologice responsabile pentru reglarea durerii sau a stimulilor externi nu reusesc sa mentina lucrurile sub control si, cand exista factori declansatori, se produce acea durere de cap insotita de greata, tulburari de vedere si tulburari de echilibru.

Fiindca migrena difera de la o persoana la alta in cee ace priveste frecventa, severitatea, cauzele si raspunsul la tratament, numeroase persoane raman sub-diagnosticate vreme de multi ani. Si, chiar si dupa ce primesc un diagnostic, cei care sufera de migrena se lupta sa gaseasca cel mai eficient tratament, care poate sa insemne analgezice sau medicamente mai puternice, chiar interventie chirurgicala. Un element-cheie pentru a controla migrena este sa intelegem care sunt stimulii care o declanseaza. De fiecare data cand debuteaza un episod de migrena, noteaza intr-un jurnal toate detaliile din acea zi – te vor ajuta sa observi care este tiparul si sa eviti triggerii.

Triggerii (factorii declansatori) migrenelor pot fi:

  • Lumina: Lumina din diverse surse, inclusiv lumina puternica a soarelui, lumina intrerupta a soarelui (la care ai, de exemplu, acces cand te uiti printre frunzele unui copac), lumina fluorescenta, lumina de la televizor, computer sau degajata de ecranul de la cinema.
  • Alimentatia: Alimente precum branzeturile, produsele sarate, produsele procesate, aditivii alimentari precum glutamatul monosodic (MSG), nitratii, precum si lipsa meselor sau postul.
  • Alcoolul: In special, vinurile rosii care contin taninuri.
  • Somnul: Prea putin sau prea mult, somnul inadecvat, de exemplu cel influentat de schimbarile de fus orar.
  • Mirosurile: Mirosurile puternice de vopsele, parfumuri si anumite tipuri de flori.
  • Stresul: Atat cresterea, cat si reducerea nivelului de stres, ca in situatia in care dupa o perioada intensa la lucru urmeaza weekendul.
  • Vremea: Modificarile de presiune atmosferica determinate de oscilatiile de temperatura sau altitudine.
  • Hormonii: Variatiile in nivelurile de estrogen la femei (inainte sau in timpul menstruatiei, in sarcina sau la menopauza).

Mergi la medic

Daca durerile de cap reprezinta o problema pentru tine, discuta cu medicul in legatura cu frecventa si severitatea acestora. Impreuna cu specialistul, puteti identifica factorii declansatori si vei putea primi cea mai buna varianta de tratament. Persoanele care au dificultati in a-si controla migrenele ar trebui sa mearga la un consult neurologic.

Surse de informatie:

www.urmc.rochester.edu

www.braincouncil.eu

www.migrainetrust.org

Consultant: Dr. Craciunoiu Adina, medic primar neurolog