Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este intoleranta la lactoza

Ce este intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza, cea mai frecventa forma de intoleranta alimentara, este o afectiune caracterizata prin incapacitatea de a digera si absorbi lactoza, care se manifesta clinic prin simptome gastrointestinale induse de consumul de lapte si de derivati ai acestuia.

Lactoza este un compus care nu poate fi absorbit la nivelul intestinului ca atare, ci este nevoie ca ea sa fie scindata de catre lactaza proprie organismului. Cand aceasta enzima lipseste, procesul de scindare nu poate avea loc si, dupa circa 30-120 de minute de la consumul de alimente care contin lactoza, apar semnele intolerantei.

Clasificare

Din punct de vedere nosologic se disting mai multe entitati:

  1. Congenitala – absenta enzimei la nastere
  2. Primara – reducerea predeterminata genetic a activitatii la varsta copilariei, adolescentei sau la adult
  3. Secundara - activitate enzimatica redusa in boli intestinale difuze: lambliaza, infectii cu rotavirus, populare bacteriana intestinala, rezectii intestinale.

Simptomatologie

Simptomul reprezentativ de intoleranta se instaleaza brusc, la 10-15 minute de la ingestia laptelui sau a unui derivat de lapte bogat in lactoza si se manifesta prin:

  • Agitatie periombilicala
  • Balonare
  • Crampe migrante
  • Eventual in asociere cu ameteli, tahicardie, transpiratie, paloare
  • Urmeaza evacuari imperioase, cu scaune apoase, aerate, asociate cu flatulenta

In carentele partiale, simptomatologia este mai stearsa, imbracand aspectul de intestin iritabil sau de sindrom ileo-pelvin (senzatie de tensiune si durere in fosa iliaca dreapta si hipogastru la 2-3 ore post-consum).

Studiile au aratat ca 75% din pacientii cu intoleranta la lactoza au concomitent si intoleranta la fructoza. Aceasta asociere conduce la o exacerbare a simptomatologiei descrise.

Diagnostic

Testul de incarcare cu lactoza, respectiv testul hidrogenului expirat erau pana acum teste standard pentru evidentierea unei digestii deficitare a lactozei.

Testul genetic pentru intoleranta la lactoza este o alternativa foarte simpla pentru pacient. Acesta nu este influentat de momentul recoltarii sau de bolile asociate. In plus, testul genetic poate face diferentierea intre intoleranta primara si cea secundara.

Obtinerea unui rezultat negativ la testul genetic, in prezenta manifestarilor clinice, impune diagnosticul diferential cu alte forme de intoleranta la lapte determinate de:

  • alergia la lapte si alte produse lactate
  • alte alergii alimentare
  • deficitul de diaminoxidaza (DAO)
  • boli inflamatorii intestinale

Alimente care contin lactoza: orice lapte de origine animala (chiar fiert) si produse lactate, mezeluri preambalate, branza proaspata, iaurt, supe la plic si sosuri, faina, prajituri, torturi, produse de patiserie, inghetata, ciocolata, ketchup, mustar, maioneza, margarina, indulcitori.

Tratament

Se refera in principal la modificarea alimentatiei. Simptomele sunt ameliorate prin reducerea consumului de alimente bogate in lactoza. Insa nu este obligatorie o dieta complet fara lactoza. Majoritatea pacientilor cu intoleranta la lactoza pot consuma cantitati mici de lactoza (<12 g lactoza, reprezentand aproximativ 240 ml lapte) fara simptome majore, mai ales asociata unei mese sau in produse lactate fermentate (branza maturata) sau iaurt (toleranta iaurtului este mai buna fata de toleranta la laptele integral).

Corectia enzimatica recurge la administrarea de preparate de lactaza – Galactaza, Lactaid, ultimul asigurand o hidroliza a 80% din cantitatea de lactoza aflata in lapte, dar se recomanda doar in cazuri severe.

Autor: Dr Laszlo Mihaela, medic specialist Medicina Interna si Gastroenterologie, Spital Regina Maria Cluj

Afla mai multe pe aceeasi tema:

8 intrebari frecvente despre intoleranta la lactoza

Copilul tau are intoleranta la lactoza? 5 semne care iti arata acest lucru