Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cand au nevoie femeile de testarea functiei endocrine?

Cand au nevoie femeile de testarea functiei endocrine?

Nivelurile scauzte de hormoni tiroidieni care nu sunt detectate la timp pot sa determine modificari subtile care cresc riscul de afectiuni cardiovasculare. Pentru o glanda de doar 5 cm si aproximativ 40 de grame, tiroida are o influenta semnificativa asupra sanatatii. Ea produce hormoni care sunt transportati in circulatia sanguina catre toate zonele corpului. Hormonii tiroidieni au un rol major in reglarea metabolismului – procesul prin care celulele corpului transforma substantele nutritive in energie – si, astfel, contribuie la reglarea temperaturii corporale, a ritmului cardiac si chiar a functiilor cerebrale. Afla de aici mai multe detalii despre cum functioneaza glanda tiroida. Prin urmare, cand hormonii tiroidieni scad, organismul incetineste.

Probabil ca ai cunostinta despre simptomele frecvente ale scaderii hormonilor tiroidieni – oboseala, ameteala, crestere in greutate, maini reci si piele uscata. Insa, majoritatea dintre noi dam vina pe alimentatie si pe miscare in loc sa dam vina pe tiroida atunci cand nivelurile colesterolului si greutatea cresc, mai ales daca nu ai alte simptome ale hipotiroidismului. “Simptomele sunt frecvent nespecifice si, pentru ca femeile peste 60 de ani au in general multe dintre aceste simptome nespecifice, este posibil ca medicii sa nu ia in calcul testarea pentru hipotiroidism,” afirma Dr. Jeffrey Garber, medic endocrinolog, profesor asociat la Harvard Medical School si autor al lucrarii The Harvard Medical School Guide to Overcoming Thyroid Problems.

Cum functioneaza tiroida

Asa cum glanda tiroida comunica cu alte organe prin hormonii pe care ii produce, glanda pituitara (hipofiza) comunica cu tiroida prin hormonul pe care il produce –hormonul de stimulare tiroidiana, denumit si TSH. Cand glanda pituitara simte ca nivelurile hormonilor tiroidieni sunt prea scazute, produce mai mult TSH sa puna in miscare tiroida. Cand tiroida este provocata de TSH, produce mai multi hormoni tiroidieni – o mare parte din ei sunt tiroxina (T4) si, intr-o proportie mai mica, triiodotironina (T3). T4 este in final convertit in T3, forma “activa” care este preluata de receptorii celulelor organismului.

De ce ai nevoie de testarea tiroidei

In comparatie cu barbatii, femeile, indiferent de varsta, sunt mai susceptibile sa aiba niveluri scazute de hormoni tiroidieni. Totusi, multe dintre simptomele lor sunt atribuite altor afectiuni sau pot sa fie considerate o consecinta a inaintarii in varsta.

Analiza de sange care masoara nivelurile TSH este cel mai sensibil test pentru determinarea hipotiroidismului. Majoritatea laboratoarelor folosesc drept referinta normala pentru TSH 0.45 – 5.00 mIU/L. Persoanele cu TSH intre 5.00 si 9.99 mIU/L sunt frecvent asimptomatice (afectiune cunoscuta ca hipotiroidism subclinic), insa unele dintre femei au simptome. Un alt test, care masoara nivelul tiroxinei (T4) este efectuat daca TSH se afla in limite normale. Un nivel scazut de T4 inseamna in general ca vei beneficia de terapie de substitutie hormonala.

Majoritatea persoanelor cu hipotiroidism sau cu hipotiroidism subclinic nu stiu ca au problema pentru ca nu sunt testate. Potrivit lui dr. Garber, trebuie efectuata aceasta testare a persoanelor asimptomatice, pentru ca au probabilitate crescuta sa dezvolte boala tiroidiana si sa aiba nevoie de tratament.

Tratarea hipotiroidismului subclinic cu hormoni tiroidieni sintetici poate reduce riscul de a dezvolta probleme mai severe precum afectiunile cardiovasculare. De asemenea, scaderea hormonilor tiroidieni poate determina cresterea nivelului colesterolului, iar tratatamentul cu hormoni tiroidieni poate face nenecesar tratamentul cu statine.

Care sunt pasii urmatori

Daca prezinti semnele si simptomele hipotiroidismului, ar trebui sa mergi la medic pentru recomandarea testelor specifice. Daca nivelul colesterolului HDL a crescut brusc sau te-ai ingrasat in mod inexplicabil, mergi la medic pentru testare. Daca ai peste 60 de ani si esti in general sanatoasa, tot este o idee buna sa mergi la medic pentru ca specialistul sa recomande, in functie de istoricul medical, efectuarea testelor pentru verificarea functiei tiroidiene.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu