Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sarcina dusa la capat dupa rezectie histeroscopica a unui adenomiom uterin extins

Articol de Dr. Viorel Narcis Stoica Medic specialist Obstetrica - ginecologie
Dupa indicatia de histerectomie pentru o formatiune tumorala care determina sangerare, recomandare obtinuta in alte servicii de ginecologie, doamna A.I in varsta de 34 de ani a solicitat o a doua opinie medicala, adresandu-se pentru acest lucru domnului dr. Narcis Stoica, medic specialist Obstetrica - Ginecologie, fondator al Centrului national de tratament al fibromului uterin si al altor patologii asociate din cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA.

Indicatie de histerectomie pe baza rezultatelor investigatiilor


 "La examinarea clinica si ecografica am constatat motivul indicatiei de histerectomie pe care a obtinut-o pacienta: o formatiune tumorala intracavitara si intramurala mixtă cu diametrul maxim de peste 5 cm care justifica metroragiile pe care le acuza doamna. Problema venea nu atat din dimensiunea mare a tumorii, cat din particularitatea acesteia ca patrundea in miometru pana la aproximativ 3 mm de seroasa uterina. Datorita acestei particularitati am considerat ca indicatia primita initial de pacienta a fost corecta. Pacienta avea un copil rezultat in urma unei sarcini finalizate prin operație cezariana.” descrie dr. Narcis Stoica situatia si problematica constatata.
Histerectomia este procedura chirurgicala prin care se inlatura uterul. Este o interventie utilizata pentru tratamentul diferitelor afectiuni ale sistemului reproductiv feminin precum fibrom uterin, tumori maligne ale ovarelor, uterului sau canalului cervical. Este o interventie majora care necesita spitalizare si o perioada mai lunga de recuperare. Femeia va intra in menopauza indusa chirugical. Nu mai este posibila conceperea unui copil dupa aceasta operatie. Imposibilitatea de a avea un copil dupa inlaturarea uterului poate sa nu fie un inconvenient psihic major pentru femeile care nu isi mai doresc copii, dar atunci cand familia avea in plan aducerea pe lume a unui copil, poate sa fie devastator.


Indicatia de histerectomie – incompatibila cu obiectivul pacientei de a mai avea un copil


Pacienta isi dorea sa mai aiba un copil, iar efectuarea interventiei ar fi facut imposibil acest lucru. Medicul a pus pe primul plan aceasta nevoie, fara a pune in pericol viata pacientei si a cantarit toate solutiile posibile. Considerand ca imaginea ecografica a leziunii are un contur care pare bine delimitat s-a hotarat sa investigehze mai atent formatiunea, astfel ca a indicat realizarea unui examen RMN cu substanta de contrast.


“Datorita imaginii bine delimitate ecografic am luat decizia de a efectua un examen RMN cu substanta de contrast si aici am exploatat experienta colegei mele medic imagist doamna dr. Emilia Diaconu. Rezultatul pe care l-am obtinut nu ar fi fost posibil fara profesionalismul dumneaei. Ceea ce am aflat in urma realizarii investigatiei a contat foarte mult: diametrul mare al tumorii, era vorba de un diametru de 55 mm in axul lung al uterului, dar cu delimitare clara fata de structurile din jur. S-a ridicat suspiciunea de fibrom uterin necrobiozat si in acel moment m-am gandit la un diagnostic diferential cu un adenomiom. Acest lucru m-a determinat sa iau decizia de a realiza o rezectie histeroscopica a respectivei formatiuni tumorale” caracterizeaza dr. Narcis Stoica situatia parcursa pentru stabilirea formei optime de interventie.


Adenomioza este o afectiune ginecologica intalnita frecventa la femeile de varsta reproductiva, caracterizata de prezenta de tesut ecopic endometrial in interiorul moimetrului, mai exact mucoasa care captuseste uterul pe interior se dezvolta anormal in interiorul muschiului uterin. Adenomioza uterina poate sa determine sangerari vaginale anormale, dureri cronice de abdomen, durere la contactul sexual.

Rezectie histeroscopica


Rezectie histeroscopica - solutia aleasa pentru a da sanse unei viitoare sarcini


Histeroscopia are avantajul ca permite medicului vizualizarea directa a cavitatii uterine putandu-se realiza si biopsia. Daca histerectomia ramane tratamentul standard pentru tratamentul adenomiozei simptomatice atunci cand nu se mai doreste un copil, in situatiile in care pacienta refuza histerectomia pentru ca isi doreste sa ramana insarcinata si sa aduca pe lume un copil, histeroscopia interventionala poate sa aduca o solutie.
S-a decis apelarea la aceasta solutie, pentru a se incerca prezervarea functiei reproductive. Pacienta isi dorea inca un copil si in aceste conditii tratamentul trebuia sa fie personalizat nevoilor dumneaei. Pentru echipa Centrului national de tratament al fibromului uterin nevoile si calitatea vietii fiecarei persoane care se adreseaza pentru opinie, diagnostic, tratament, este prioritara.


Domnul dr. Narcis Stoica descrie interventia realizata si rezultatul obtinut: “Cavitatea uterina era normal conformata cu orificii tubare de aspect relativ normal, dar am constatat o formatiune tumorala care ocupa aproape in totalitate cavitatea uterina si peretele uterin la nivel fundic uterin. Am enucleat formatiunea tumorala fata de miometrul inconjurator pentru aproximativ 80% din portiunea intramiometriala si am continuat cu rezectia sa bipolara. Am urmarit sa pastrez o grosime acceptabila a peretelui uterin, lasand pe loc 10-20% din baza formatiunii, cu gandul la o posibila viitoare sarcina. Evolutia postoperatorie a fost favorabila. Examenul histopatologic a confirmat suspiciunea – a fost vorba de un adenomiom uterin, fara elemente de malignitate. Luasem hotararea corecta pentru pacienta noastra.”


In continuare evolutia formatiunii restante a fost tinuta sub control medicamentos, iar la aproximativ 10 luni de la interventie s-a recomandat incercarea de a ramane insarcinata. Acest lucru s-a intamplat, sarcina a decurs normal, nasterea fiind la termen. Familia s-a intregit cu cel de al doilea copil.
Grija deosebita pentru nevoile pacientelor, evaluarea in detaliu a fiecarei situatii si colaborarea interdisciplinara fac posibila obtinerea de performante cu impact pozitiv asupra vietii. In Centrul national de tratament al fibromului uterin, binele pacientei este prioritar.