Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Bolile cardiovasculare – afla daca esti la risc si cum il poti reduce

Bolile cardiovasculare – afla daca esti la risc si cum il poti reduce

Bolile cardiovasculare reprezinta o serie de afectiuni care afecteaza structura sau functionarea inimii; acestea includ boala arteriala coronariana si boala vasculara (a vaselor de sange). Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces la nivel mondial.

Cercetarile arata ca sunt suficiente chiar si mici schimbari in stilul de viata pentru a reduce riscul de boala arteriala coronariana, infarct de miocard, accident vascular cerebral si alte afectiuni cardiovasculare severe.

Esti la risc?

Factorii de risc sunt anumite afectiuni care cresc riscul unei persoane de a dezvolta boala cardiovasculara. Factorii de risc nemodificabili sunt factori de risc care nu pot fi schimbati, in timp ce factorii de risc modificabili pot fi schimbati, controlati sau tratati.

Cu cat ai mai multi factori de risc, cu atat mai mari sunt probabilitatile sa dezvolti boala cardiovasculara.

Factori de risc nemodificabili

  • Varsta inaintata. Boala cardiovasculara este mai probabil sa se produca pe masura ce inaintezi in varsta. Aproximativ 85% dintre decesele din boala arteriala coronariana sunt in randul persoanelor peste 65 de ani.
  • Genul masculin. Barbatii au un risc mai crescut de infarct de miocard in comparatie cu femeile.
  • Menopauza. Dupa menopauza, creste riscul unei femei de a dezvolta boala cardiovasculara.
  • Istoricul familial. Riscul de boala cardiovasculara creste daca parintii, fratii, surorile sau copiii au boala, in special daca rudele de gen masculin au avut sub 55 de ani cand au fost diagnosticate sau rudele de gen feminin au avut sub 65 de ani cand au fost diagnosticate.

Pentru ca nu poti schimba niciunul dintre acesti factori, este important sa te concentrezi pe factorii de risc pe care ii POTI schimba.

Renunta la fumat!

Fumatul este factorul de risc cel mai la indemana de modificat. Fumatorii (de tigari, pipe sau tigari electronice) au risc de doua ori mai crescut de infarct de miocard in comparatie cu nefumatorii. Fumatul este, de asemenea, cel mai mare factor de risc pentru deces subit de cauza cardiaca. Chiar si 1-2 tigari fumate zilnic cresc masiv riscul de infarct de miocard, accident vascular cerebral si alte afectiuni cardiovasculare. Nefumatorii care se expun pasiv la fumul de tigara au, de asemenea, un risc crescut.

  • Scop:
    • Renunta la toate produsele din tutun. Evita fumatul pasiv.

Redu nivelul colesterolului total, al LDL si al trigliceridelor

Lipidele in exces (substantele grase intre care colesterolul si trigliceridele), in special sub forma colesterolului LDL, determina acumularea de depozite grase pe artere, reducand sau blocand fluxul sanguin si al oxigenului catre inima. Riscul de boala cardiovasculara este mai crescut cand nivelurile colesterolului total depasesc 240 mg/dl.

  • Scopuri:
    • Colesterolul total sub 200 mg/dl.
    • Colesterolul LDL ar trebui sa fie sub 70 mg/dl in cazul persoanelor cu boala cardiovasculara.
    • LDL ar trebui sa fie sub 100 mg/dl in cazul celor care au risc crescut de boala cardiovasculara, cum sunt pacientii cu diabet sau cei cu multipli factori de risc de boala cardiaca.
    • In cazul celorlalte persoane, colesterolul LDL ar trebui sa fie sub 130 mg/dl.
    • Trigliceridele sa fie sub 150 mg/dl.

Pentru majoritatea persoanelor recomandarile arata verificarea nivelului colesterolului incepand cu 20 de ani. Profilul lipidic include colesterolul total, HDL, LDL si nivelurile trigliceridelor. Medicul iti poate spune cat de des sa te testezi pentru profilul lipidic.

Creste-ti colesterolul HDL (bun)

Colesterolul HDL indeparteaza colesterolul LDL (“rau”) de pe artere inapoi in ficat de unde este eliminat din organism. Nivelurile ridicate de HDL par sa ofere protectie impotriva bolilor cardiovasculare. Nivel scazut al colesterolului HDL inseamna sub 40 mg/dl.

  • Scop:
    • Peste 55 mg/dl in cazul femeilor, peste 45 mg/dl in cazul barbatilor; cu cat nivelul HDL este mai mare, cu atat mai bine.

Redu hipertensiunea arteriala

Tensiunea arteriala este masurarea presiunii sau fortei din interiorul arterelor la fiecare bataie cardiaca. Hipertensiunea arteriala creste activitatea inimii si a rinichilor, crescand riscul de infarct de miocard, insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral si boala renala. Hipertensiunea arteriala este cel mai mare factor de risc pentru accidentul vascular cerebral.

  • Scopuri:
    • Tensiunea arteriala ideala este sub 120/80. In cazul pacientulor cu diabet si boala cardiovasculara diagnosticata, tensiunea arteriala ar trebui sa fie sub 130/85.
    • Controleaza-ti tensiunea arteriala prin intermediul alimentatiei (hiposodata), prin miscare, managementul greutatii si, la nevoie, cu ajutorul medicamentelor.
    • De asemenea, limiteaza aportul de alcool, deoarece poate creste tensiunea arteriala.

Controleaza-ti diabetul

Diabetul se produce cand organismul nu mai poate produce insulina sau nu mai poate folosi insulina pe care o are la dispozitie. Aceasta determina cresterea glicemiei. Persoanele cu diabet (in special, femeile) au un risc mai crescut de boala cardiovasculara, deoarece diabetul potenteaza actiunea altor factori de risc, precum colesterolul marit, LDL-ul si trigliceridele crescute; HLD-ul scazut si tensiunea arteriala crescuta. Mentinerea diabetului sub control este esentiala pentru reducerea riscului.

  • Scop:
    • Hemoglobina A1c sa fie sub 6.5 daca ai diabet.
    • Hemoglobina A1c sa fie sub 5.7 daca nu ai diabet.
    • Mergi la controale regulate daca ai diabet.

Mentine-ti o greutate optima

Cu cat mai mare este greutatea ta, cu atat mai greu ii este inimii sa munceasca pentru a furniza nutrienti organismului. Cercetarile arata ca obezitatea favorizeaza aparitia diabetului si a bolilor cardiovasculare. De asemenea, greutatea suplimentara creste colesterolul, trigliceridele, tensiunea arteriala si scade colesterolul HDL. Si felul in care este distribuita greutatea este important. Persoanele care au surplus ponderal distribuit in zona abdominala au risc mai crescut de a dezvolta boli cardiovasculare – in comparatie cu persoanele care au greutatea distribuita in zona bratelor si a picioarelor.

Masuratorile taliei reprezinta o metoda de determinare a distributiei grasimii. In cazul barbatilor, circumferinta taliei nu ar trebui sa depaseasca 102 cm. In cazul femeilor, circumferinta taliei nu ar trebui sa depaseasca 88 cm.

Greutatea optima este cel mai bine stabilita in urma calculului IMC (Indicele de masa corporala), un indicator frecvent folosit de medici pentru a stabili daca o persoana este sau nu supraponderala. Afla de aici cum il calculezi.

  • Scopuri:
    • IMC normal inseamna 18.5 - 24.9. IMC supraponderal este definit ca fiind peste 25. IMC peste 30 este considerat obezitate.
    • Obtine si mentine-ti greutatea optima prin alimentatie adecvata si miscare regulata.

Fa miscare

Inima este intocmai ca orice alt muschi – are nevoie de antrenament pentru a se mentine puternica si sanatoasa. Miscarea contribuie la imbunatatirea felului in care inima pompeaza sange in organism, ajutand totodata la reducerea multor factori de risc: scaderea tensiunii arteriale, a colesterolului, stresului, obtinerea si mentinerea unei greutati optime.

  • Scop:
    • Fa exercitii de intensitate moderata timp de 30 de minute pe zi in majoritatea zilelor saptamanii. Exercitiile mai intense sunt asociate cu mai multe beneficii. Exercitiile ar trebui sa fie aerobice si sa implice grupele musculare mari. Activitatea aerobica include mersul in pas alert, ciclismul, inotul, sariturile cu coarda si alergatul.
    • Pentru masurarea mersului, foloseste un pedometru si stabileste-ti sa bifezi 10.000 de pasi zilnic.
    • Cere sfatul medicului inainte sa incepi orice program de miscare.

Adopta o alimentatie benefica inimii

Expresia aceea veche – “esti ceea ce mananci” – ar putea fi mai adevarata ca niciodata, in special cand vine vorba de bolile cardiovasculare. Patru factori de risc sunt asociati cu alimentatia: hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut, diabetul si obezitatea. Adaugarea unor alimente care scad colesterolul LDL (colesterolul “rau”), care contribuie la aparitia ateroamelor (depozite lipidice la nivelul vaselor de sange) si la dezvoltarea aterosclerozei, reprezinta cea mai buna modalitate de a avea o alimentatie hipocolesterolemianta – afla care sunt acele alimente, de aici.

Scop:

  • Consuma alimente scazute in sodiu (nesarate), grasimi saturate, colesterol, grasimi trans (grasimi partial hidrogenate) si zaharuri rafinate.
  • Acizii grasi omega-3 sunt grasimi bune pe care le gasesti in ton, somon, seminte de in, migdale si nuci.
  • Sunt de preferat si grasimile mono-nesaturate pe care le gasesti in uleiul de masline, uleiul de rapita sau de arahide.
  • Nu in ultimul rand, alimentatia sa fie bazata preponderent pe fructe, legume si cereale integrale.

Afla de aici ce sa mananci la micul dejun pentru a avea o inima sanatoasa.

Factori care cresc riscul

Raspunsul individual la stres. Desi stresul nu este considerat un factor de risc traditional, unele cercetari au observat o relatie intre riscul de boala cardiovasculara si stresul din viata unei persoane, comportamentele sale sanatoase si statutul socioeconomic. Stresul poate influenta factorii de risc cunoscuti. Invata sa gestionezi stresul prin practicarea unor tehnici de relaxare, invatarea managementului timpului, stabilirea unor scopuri realiste si incercarea unor noi tehnici de relaxare precum imageria ghidata, masajul, Tai Chi, meditatia sau yoga.

Consumul exagerat de alcool. Acesta poate determina cresterea tensiunii arteriale, poate favoriza infarctul de miocard, insuficienta cardiaca si accidentul vascular cerebral. Consumul de alcool mai este asociat cu trigliceridele crescute, cu aritmia, obezitatea si cancerul.

Daca ai istoric familial de boala cardiovasculara sau hipercolesterolemie, este si mai important sa reduce alti factori de risc. Testeaza-ti colesterolul anual. Cunoaste numerele care conteaza, precum hipertensiunea arteriala, IMC-ul, circumferinta taliei si hemoglobina A1c. Asigura-te ca mergi la medic regulat pentru controale.

Consultant: Dr. Sorin Ciobanu, medic primar Cardiologie

Surse de informatie:

my.clevelandclinic.org