Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Urografia CT

Articol de Dr Adriana Iordan
Urografia CT

Urografia CT reprezinta o tehnica imagistica optimizata, considerata in prezent principala metoda de explorare a tractului urinar (rinichilor, ureterelor si vezicii urinare). Este net superioara urografiei conventionale, pe care tinde sa o inlocuiasca.

Indicatii si contraindicatii ale efectuarii urografiei CT

Principala indicatie clinica o reprezinta hematuria (prezenta sangelui in urina), care poate fi macroscopica (vizibila cu ochiul liber) sau microscopica (evidentiata numai prin analize de laborator). Exceptand prezenta unei infectii sau inflamatii a tractului urinar, care sunt diagnosticate in principal prin teste de laborator, urografia CT poate evidentia cele mai frecvente cauze ale hematuriei, respectiv prezenta unei tumori la nivelul tractului urinar si litiaza urinara (existenta de calculi sau “pietre”), care pot fi localizate in rinichi, uretere sau vezica urinara.

O alta indicatie importanta pentru efectuarea urografiei CT este stabilirea cauzei hidronefrozei (dilatatia cailor urinare), care a fost evidentiata in prealabil prin alta metoda, cel mai frecvent prin ecografie. Hidronefroza poate fi determinata de un obstacol situat in interiorul sistemului urinar (calcul, cheag de sange, formatiune tumorala) sau de o cauza externa, care comprima un segment al tractului urinar, impiedicand functionarea normala a acestuia.

Alte indicatii ale urografiei CT sunt traumatismele cu risc de lezare a ureterelor, evidentierea anomaliior congenitale ale tractului urinar, evaluarea sistemului urinar dupa efectuarea unor interventii chirurgicale.

Contraindicatiile efectuarii acestei investigatii sunt reprezentate de contraindicatiile generale ale administrarii intravenoase a substantelor de contrast iodate, valabile pentru orice tip de explorare CT. Chiar si in aceasta situatie, diagnosticul de litiaza urinara poate fi stabilit cu acuratete doar prin examinarea nativa (fara injectare de contrast).

Tehnica efectuarii urografiei CT

Nu difera prea mult fata de alte explorari computer-tomografice. Pacientul nu are nevoie de pregatire speciala, i se solicita doar sa nu manance cu cca 4 ore inainte. De asemenea, este necesara dozarea creatininei inaintea investigatiei, pentru ca o valoare prea mare a acesteia contraindica folosirea substantei de contrast. Trebuie mentionat ca pacientii dializati pot face aceasta investigatie.

Pacientul este asezat pe masa de examinare CT in decubit dorsal (culcat pe spate) cu mainile ridicate deasupra capului. Se efectueaza o scanare CT nativa, dupa care se injecteaza intravenos substanta de contrast. Ulterior, pacientului i se solicita sa se ridice si sa se plimbe cateva minute, dupa care este asezat din nou pe masa de examinare, urmand a se efectua inca doua scanari. In functie de patologia existenta, uneori este necesara si o scanare tardiva (dupa 45, 60 sau chiar 120 minute); necesitatea efectuarii unei scanari suplimentare este stabilita de medicul radiolog, dupa evaluarea imaginilor initiale obtinute.

In cazul in care exista contraindicatii pentru administrarea substantei de contrast, chiar si o simpla scanare nativa CT poate furniza mult mai multe informatii despre tractul urinar decat urografia clasica.

Imaginile achizitionate sunt apoi postprocesate cu ajutorul unui soft dedicat, care permite efectuarea de reconstructii 3D si analiza detaliata a tractului urinar.

Urografia ct versus urografia clasica

Avantajele urografiei CT:

  • Este net superioara in diagnosticul litiazei urinare, fiind considerata metoda “gold standard”, deoarece poate evidentia orice calcul (chiar si pe cei radiotransparenti, care nu pot fi vizualizati prin metoda radiologica standard).
  • Permite evidentierea formatiunilor tumorale ale rinichilor, ureterelor sau vezicii urinare, evaluarea modificarilor din jurul rinichilor, diagnosticul mult mai precis al malformatiilor sistemului urinar.
  • Nu necesita pregatire speciala (in cazul urografiei clasice este necesara o pregatire pentru a reduce erorile date de continutul intestinal, care presupune regim alimentar si medicatie administrata in ziua precedenta examinarii). Chiar si cu o pregatire adecvata, de multe ori prezenta continutului tubului digestiv poate duce la erori de interpretare in cazul urografiei clasice, acest impediment fiind eliminat prin utilizarea tehnicii CT.
  • Furnizeaza informatii despre patologia abdominala si pelvina asociata.
  • Tehnicile de postprocesare permit analiza detaliata a tractului urinar si efectuarea de reconstructii 3D.

Dezavantajele urografiei CT:

  • Doza de iradiere este mai mare, dar nu semnificativ, si fara a prezenta un risc pentru pacient. Tehnicile moderne utilizate in computer-tomografie prin implementarea protocoalelor “low-dose” si reducerea volumului scanat, prin limitarea la sistemul urinar in cazul urografiei CT, au dus la o reducere importanta a dozei de iradiere, astfel incat diferenta dintre cele doua metode a fost redusa semnificativ.
  • Pretul mai mare al investigatiei, dar daca luam in calcul multitudinea si complexitatea informatiilor obtinute si diminuarea importanta a factorilor de eroare, beneficiul net al pacientului este mai mare.

Concluzii

  • Urografia CT reprezinta gold standardul pentru diagnosticul litiazei urinare, este metoda de prima intentie pentru depistarea cauzei hematuriei si a hidronefrozei, permite detectarea tumorilor rinichilor si ale cailor urinare si a patologiei asociate.
  • Urografia CT a devenit principala metoda de explorare a tractului urinar, inlocuind urografia clasica. In multe tari, metoda conventionala (urografia) nu mai este utilizata deloc, deoarece raportul dintre doza de iradiere, timpul alocat, discomfortul creat de pregatirea prealabila pe de o parte, si cantitatea si calitatea informatiilor furnizate pe de alta parte, nu este convenabil.