Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Avortul nu este prima optiune – povestea unei mame care a avut incredere in medicii ginecologi din Spitalul Baneasa

Avortul nu este prima optiune – povestea unei mame care a avut incredere in medicii ginecologi din Spitalul Baneasa

„Viata unei femei care sufera un avort este dura.” – asa isi descrie o mama disparitia chinuitoare pe care a resimtit-o atunci cand a pierdut prima sarcina.

Dupa o frumoasa poveste de dragoste, s-a casatorit si a ramas insarcinata. Din pacate, la 22 de saptamani a pierdut sarcina, din cauza a ceea ce in termeni populari se numeste ”s-a rupt apa”. „A urmat o perioada de depresie cumplita.” – isi aminteste mama. „Plangeam chiar si atunci cand vedeam reclame la televizor cu bebelusi. Insa dupa 6 luni de asteptare, am ramas din nou insarcinata. Atunci m-am hotarat sa schimb doctorul, deoarece se pare ca la prima sarcina nu facusem suficiente teste care ar fi trebuit sa fie facute neaparat. Astfel, intr-o vineri dupa-amiaza am cunoscut-o pe dna Dr. Alina Sirbu, un medic obstetrician de la Regina Maria. Mi-a dat de facut analize, ecografii. A detectat de la inceput ca am trombofilie, drept urmare mi-a recomandat un program medicamentos strict.”

Sarcina a decurs normal pana in saptamana 22, cand au aparut probleme

"Dna. Dr. Alina Sirbu este un medic exact asa cum mi l-am dorit: profesionist si procedural!" ne-a spus mama.

"Mi-a monitorizat cu mare atentie  sarcina care a decurs normal pana in saptamana 22, cand au aparut probleme. Bebe nu mai crestea si ca sa fie totul complet, nu mai era nici lichid amniotic suficient. Am facut mai multe ecografii la mai multi doctori. Toate rezultatele mergeau in directia unui nou avort. Facusem intre timp si amniocenteza. Din pacate, lipsa de lichid impingea rezultatul catre o noua catastrofa in viata noastra.”

Atunci am inceput sa sper!

„In ziua in care ne hotarasem sa facem avort si stateam pe hol in asteptarea doctorului, Dna. Dr. Sirbu ne-a spus ca ar dori, daca mai avem resursele emotionale necesare, sa ne mai vada si altcineva. Dansa, ca si noi, refuza un final, din nou, nefericit.”

"In acel moment nimic nu mai era de pierdut. Imi aduc aminte si acum. Eram pe pat, pregatita de o noua ecografie. A intrat pe usa un domn zambitor si calm. Dupa cateva minute de examinare, ne-a zis: „Parerea mea este ca nu trebuie sa faceti deocamdata avort, va recomand sa faceti infuzie de lichid si sa asteptati rezultatele de la amniocenteza”.

„Ne-a cerut, mie si sotului meu, sa ne sfatuim. Hotararea am luat-o instantaneu. „Facem ce a spus doctorul”. La o ora dupa aceasta decizie, in cadrul Spitalului Baneasa, cu acel doctor zambitor si calm, am facut infuzia. Era procedeul invers al amniocentezei. Nu mi-a fost frica deloc, eram pe maini bune, cu Dna. Dr. Alina Sirbu pe o parte si Dl. Dr Hadi Rahimian, pe cealalta parte a patului. Atunci am inceput sa sper!”

Amnioinfuzia – procedura prin care se poate creste temporar cantitatea de lichid amniotic

Copilul creste si se dezvolta in uter intr-un sac amniotic ce contine un lichid transparent si complet steril. Lichidul amniotic joaca un rol foarte important in evolutia sarcinii, functionand ca un tampon care protejeaza fatul de socurile exterioare si permite cresterea, miscarea si dezvoltarea acestuia. De asemenea, lichidul amniotic mentine cordonul ombilical in pozitie normala (daca acesta este comprimat, cantitatea de oxigen transferata copilului va scadea si va duce la decesul acestuia). In plus, volumul de lichid amniotic reflecta cantitatea de urina formata, care este o masura a starii de bine a copilului.

In mod normal, in cavitatea amniotica se gasesc intre 500 si 1000 ml de lichid amniotic. Volumul de lichid amniotic creste odata cu cresterea fatului, ajungand la o valoare maxima in jurul saptamanii 34 de sarcina, dupa care se reduce treptat, pana in apropierea nasterii.

O cantitate insuficienta de lichid amniotic in raport cu stadiul de evolutie al sarcinii se numeste oligohidramnios si apare mai frecvent in a doua parte a sarcinii. O serie de factori pot contribui la reducerea cantitatii de lichid amniotic devreme in sarcina, cum ar fi ruptura prematura de membrane, placenta abruption, anumite boli ale mamei (hiperetensiunea arteriala cronica sau preeclampsia) sau anumite afectiuni ale copilului (restrictia de crestere, probleme la nivelul rinichilor sau tractului urinar si anumite boli genetice).

„Evaluarea volumului de lichid amniotic este importanta in sarcinile complicate cu restrictie de crestere intrauterina a fatului. Oligohidramnios este frecvent depistat in aceste situatii si se datoreaza reducerii volumului de sange fetal, circulatiei renale si astfel unei productii reduse de urina. Sarcinile complicate cu oligohidramnios au un risc crescut de morbiditate fetala” – ne-a spus Dr. Hadi Rahimian, Medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializat in medicina materno-fetala.

Atunci cand este diagnosticat oligohidramnios, medicul obstetrician va monitoriza cu atentie sarcina pentru a preveni aparitia complicatiilor.

Exista putine tratamente eficiente pentru oligohidramnios. Pentru a creste temporar cantitatea de lichid amniotic se poate efectua o procedura care se numeste amnioinfuzie, in care se injecteaza in cavitatea amniotica ser fiziologic prin intermediul unui ac introdus prin peretele abdominal. Totusi, efectul este de scurta durata si procedura este frecvent recomandata pentru a creste vizibilitatea in momentul efectuarii ecografiei. De asemenea, amnioinfuzia poate fi practicata in travaliu, pentru a reduce presiunea asupra cordonului ombilical. Daca ritmul cardiac fetal scade prea mult sau prea frecvent in timpul travaliului sau cordonul ombilical este comprimat, se recomanda efectuarea operatiei cezariene.

Victor, un copil victorios!

Sarcina a fost urmarita ecografic saptamanal de Dl. Dr. Rahimian pentru a se asigura ca evolutia este normala si pentru a putea surprinde orice modificare care ar schimba cursul sarcinii.  In plus, rezultatul la amniocenteza nu a decelat vreo anomalie cromozomiala.

„Erau zile cand Dl. Dr. Rahimian imi spunea sa fiu moderat optimista, erau zile cand primeam raspuns dupa ecografie: „Poti sa fii optimista!” – isi aminteste mama despre roller coaster-ul emotional pe care l-a trait in acea perioada de asteptare.

„Cand am intrat in luna a saptea, au aparut din nou probleme, iar Dr. Rahimian a hotarat sa facem interventia chirurgicala si sa il scoatem pe bebe. Astfel, pe 14 aprilie 2014 la 12:21’, dupa 14 saptamani de la amnioinfuzie, intr-una din salile de nastere din Spitalul Baneasa, s-au auzit primele tipete ale unui copil victorios. Dupa multe provocari, acest copil avea sa se nasca sanatos! Mica minunatie a intrat in viata noastra sub forma unui baietel de 1900 grame.”

„Scriu aceste randuri la 4 luni dupa ce am nascut. Este povestea mea... povestea fara avort. Copilul nostru minunat, Victor, are acum 6 kilograme si este cel mai iubit copilas! Mi-ar placea sa stiu ca aceste randuri vor ajuta si alte persoane aflate in situatia mea.  Avortul nu este prima optiune. Tot ce recomand este sa va informati si sa fiti curajoase sa luati decizii intelepte! Iar eu voi multumi echipei de la Regina Maria zi de zi, toate zilele mele!”

Cristina