Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Atentie la consumul de medicamente si substante psihotrope!

Atentie la consumul de medicamente si substante psihotrope!

Un medicament psihotrop este orice medicament capabil sa afecteze mintea, emotiile si comportamentul. Anumite medicamente psihotrope sunt legale (ex. litiu, prescris pentru tulburarea bipolara), altele sunt ilegale sau ilicite, precum: marijuana, cocaina, amfetamina etc. Unele medicamente afecteaza creierul de fiecare data cand sunt folosite, in timp ce altele afecteaza functiile cerebrale numai daca sunt consumate in cantitati mari sau continuu. Exista si situatii in care medicamentele psihotrope creeaza o dependenta psihica, adica persoana care le consuma simte nevoia de a le folosi in mod repetat, sustin expertii americani in “Agenda Medicala Merck. Medicul casei”, cea mai consultata agenda de informatii medicale.

Medicamentele psihotrope se administreaza numai pe baza pe reteta, eliberata de medicul psihiatru. Asta pentru ca majoritatea dintre ele creeaza dependenta si au efecte adverse, conducand la probleme serioase de comportament. Pentru rezultate terapeutice imbunatatite se recomanda combinarea medicatiei psihotrope cu psihoterapie, intrucat aceasta din urma ajuta la identificarea si rezolvarea starilor care conduc la anxietate.

De obicei, problemele determinate de consumul de medicamente psihotrope sunt suspectate de medici in momentul in care pacientii prezinta modificari ale strarii de dispozitie sau ale comportamentului. In aceste situatii, medicii adreseaza pacienitlor intrebari specifice despre posibilele consecintele ale consumului prelungit de medicamente. In unele cazuri, pentru confirmarea suspiciunii ca o persoana ia medicamente psihotrope, se recomanda inclusiv realizarea unor analize de sange si de urina.

Efecte adverse ale consumului de medicamente psihotrope

Consumul de medicamente psihotrope poate conduce la diverse probleme, cum ar fi abuzul de medicamente, dependenta fizica si dependenta psihica.

Abuzul de medicamente.
Reprezinta utilizarea oricarui medicament, inclusiv psihotrop, fara indicatie medicala, in cantitati suficient de mari sau pentru perioade destul de lungi incat sa afecteze calitatea vietii sau sanatatea si siguranta consumatorului si a persoanelor din jur.

Dependenta fizica.
Apare atunci cand o persoana simte nevoia de a lua un medicament pentru a obtine o stare de placere, pentru a ameliora anxietatea si tensiunea si pentru a evita disconfortul resimtit. Medicamentele care produc dependenta creeaza eurforie, senzatia de crestere a capacitatilor mentale si fizice si modifica perceptia. De cele mai multe ori, dependenta fizica este puternica si greu de invins.

Dependenta psihica.
Consta in comportamentul disruptiv, asociat cu folosirea unui medicament de persoana dependenta. De obicei, acest tip de comportament afecteaza capacitatea de concentrare la munca sau la scoala, dar si interactiunea cu prietenii si familia. Poate fi provocata atat de consumul de medicamente legale, cat si ilegale, dupa ce acestea au fost folosite pentru anumite indicatii terapeutice sau pentru situatii mai putin acceptabile.

Medicamente si substante psihotrope

Opioide

Opioidele sunt adesea prescrise de medic datorita prorietatilor lor importante in ameliorarea durerii. Pot crea dependenta si de aceea este recomandat sa fie utilizate sub supravegherea medicului.

Printre cele mai frecvente opioide amintim:
•    Codeina – are un potential scazut de a crea dependenta
•    Oxicodona – se foloseste singura sau in diverse comabinatii, precum oxicodona cu acetaminofen
•    Meperidina
•    Morfina
•    Pentazocina
•    Hidromorfona
•    Heroina – unul dintre cele mai puternice opioide. Heroina este ilegala in multe tari, inclusiv Romania, insa este folosita limitat in tratamentul anumitor boli in tari ca Marea Britanie, Elvetia etc

Medicamente anxiolitice si sedative

Medicamentele anxiolitice se elibereaza pe baza de reteta medicala pentru tratamentul anxietatii, in timp ce sedativele sau somniferele sunt prescrise pentru a induce somnul. Ambele pot provoca dependenta, iar acesta poate sa apara inclusiv dupa doua saptamani de administrare.

Principalele medicamente anxiolitice si sedative sunt:
•    Benzodiazepine (ex. Xanax)
•    Barbiturice
•    Glutetimida
•    Cloralhidrat
•    Meprobamat

Marijuana

Cunoscuta si sub denumirea de canabis, marijuana se consuma de obicei, su forma de tigari gata cumprate sau facute de consumator din tulpini, frunze sau flori ale plantei uscate – Cannabis sativa sau Cannabis indica. De asemenea, se mai foloseste si sub forma de hasis, adica rasina presata (gudronul) a plantei.

Asemenea alcoolului, marijuana poate fi folosita episodic fara a crea dependenta si fara perturbe comportamentul consumatorului. Cu toate acestea, multe persoane devin dependente psihic si char fizic de marijuana.

Amfetamine

Amfetaminele conduc frecvent la dependenta si pot avea consecinte serioase asupra sistemului nervos central. Pot fi folosite aproape continuu sau periodic si se administreaza, de obicei, oral, dar si prin prizare, fumat sau injectii. Amfetaminele amplifica starea de alerta, cresc capacitatea de concentrare, reduc apetitul si maresc performanta fizica.

Unele amfetamine nu sunt aprobate pentru a fi folosite in practica medicala, iar altele sunt produse si fabricate ilegal. 

Medicamentele clasificate ca amfetamine sunt:
•    Amfetamina 
•    Metamfetamina – cea mai folosita amfetamina din Statele Unite ale Americii
•    Metilendioximetamfetamina – MDMA, Ecstasy, Adam

Cocaina

Cocaina are efecte similare amfetaminelor, insa mult mai intense. Produce o senzatie de alerta maxima, euforie si putere atunci cand este injectata intravenos sau cand este prizata. De asemenea, cocaina poate fi administrata si pe cale orala, prin inhalare sau sub forma de pudra. Incalzita la fierbere, impreuna cu bicarbonat de sodiu, se transforma in “crack” si se poate fuma.

Efectele dureaza aproximativ 30 de minute, fapt care obliga consumatorul sa ia doze repetate, creand dependenta.

Substante halucinogene

Lista substantelor halucinogene este in continua crestere, deoarece sunt sintetizate numeroase substante noi. Numele lor provine de la faptul ca distorsioneaza perceptiile auditive si vizuale.

Printre cele mai comune substante halucinogele se numara:
•    LSD (dietilamida acidului liseric)
•    Psilocibina (ciuperca magica)
•    Mescalina  (peyote)
•    2,5-dimetoxi-4-metilamfetamina (DOM, STP)

Fenciclidina

Cunoscuta si sub denumirile PCP sau praful ingerilor, fenciclidina se administreaza prin fumat, dupa ce a fost pulverizata pe diverse plante, precum: patrunjel, frunze de menta, tutun sau marijuana. De asemenea, poate fi consumata si prin injectare sau pe cale orala.

Praful ingerilor inhiba functiile cerebrale, conducand la stari de confuzie si dezorientare la scurt timp dupa adminsitrare.

Ketamina

Ketamina (Special K, Super K) are efect sedativ si reduce sensibilitatea dureroasa. De asemenea, distorsioneaza perceptia timpului, a mediului si a propriului corp. Consumata in doze mari, ketamina produce halucinatii. In general, se administreaza prin prizare, dar poate fi injectata si intravenos.

Solventi volatili

Aceste substante sunt continute in numeroase produse casnice, motiv pentru care sunt folositi mai frecvent de adolescenti, comparativ cu LSD sau cocaina. Consumul reprezinta o problema, in special la copiii mai mici de 12 ani, intrucat solventii volatili conduc rapid la intoxicare.

Surse:
Agenda Medicala Merck. Medicul casei, editia a II-a, 2011