Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Astenia de primavara: realitate sau fictiune?

Astenia de primavara: realitate sau fictiune?

Astenia sau febra de primavara nu este un diagnostic de boala bine stabilit, ci o categorie medicala care se bazeaza mai degraba pe observatie, decat pe studiul stiintific. Este descrisa ca un fenomen asociat cu inceputul primaverii.

In emisfera nordica, simptomele incep la mijlocul lunii martie si dureaza pana la mijlocul lunii aprilie, putand fi, mai mult sau mai putin pronuntate de la o persoana la alta.

Cum se manifesta?

"Febra de primavara" este o expresie care a devenit cunoscuta ca urmare a unui poem scris de Mark Twain:

"It’s spring fever. 
That is what the name of it is. 
And when you got it, you want-oh, 
you don’t quite know what it is you do want, 
but is just fairly makes your heart ache, you want it so!"
.

Febra de primavara apare de obicei brusc, imprevizibil, manifestandu-se ca o stare plina de vitalitate si energie, insotita de o crestere a dorintei sexuale care contrasteaza cu starea din timpul lunilor de iarna.

Alterori, acest fenomen se refera la o stare afectiva opusa, cu pierderea neasteptata a vitalitatii, care se manifesta odata cu inceputul primaverii, fiind descris ca "astenia de primavara", traducere din germana a termenul "Fruhjahrsmudigkeit".

De ce apare astenia de primavara?

Desi nu se cunoaste cu exactitate cauza acestui fenomen, o posibila explicatie poate fi legata de raspunsul creierului la lumina si intuneric. Serotonina si melatonina sunt doua substante chimice care transmit informatii la nivelul neuronilor. Cand retina detecteaza lumina, se secreta serotonina: aceasta initieaza trezirea, actioneaza ca un stimulant natural si contribuie la starea de bine, fiind denumita si "hormonul fericirii".

Pe masura ce se intuneca, serotonina este transformata in melatonina. Melatonina sau "hormonul intunericului" are un efect de relaxare si induce somnul. Secretia de melatonina este direct proportionala cu lungimea noptii.  In timpul iernii, cand noaptea este mai lunga decat ziua, rezerva organismului de serotonina se epuizeaza.

Pe de alta parte, primavara, cand zilele devin mai lungi, organismul isi regleaza nivelul de hormoni, eliberand mai multe endorfine, testosteron si estrogen. Aceasta schimbare pune o presiune deosebita asupra organismului, care raspunde printr-o senzatie de oboseala.

Poate fi tratata astenia de primavara?

Psihologii recomanda o reteta simpla: profita de zilele insorite de primavara si petrece mai mult timp la soare! Te va ajuta sa-ti reincarci bateriile cu serotonina si astfel sa ai o stare de spirit mai buna.