Aplicatii ale infiltratiilor PRP – terapia cu plasma imbogatita cu trombocite in ortopedie

Aplicatii ale infiltratiilor PRP – terapia cu plasma imbogatita cu trombocite in ortopedie

Tratamentele PRP sunt utile in ortopedie – in cazul durerilor articulare, luxatiilor, entorselor, rupturilor ligamentare, fracturilor.

Trombocitele sunt singurul tip de celule sanguine care contin factori de crestere ce sustin proliferarea celulara, grabesc vindecarea si stimuleaza regenerarea celulara la nivelul zonei tratate.

Principiul de la baza infiltratiilor cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP - Platelet-Rich Plasma) consta in administrarea unei plasme care contine o concentratie foarte mare de factori de crestere. Acestia sunt esentiali in procesul de vindecare in urma unor traumatisme la nivelul tendoanelor, ligamentelor, muschilor si articulatiilor.

Ce este plasma imbogatita cu proteine (PRP)?

Desi sangele este format in special din plasma, care este un lichid, acesta contine si un numar mare de componente solide - globule rosii, globule albe si trombocite. Cu toate ca trombocitele sunt cunoscute in special pentru rolul lor in coagularea sangelui, acestea contin sute de proteine denumite factori de crestere care sunt esentiali in procesul de vindecare in urma unor traumatisme la nivelul tendoanelor, ligamentelor, muschilor si articulatiilor.

Plasma imbogatita de proteine (PRP) este sangele propriu al pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce o concentratie de pana la 5-10 ori mai mare de trombocite, si astfel de factori de crestere, comparativ cu cea a sangelui. Procedeul de recoltare-centrifugare a sangelui pacientului se realizeaza simplu, are o durata de aproximativ 15 minute si se efectueaza in conditii stricte de asepsie in cabinetul medicului ortoped.

Ce trebuie sa stii despre tratamentul PRP

  • Tratamentul PRP este folosit pentru a sustine vindecarea ranilor in traumatisme articulare.
  • Rezultatele tratamentului PRP sunt observabile mai ales dupa cel putin sase luni, insa nu sunt permanente; pacientii pot avea nevoie de injectii cel putin o data pe an.

Pregatirea pentru interventie

Pacientul trebuie sa se asigure ca anunta medicul in legatura cu orice tip de medicament pe care il ia – cu reteta sau fara.

Este extrem de important sa urmezi indicatiile medicului cu provire la medicamentele anticoagulante, precum aspirina naproxenul, ibuprofenul sau altele. Pacientul nu trebuie sa ia aspirina decat daca medicul a prescris-o, insa acetaminofenul este in regula pentru tratarea unei dureri de cap.

Cum se desfasoara procedura

Principiul de la baza infiltratiilor cu PRP in leziunile musculoscheletale consta in administrarea unei plasme care contine o concentratie foarte mare de factori de crestere. Practic, PRP este injectata in regiunea afectata. Concentratia crescuta de factori de crestere din PRP recruteaza si accelereaza proliferarea celulelor reparatorii.

Pentru inceput, medicul recolteaza sange din bratul pacientului si pe urma separa PRP de restul componentelor sangelui.

Dupa injectarea lidocainei pentru a amorti zona respectiva, medicul injecteaza PRP in mai multe locuri subcutanat. Trombocitele se sparg si elibereaza in sange factorii de crestere, care declanseaza procesele natural de proliferare celulara si de innoire a tesuturilor.

Procedura in sine dureaza aproximativ 30 de minute si majoritatea pacientilor isi pot relua activitatile normale imediat dupa interventie.

Ce se intampla dupa tratamentul PRP

Zona tratata poate fi dureroasa timp de 2-3 zile, iar pacientul poate observa o zgarietura. Acetaminofenul poate contribui la ameliorarea disconfortului. In caz de durere severa, pacientul trebuie sa anunte imediat medicul.

Infiltratia PRP - plasma imbogatita cu trombocite - este un serviciu efectuat in cadrul policlinicii Pozimed REGINA MARIA de catre dr. Zekra Manar – medic specialist ortopedie.

Surse de informatie:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/plateletrich-plasma-prp-treatment

Emer J. Platelet-Rich Plasma (PRP): Current Applications in Dermatology. Skin Therapy Lett. 2019;24(5):1–6.

Leo MS, Kumar AS, Kirit R, Konathan R, Sivamani RK. Systematic review of the use of platelet-rich plasma in aesthetic dermatology. J Cosmet Dermatol. 2015;14(4):315–323. doi:10.1111/jocd.12167

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.