Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Terapia PRP si aplicatiile ei in ortopedie

Aplicatii ale infiltratiilor PRP – terapia cu plasma imbogatita cu trombocite in ortopedie

Citeste despre aplicatiile terapiei cu plasma imbogatita cu trombocite (Platelet-Rich Plasma sau, pe scurt, PRP) in ortopedie, in cazul durerilor articulare, luxatiilor, entorselor, rupturilor ligamentare, fracturilor. Termenul terapia-vampir, cum mai este denumita terapia PRP, este preluat din dermatologie.

Principiul de la baza infiltratiilor cu PRP consta in administrarea unei plasme care contine o concentratie crescuta de factori de crestere, trombocitele fiind singurul tip de celule sanguine care contin acesti factori de crestere, sustinand proliferarea celulara, grabind vindecarea si stimuland regenerarea celulara la nivelul zonei tratate.

Ce este terapia PRP (sau terapia-vampir)

In ortopedie, tehnica PRP este folosita pentru a sustine procesul de vindecare in urma unor traumatisme la nivelul tendoanelor, ligamentelor, muschilor si articulatiilor. Presupune administrarea plasmei imbogatite cu trombocite (PRP -Platelet Rich Plasma) pentru a ajuta vindecarea tesuturilor lezate.

Ce este PRP

Desi sangele este format in special din plasma, care este un lichid, acesta contine si un numar mare de componente solide - globule rosii, globule albe si trombocite. Cu toate ca trombocitele sunt cunoscute in special pentru rolul lor in coagularea sangelui, acestea contin sute de proteine denumite factori de crestere care sunt esentiali in procesul de vindecare.
Plasma imbogatita cu trombocite (PRP) este sangele propriu al pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce o concentratie de pana la 5-10 ori mai mare de trombocite (prin urmare, si factori de crestere) comparativ cu cea a sangelui.

Rolul terapiei PRP in tratarea leziunilor musculo-scheletale

Numeroase studii in vitro au fost efectuate pentru a observa efectele acestei metode in tratarea traumatismelor musculo-scheletale, iar PRP s-a dovedit a fi eficienta in recuperare datorita factorilor de crestere eliberati de trombocite. Astfel, s-a demonstrat ca, prin intermediul acestei interventii minim-invazive, se reduc durerea si inflamatia, iar recuperarea este mai rapida. Imediat dupa tratamentul cu PRP, in primele doua saptamani, pacientul trebuie sa isi reduca la minimum activitatea fizica. Rezultatele sunt observabile dupa cel putin sase luni, insa nu sunt permanente, iar pacientii pot avea nevoie de injectii cel putin o data pe an.

Cand este utilizat tratamentul PRP

Exista o serie de afectiuni care pot fi tratate prin intermediul acestei terapii. Este cazul pacientilor cu traumatisme cronice (organismul a incercat sa vindece leziunea, insa aceasta nu s-a vindecat, iar PRP ajuta procesul de vindecare). De asemenea, persoanele cu osteoartrita usoara spre moderata pot beneficia de acest tratament. Nu in ultimul rand, si acele persoane care prezinta epicondilita laterala (denumita si “cotul tenismenului” sau “cotul jucatorului de golf”) si care au primit injectii cu cortizon, dar inca au dureri, pot apela la terapia cu PRP. Alte afectiuni tratate prin aceasta metoda sunt: fasciita plantara, tendinita ahileana, leziuni ale ligamentului colateral medial (denumit LCM – acesta face legatura intre coapsa si piciorul inferior), leziuni de coafa rotatorie (abreviat CR, din limba engleza – rotator cuff; acestea sunt frecvente la adulti si apar la nivelul umarului) si alte tendinopatii cronice.

Cum sunt efectuate infiltratiile cu plasma

Tratamentul presupune recoltarea de sange asa cum se efectueaza cand faci analizele anuale. Sangele este ulterior centrifugat, pentru ca globulele albe, globulele rosii si tromobocitele sa se separe, dupa care sunt extrase trombocitele si sunt injectate in zona afectata. Procedeul de recoltare-centrifugare a sangelui pacientului se efectueaza in conditii stricte de asepsie in cabinetul medicului ortoped. Intre recoltare si injectie poate sa dureze aproximativ jumatate de ora.
Terapia este asemanatoare injectiei cu cortizon, insa, spre deosebire de aceasta, injectia cu PRP nu doar ca reduce inflamatia, ci utilizeaza o substanta proprie organismului pentru a stimula vindecarea. Prin urmare, organismul are un rol important in vindecare. Factorii de crestere din compozitia trombocitelor ajung la tesuturile afectate, contribuind la vindecarea acestora si, daca este cazul, amelioreaza durerea cand aceasta s-a cronicizat. In general, pacientii isi pot relua activitatile obisnuite imediat dupa efectuarea injectiei si nu au reactii adverse. Este insa posibil sa apara iritatie, durere sau sangerare la locul injectiei. Alte efecte adverse pot fi greata usoara, ameteala sau lesin.

Afectiunile tratate prin terapia PRP

Din ce in ce mai multi medici au inceput sa recomande terapia PRP pacientilor pentru a trata problemele articulare determinate de tendoanele inflamate sau deteriorate. Terapia este folosita in unele cazuri ca alternativa la interventia chirurgicala sau, in alte cazuri, ca suport pentru accelerarea vindecarii. Injectiile cu PRP sunt folosite cand tendoanele sunt afectate, in tendinite, traumatisme musculare, durere articulara si traumatisme articulare.

Cine are nevoie de acest tratament

Nu doar persoanele care au probleme dermatologice (pentru cresterea parului) sau cele care care au nevoie de refacerea tesuturilor dupa interventiile estetice pot apela la injectiile cu PRP. Si persoanele care prezinta afectiuni ale ligamentelor, tendoanelor si muschilor, metoda PRP fiind eficienta si in ortopedie. Astfel, sportivii, persoanele varstnice sau adolescentii si tinerii care sufera de probleme osteo-articulare ale membrelor inferioare (in special, genunchi) sunt posibili candidati pentru aceasta tehnica inovatoare.

Pregatirea pentru interventie

Pacientul trebuie sa se asigure ca anunta medicul in legatura cu orice tip de medicament pe care il ia – cu reteta sau fara.
Este extrem de important sa urmezi indicatiile medicului cu provire la medicamentele anticoagulante, precum aspirina, naproxenul, ibuprofenul sau altele. Pacientul nu trebuie sa ia aspirina decat daca medicul a prescris-o, insa acetaminofenul poate fi administrat in cazul unei dureri de cap.

Cum se desfasoara procedura

Principiul de la baza infiltratiilor cu PRP in leziunile musculo-scheletale consta in administrarea unei plasme care contine o concentratie foarte mare de factori de crestere. Practic, PRP este injectata in regiunea afectata. Concentratia crescuta de factori de crestere din PRP recruteaza si accelereaza proliferarea celulelor reparatorii. Pentru inceput, medicul recolteaza sange din bratul pacientului si pe urma separa PRP de restul componentelor sangelui.
Dupa injectarea lidocainei pentru a amorti zona respectiva, medicul injecteaza PRP in mai multe locuri subcutanat. Trombocitele se sparg si elibereaza in sange factorii de crestere, care declanseaza procesele natural de proliferare celulara si de innoire a tesuturilor.
Procedura in sine dureaza aproximativ 30 de minute si majoritatea pacientilor isi pot relua activitatile normale imediat dupa interventie.

Ce se intampla dupa tratamentul PRP

Zona tratata poate fi dureroasa timp de 2-3 zile, iar pacientul poate observa o zgarietura. Acetaminofenul poate contribui la ameliorarea disconfortului. In caz de durere severa, pacientul trebuie sa anunte imediat medicul.

Infiltratiile PRP- plasma imbogatita cu trombocite - sunt un serviciu efectuat in cadrul policlinicii Pozimed REGINA MARIA de catre dr. Zekra Manar– medic specialist ortopedie.

Surse de informatie:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/plateletrich-plasma-prp-treatment
Emer J. Platelet-Rich Plasma (PRP): Current Applications in Dermatology. Skin Therapy Lett. 2019;24(5):1–6.
Leo MS, Kumar AS, Kirit R, Konathan R, Sivamani RK. Systematic review of the use of platelet-rich plasma in aesthetic dermatology. J Cosmet Dermatol. 2015;14(4):315–323. doi:10.1111/jocd.12167
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6220013/
https://www.orthocarolina.com/media/a-physician-talks-prp-using-your-bodys-own-platelets-to-heal-injury
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320107
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/platelet-rich-plasma-therapy

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.