Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Analizele de laborator pentru diagnosticul tiroiditei Hashimoto

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor

Tiroidita Hashimoto este cea mai frecventa forma de inflamatie a glandei tiroide (tiroidita) si cea mai frecventa cauza a scaderii productiei de hormoni tiroidieni (hipotiroidism) in tarile fara deficit de iod. Este o boala autoimuna, in care sistemul imun produce autoanticorpi care ataca propriile celule din glanda tiroida. 

Se caracterizeaza prin cresterea nedureroasa a tiroidei (gusa) si simptome de hipotiroidism. Initial, glanda tiroida poate functiona normal, poate avea o functie redusa (hipotiroidism) sau, rar, poate fi hiperactiva (hipertiroidism). Insa in cele din urma, majoritatea pacientilor va dezvolta hipotiroidism. 

Diagnosticul se bazeaza pe o serie de analize de sange si pe ecografia tiroidiana. Analizele de sange sunt efectuate pentru a evalua functia tiroidei, pentru a diagnostica tiroidita Hashimoto prin demonstrarea unor titruri ridicate de autoanticorpi, cum sunt anticorpii anti-TPO (anticorpi anti-peroxidaza tiroidiana) si pentru a monitoriza tratamentul. Pacientii cu tiroidita Hashimoto care dezvolta hipotiroidism trebuie sa ia pe toata durata vietii hormoni tiroidieni (terapie de substitutie hormonala).
 

Tiroidita Hashimoto 

Glanda tiroida este o glanda endocrina in forma de fluture care se afla la nivelul bazei gatului, in fata traheei cervicale. Produce hormonii tiroidieni tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) care joaca un rol important in controlul metabolismului organismului. Metabolismul reprezinta procesele chimice prin care alimentele se transforma in energie. Hormonii tiroidieni controleaza functia inimii, a tractului digestiv si a muschilor, precum si dezvoltarea creierului si mentinerea sanatatii oaselor.

Tiroidita Hashimoto este o afectiune in care sistemul imun incepe sa atace glanda tiroida. Desi nu se cunoaste de ce se intampla asta, sistemul imun creeaza anticorpi care ataca propriile celule ale glandei tiroide (anticorpi antitiroidieni) cu distrugerea ei. Tiroida este invadata de un tip de celule albe din sange denumite limfocite, ceea ce duce la marirea in dimensiune a glandei tiroide (gusa). Ca urmare a mecanismului de producere, tiroidita Hashimoto este denumita si tiroidita autoimuna sau tiroidita cronica limfocitara.

Frecvent, tiroidita Hashimoto incepe cu o marire nedureroasa si ferma a glandei tiroide sau cu o senzatie de plenitudine la nivelul gatului. Glanda are de obicei o textura cauciucoasa si uneori se simte noduroasa. 

Functia glandei tiroide va fi afectata din cauza inflamatiei si a autoanticorpilor, ceea ce determina o scadere progresiva a productiei de hormoni tiroidieni. 50% dintre pacientii cu tiroidita Hashimoto au de la inceput o glanda hiporeactiva (hipotiroidism). La ceilalti pacienti, tiroida are o functie normala initial, iar la un numar mic de persoane glanda devine initial hiperactiva (hipertiroidism), pentru ca apoi activitatea ei sa scada si sa apara hipotiroidismului. Hipotiroidismul poate provoca simptome si semne precum cresterea in greutate, oboseala, piele uscata, caderea parului, intoleranta la frig si constipatie. 

Tiroidita Hashimoto poate afecta pe oricine, insa este mai frecventa la femeile cu varsta cuprinsa intre 30-50 ani. Raportul dintre femei si barbati este de 20 la 1. Persoanele cu antecedente familiale de tiroidita Hashimoto sau cu alte boli autoimune au un risc crescut. Exemple de boli autoimune asociate sunt: diabet de tip 1, hipoparatiroidism, anemie pernicioasa (un tip de anemie prin deficit de vitamina B12), sindrom Sjogren, lupus eritematos diseminat (LES), boala celiaca, vitiligo si insuficienta suprarenaliana (boala  Addison).
 

Analizele de laborator pentru diagnosticul tiroiditei Hashimoto

TSH (Hormonul de stimulare a tiroidei) - test sensibil al functiei tiroidiene; nivelurile sunt invariabil crescute in hipotiroidismul din cauza tiroiditei Hashimoto si in hipotiroidismul primar de orice cauza.

FreeT4 (FT4 sau T4 liber) - test necesar pentru interpretarea corecta a TSH-ul in unele situatii clinice. Un nivel scazut de T4 liber in prezenta unui nivel crescut de TSH intareste diagnosticul de hipotiroidism.

Anticorpi anti-TPO (anticorpi anti-peroxidaza tiroidiana) si anticorpi anti-tiroglobulina - diferentiaza cauza hipotiroidismului ca fiind tiroidita Hashimoto; cu toate acestea, 10-15% dintre pacientii cu tiroidita Hashimoto pot avea anticorpi negativi.

Atunci cand exista simptome sugestive de hipotiroidism sau istoric familial de tiroidita Hashimoto, medicul specialist endocrinolog va recomanda efectuarea unor analize de sange si o ecografie tiroidiana. Analizele vor evalua daca tiroida functioneaza normal si daca sunt prezenti autoanticorpii directionati impotriva tiroidei, ceea ce confirma diagnosticul de tiroidita Hashimoto. 

Analizele de sange constau din masurarea TSH, T4 si a autoanticorpilor tiroidieni. La inceputul bolii, nivelul de T4 si TSH pot fi normale si exista niveluri ridicate de anticorpi anti-peroxidaza tiroidiana si, mai rar, de anticorpi antitiroglobulina. Ulterior, T4 scade si nivelul de TSH creste ca expresie a hipotiroidismului. 
 
Ecografia tiroidiana este efectuata cand exista noduli la palparea glandei. Ecografia tiroidiana evidentiaza o tiroida cu ecostructura heterogena, hipoecogena, cu septari care formeaza micronoduli hipoecogeni si poate exista o vascularizare redusa a glandei.

TSH (Hormonul de stimulare a tiroidei)

Testul TSH este cel mai bun indicator al functiei tiroidiene. Este un test sensibil si este frecvent utilizat ca test de screening initial pentru evaluarea generala a functiei tiroidei. Scopul acestei analize este de a determina daca TSH este in limite normale. Un rezultat peste limita normala indica hipotiroidism (activitate redusa a tiroidei), care poate fi cauzat de tiroidita Hashimoto. Retine ca tiroidita Hashimoto este cea mai comuna cauza de hipotiroidism, in afara de deficitului de iod

Pe masura ce productia de hormoni tiroidieni T3 si T4 scade odata cu distrugerea glandei tiroide, nivelul de TSH creste intr-un efort de a stimula tiroida sa produca mai multi hormoni. 

TSH este un hormon produs de glanda pituitara (glanda hipofiza) situata in creier ca raspuns la semnalele din organism. Corpul are mecanisme complexe de feedback care alerteaza hipofiza atunci cand organismul are nevoie de mai multi sau mai putini hormoni tiroidieni. Cand hipofiza primeste un semnal ca organismul are nevoie de o activitate crescuta a glandei tiroide, va elibera mai mult TSH pentru a stimula glanda tiroida sa produca mai multi hormoni tiroidieni. Invers, daca hipofiza primeste un semnal ca organismul are nevoie de o activitate tiroidiana mai redusa, scade productia de TSH ceea ce transmite glandei tiroide sa-si incetineasca productia de hormoni tiroidieni. Pentru a asigura o reglare stransa si in timp util a glandei tiroide, TSH-ul circulant din sange este descompus rapid de catre organism.

Free T4 (FT4 sau T4 liber)

Aceasta analiza masoara fractiunea libera („free”) din sange a hormonului tiroidian T4 (tiroxina). Majoritatea hormonului T4 circulant este legata de proteinele de transport, dintre care globulina de legare a tiroxinei (TBG) are importanta majoritara. Spre deosebire de T4 total, masurarea FT4 nu este influentata de concentratia si proprietatile de legare ale proteinelor care transporta tiroxina.

Doar 1% din hormonul T4 circula liber sub forma de FT4 (tiroxina libera). Free T4 este forma biologic activa responsabila pentru efectele hormonilor tiroidieni in organism. 

FT4 se determina impreuna cu TSH pentru a evalua functia tiroidiana:

  • Eutiroidie:  TSH si FT4 in limite normal
  • Hipotiroidie: TSH crescut si FT4 scazut
  • Hipertiroidie: TSH scazut si FT4 crescut

De asemenea, determinarea TSH si a FT4 este utila in monitorizarea terapiei de substitutie tiroidiana. 

Autoanticorpi

Doi markeri din sange sunt importanti pentru diagnosticul tiroiditei Hashimoto: autoanticorpii anti-TPO (anticorpi anti-peroxidaza tiroidiana) si autoanticorpii anti-tiroglobulina. Determinarea autoanticorpilor este utila pentru diagnosticul diferential intre hipotiroidism de alte cauze si cel din tiroidita autoimuna.

Aceste analize masoara nivelul autoanticorpilor, componente ale sistemului imunitar care cauzeaza distrugerea glandei tiroide. In cele mai multe cazuri, unul sau ambii anticorpi vor fi crescuti, evidentiind rolul sistemului imunitar in producerea tiroiditei Hashimoto. Desi acesti autoanticorpi pot fi evidentiati la majoritatea pacientilor cu tiroidita Hashimoto, 10-15% pot avea anticorpi negativi. 

Anticorpi anti-peroxidaza tiroidiana (anti-TPO) 

  • Aceasta analiza detecteaza prezenta autoanticorpilor impotriva unei proteine din celulele tiroidiene - peroxidaza tiroidiana (TPO), cu rol esential in formarea hormonilor tiroidieni T3 si T4. 
  • O valoare mare a Ac anti-TPO indica leziuni autoimune ale tiroidei. 
  • Anticorpii anti-peroxidaza tiroidiana sunt prezenti la aproape toti (> 90%) pacientii cu tiroidita Hashimoto, dar pot sa apara si in alte boli autoimune ale glandei tiroide, fiind prezenti la 70% din pacientii cu boala Graves.

Anticorpi antitiroglobulina (TgAb) 

  • Tiroglobulina este o proteina sintetizata in glanda tiroida. Impreuna cu peroxidaza tiroidiana (TPO), tiroglobulina este importanta in sinteza hormonilor tiroidieni T3 si T4.
  • Daca rezultatul este pozitiv, poate indica tiroidita Hashimoto; totusi, acesti anticorpi nu sunt la fel de sensibili sau specifici ca anti-TPO, asa incat nu sunt recomandati de rutina. Anticorpii fata de tiroglobulina pot fi depistati la 70-80% din pacientii cu tiroidita autoimuna, inclusiv tiroidita Hashimoto, si la aproximativ 30% din pacientii cu boala Graves.
     

Ce medici diagnosticheaza si trateaza tiroidita Hashimoto

Medicii specialisti endocrinologi sunt medici care au pregatire speciala in diagnosticarea si tratarea afectiunilor sistemului endocrin, inclusiv a tiroiditei Hashimoto.

Sistemul endocrin este alcatuit din organele si glandele care produc hormoni. Exemple de disfunctii sau afectiuni endocrine sunt: infertilitatea, tulburari ale ciclului menstrual, osteoporoza, prolactinomul, acromegalia, insuficienta suprarenala, sindromul si boala Cushing, precum si afectiuni ale glandei tiroide, cum sunt tiroidita Hashimoto, boala Graves, hipotiroidismul si hipertiroidismul.

Medicul endocrinolog va analiza istoricului tau medical, va efectua un examen al glandei tiroide si va recomanda analizele si investigatiile necesare.  De asemenea, va recomanda tratamentul de substitutie hormonala. Majoritatea pacientilor cu tiroidita Hashimoto vor lua pe toata durata vietii hormoni tiroidieni  sintetici pentru a trata hipotiroidismul. Hormonul sintetic (levotiroxina) functioneaza asemanator cu hormonul T4 produs in mod natural de tiroida. Scopul tratamentului este de a restabili si mentine nivelul adecvat de hormon T4 si de a imbunatati simptomele hipotiroidismului.
 
Daca insa ai o forma usoara de tiroidita Hashimoto, medicul iti va recomanda doar sa faci regulat analiza TSH pentru a monitoriza functia tiroidiana.  
 

Surse de informatie:

  • www.emedicine.medscape.com
  • www.msdmanuals.com
  • www.niddk.nih.gov
  • www.labtestsonline.org.uk
  • www.my.clevelandclinic.org
  • www.verywellhealth.com
  • www.medlineplus.gov

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.